Incrediblue: Οι «καπετάνιοι» της επιχειρηματικότητας που θέλουν να κατακτήσουν τη Μεσόγειο

Incrediblue: Οι «καπετάνιοι» της επιχειρηματικότητας που θέλουν να κατακτήσουν τη Μεσόγειο
Incrediblue

«Διακοπές με σκάφος, για όλους». Αυτό το σλόγκαν βλέπεις μπαίνοντας στο site του Incrediblue. Κάπου εκεί αναρωτιέσαι, «είναι τόσο εύκολο;». Κι όμως, αυτό το ελληνικό startup έχει βαλθεί να κάνει τις διακοπές με σκάφος προσιτές στον οποιονδήποτε.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, μπορεί κάποιος να ενοικιάσει άμεσα ένα σκάφος για να κάνει τις διακοπές του. Ενώ αν δεν έχει ο ίδιος το σχετικό δίπλωμα χειριστή, μπορεί πολύ εύκολα να βρει και καπετάνιο. Ο Αντώνης Φιοράκης, ένας από τους ιδρυτές αυτής της καινοτόμου επιχείρησης, μιλά στη HuffPost Greece, για το πώς «γεννήθηκε» η ιδέα με τα σκάφη, ποια είναι τα πλάνα του για το προσεχές μέλλον, ενώ παραθέτει και την άποψη του σχετικά με το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα.

Μπορούν, κατά την γνώμη σας, καινοτόμες επιχειρήσεις σαν τη δική σας να βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα; Μιας και δραστηριοποιήστε σε αυτόν τον κλάδο.

Ναι κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία παγκόσμια τάση για κρατήσεις μη-ξενοδοχειακών εμπειριών, όπως οι διακοπές με σκάφος που προσφέρει η incrediblue και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τουριστικά προϊόντα που συνήθως προσφέρουν ή διαμονή ή μεταφορά σε κάποιον προορισμό, οι incrediblue διακοπές με σκάφος συνδυάζουν άψογα διαμονή και μετακίνηση και μάλιστα όχι μόνο για ένα αλλά για πολλούς προορισμούς, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί κανείς να επισκεπτεί πολλά νησιά ή παραθαλάσσια θέρετρα.

Πως «γεννήθηκε» η ιδέα του Incrediblue;

Η incrediblue ξεκίνησε ως ιδέα πριν από τέσσερα περίπου χρόνια όταν φιλοξένησα στην Ελλάδα κάποιους φίλους από το εξωτερικό, οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν τις διακοπές τους με σκάφος. Η απογοήτευση που βίωσαν εξαιτίας της ασυμβατότητας αυτού που είχαν ενοικιάσει με αυτό που τελικά συνάντησαν, στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία της incrediblue. Στο διαδίκτυο μπορούσε κάποιος να κλείσει με ασφάλεια μετακινήσεις με αεροπλάνο, πλοίο ή άλλα μέσα μεταφοράς, όπως επίσης και διαμονή σε ξενοδοχείο ή άλλου τύπου καταλύματα χωρίς “εκπλήξεις” κάτι που όμως δεν ίσχυε στην περίπτωση του σκάφους.

Η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού ήταν πολύπλοκη ειδικά αν δεν είχες νοικιάσει ποτέ σκάφος. Γνωρίζοντας ως χρήστες σκαφών τη υπέροχη πλευρά της θάλασσας και τις δυνατότητες που δίνει θέλαμε να βγάλουμε από τη μέση τις περίπλοκες διαδικασίες και να βοηθήσουμε το μέσο ταξιδιώτη να γνωρίσει τη χαρά των διακοπών με σκάφος εύκολα και με ασφάλεια.

Ο Αντώνης Φιοράκης

Με ποιον τρόπο μπορεί να νοικιάσει κάποιος ένα σκάφος μέσω της online πλατφόρμα σας; Ποια είναι, δηλαδή, τα βήματα.

