Κάτσικας: Μαζί με το αρχικό CD χάθηκαν και τα ίχνη του προσώπου που διέγραψε τα ονόματα

Κάτσικας: Μαζί με το αρχικό CD χάθηκαν και τα ίχνη του προσώπου που διέγραψε τα ονόματα
Eurokinissi

Τα ίχνη του προσώπου, που διέγραψε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δικάζεται για δέκατη μέρα στο Ειδικό Δικαστήριο, χάθηκαν μαζί με το αρχικό CD, που εξαφανίστηκε.

Αυτό άφησε να εννοηθεί με όσα είπε στην κατάθεση του το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ειδικός σε θέματα Ψηφιακών Συστημάτων, Σωκράτης Κάτσικας.

«Αν υπήρχε αυτό το πρώτο CD που χάθηκε, θα βοηθούσε;» τον ρώτησε ο πρόεδρος, Νικόλαος Πάσσος.

«Ενδεχομένως ναι. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε το usb στο οποίο έγινε η μεταγραφή των στοιχείων. Και πάντως οι πληροφορίες μας εξαρτώνται από τον τρόπο μεταγραφής» είπε ο κ. Κάτσικας.

«Αυτή η μεταγραφή μπορεί να αφήνει ίχνη στο usb, και πώς μπορούν να μην αποτυπωθούν αυτά τα ίχνη;» επέμεινε ο πρόεδρος και ο μάρτυρας εξήγησε μεταξύ άλλων ότι, αν η μεταγραφή γινόταν αρχικώς στον σκληρό δίσκο και από εκεί στη φορητή μονάδα αποθήκευσης, τότε το usb δεν θα έφερε ίχνη.

«Η αλλαγή ημερομηνίας θα άφηνε ίχνη πάνω στο usb;», ρώτησε η εισαγγελέας,Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

Mάρτυρας: «Όχι, θα άφηνε στο σύστημα που έγινε, αν δεν είχαν καλυφθεί και εκεί...» απάντησε ο κ. Κάτσικας.

Εισαγγελέας:«Άρα αν είχαμε και κάποιους άλλους από τους υπολογιστές της υπόθεσης (υπάρχει τουλάχιστον ένας), θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλα συμπεράσματα;»

Mάρτυρας: «Αν δεν χρησιμοποιούνταν οι υπολογιστές, θα υπήρχε η πληροφορία εκεί».

Και πρόσθεσε στη συνέχεια της κατάθεσης του ότι, είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων να παίρνουν μαζί τους όταν φεύγουν και τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών τους.

«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος τι έχεις αφήσει σε έναν σκληρό δίσκο» δήλωσε χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές τα μέλη του πολιτικού προσωπικού δεν είναι πολύ σχετικά με τα της πληροφορικής.

Νωρίτερα κατάθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου ο ορκωτός ελεγκτής-λογιστής κ. Παναγιώτης Πάτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «αόριστες» τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ και «ανεπαρκή» τον χρόνο προσκόμισης στοιχείων, που δόθηκε στο ζεύγος εξαδέλφων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδη.

«Δεν δόθηκε επαρκής χρόνος, παρά μόνο δέκα ημέρες (όταν ο νόμος ορίζει 20), για να συλλέξουν στοιχεία» τόνισε ο μάρτυς και πρόσθεσε ότι, δεν ικανοποιήθηκε ούτε το αίτημα παράτασης ενός μήνα που υπέβαλαν οι ίδιοι για να συμπληρώσει ότι, «δεν υπάρχει εκ μέρους τους καθόλου αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη».

«Δεν ζήτησαν έναν, αλλά δύο μήνες παράταση. Aυτά που μας λέτε δεν είναι ακριβή» ανέφερε σε υψηλούς τόνους η εισαγγελέας.

Εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Τάκης Βασιλακόπουλος ζήτησε από το μάρτυρα τις παρατηρήσεις του ως προς τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, για να πάρει την απάντηση ότι, υπάρχει σύγχυση των εισοδημάτων με αναλήψεις-καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, πληρωμές δικηγόρων, αλλά και καταθέσεις τρίτων.

Εισαγγελέας: «Δεν είναι όπως τα λέτε, δεν έχουμε δύο αντιφατικές αποφάσεις στις εκθέσεις του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), δεν ελέγχουν τα ίδια πράγματα οι μέθοδοι αυτοί...».

Mάρτυρας:«Το ΚΕΦΟΜΕΠ δεν έκανε ελέγχους, πήρε ως είχαν τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, το οποίο έχει λάβει υπόψη του καταθέσεις, διακινήσεις τραπεζικών διαθεσίμων...».

Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου ο μάρτυρας απάντησε ότι, η μέθοδος άθροισης των εισοδημάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πόθεν προήλθαν δεν είναι ορθή.

«Όταν το ΣΔΟΕ λέει ότι στις 1.1.1997 το ζεύγος δεν έχει τίποτε, έχει μηδέν περιουσία, πρόκειται για μέθοδο νόμιμη, νομιμοποιημένη;» ρώτησε ο συνήγορος.

«Είναι ελλιπής»εκτίμησε ο κ. Πάτσης. «Μόνον;» επέμεινε ο συνήγορος. «Και ψευδής» απάντησε ο μάρτυς.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέβασε τους τόνους στο σημείο αυτό, για να δεχθεί την παρέμβαση του προέδρου: «Παρακαλώ να τηρείτε το μέτρο...».

Δημοφιλή