Η κράτηση διακοπών με σκάφος μέσω της incrediblue γίνεται με 3 απλά βήματα, είτε δεν έχεις εμπειρία είτε είσαι έμπειρος χειριστής σκάφους. Αρχικά, βλέπεις τα διαθέσιμα σκάφη στην περιοχή από όπου θες να ξεκινήσεις. Στην συνέχεια μπορείς να επιβεβαιώσεις την διαθεσιμότητά τους ή να κάνεις κάποια ερώτηση στον ιδιοκτήτη. Και τέλος κάνεις την κράτησή σου με ασφάλεια μέσω του συστήματος της incrediblue. Για όσους δεν έχουν το σχετικό δίπλωμα χειριστή, υπάρχει η επιλογή να αναζητήσουν καπετάνιο ή να κάνουν κράτηση σ’ ένα από τα προσφερόμενα σκάφη με πλήρωμα.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας, δηλώσατε ότι έχετε ήδη μια καλή θέση στην αγορά και θέλετε να ηγηθείτε στην Ευρώπη. Τελικά, είναι εφικτό για ένα ελληνικό startup να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο;

Φυσικά και μάλιστα με ιδιαίτερη ταχύτητα ειδικά σε μία αγορά όπως η δική μας. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσεις με μία μικρή και ευέλικτη ομάδα και καθώς η υλοποίηση της ιδέας φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να προχωρήσεις την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπαίνοντας κάποιος στο site σας, βλέπει ένα σλόγκαν που λέει: «διακοπές με σκάφος, για όλους». Πως μπορεί το Incrediblue να κάνει προσιτές τις διακοπές με σκάφος, κάτι θεωρείται από πολλούς ως μια ακριβή συνήθεια;

Οι διακοπές με σκάφος δεν είναι τόσο διαδεδομένες, καθώς επικρατεί η εντύπωση πως αφορούν μόνο την ελίτ, πως είναι πολύ ακριβές και πως χρειάζεται να έχεις εμπειρία στην ιστιοπλοΐα για να μπορέσεις να νοικιάσεις ένα σκάφος. Η incrediblue έχει αποστολή να αποδείξει πως τίποτα από αυτά δεν ισχυεί.

Από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να καθιερώσουμε τις διακοπές με σκάφος ως τη νούμερο ένα επιλογή διακοπών για ένα μεγάλο μέρος ταξιδιωτών που όχι μόνο επιθυμεί να συνδυάσει την άνεση της διαμονής με την ευκολία της μετακίνησης, αλλά και να βιώσει μία νέα εμπειρία, όπως αυτή ταιριάζει καλύτερα στο τρόπο ζωής του. Δημιουργώντας ένα “κόμβο” ευκαιριών, τη πλατφόρμα της incrediblue, δίνουμε στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να βρουν εύκολα και γρήγορα σκάφη κάθε είδους, μεγέθους και τιμής, να συγκρίνουν εύκολα τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και να τα νοικιάσουν σε ευνοϊκές τιμές, καθώς δεν μπαίνουν μεσάζοντες στη συμφωνία. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές τους με τις αντίστοιχες τιμές της αγοράς και να τις προσαρμόσουν ανάλογα, ώστε να είναι ανταγωνιστικές.

Ποια είναι τα σχέδια σας, σε σχέση με το Incrediblue για το προσεχές μέλλον;

Εστιάζουμε την επέκταση του στόλου μας κυρίως στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα, έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες για ανάπτυξη της εταιρείας σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία. Με τις ενέργειες αυτές στοχεύουμε στη προσφορά όλο και περισσότερων σκαφών που ικανοποιούν το μεγαλύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο κοινού. Μέσα στο 2015 θα παρουσιαστούν και νέα καινοτόμα προϊόντα της incrediblue που κάνουν την κράτηση διακοπών με σκάφος ακόμα ευκολότερη.

Βάσει της εμπειρίας σας, σε τι επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκεται το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα;

Το ελληνικό startup οικοσύστημα έχει μεγαλώσει εξαιρετικά. Θυμάμαι όταν ξεκινήσαμε είχα βρεθεί σε ένα event του μοναδικού τότε co-working space της Ελλάδας με άλλα περίπου 15 άτομα. Σήμερα startup hubs βρίσκονται και πέρα από την Αθήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων σε διάφορες αγορές είναι μεγάλος, και χρόνο με τον χρόνο το οικοσύστημα ωριμάζει όλο και περισσότερο. Το ενδιαφέρον με την Ελλάδα είναι πως λόγω της μικρής εσωτερικής αγοράς οι περισσότερες νέες startup επιχειρήσεις αναγκαστικά στρέφονται προς το εξωτερικό. Σίγουρα έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά έχουμε κάνει μία καλή αρχή.

* Στη κεντρική φωτογραφία εικονίζονται οι συνιδρυτές του Incrediblue (από αριστερά): Γιώργος Γάτος, Θοδωρής Ορφανίδης και Αντώνης Φιοράκης.

Δημοφιλή