Νέα «Μανωλάδα» στην Αχαΐα. Βασάνιζαν και φυλάκιζαν μετανάστες που δούλευαν σε πτηνοτροφική μονάδα

Νέα «Μανωλάδα» στην Αχαΐα. Βασάνιζαν και φυλάκιζαν μετανάστες που δούλευαν σε πτηνοτροφική μονάδα
Μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα (Φωτογραφία αρχείου)
Μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα (Φωτογραφία αρχείου)
elas

Νέα υπόθεση «Μανωλάδας» που σοκάρει ήρθε στο φως από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. Θύματα μετανάστες από τη Ρουμανία, οι οποίοι κρατούνταν «φυλακισμένοι» σε δωμάτια-κελιά μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδα του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Πρόκειται για μονάδα που εκτρέφει και πουλάει κοτόπουλα.

Ο εργοδότης τους εξανάγκαζε να εργάζονται τουλάχιστον 15 ώρες την ημέρα δίνοντάς τους ελάχιστο φαγητό και ελάχιστα «μαύρα» χρήματα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της μονάδας και ο επιστάτης της επιχείρησης (51 και 41 ετών) με ένα πιστόλι και μία καραμπίνα στα χέρια, ήταν διαρκώς πάνω από το κεφάλι τους και δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν στον αέρα προκειμένου να φοβίσουν περισσότερο τους μετανάστες και να δουλέψουν ακόμα πιο πολύ. Με αυτά τα απειλητικά μέσα και καθημερινή χρήση βίας είχαν κάμψει τις όποιες αντιστάσεις τους, και δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

Δύο από τους μετανάστες κατάφεραν να ξεφύγουν και να απευθυνθούν στην πρεσβεία τους καταγγέλλοντας τα όσα δραματικά έζησαν τους τελευταίους μήνες. Σχεδόν άμεσα ειδοποιήθηκαν οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και το πρωί της Τετάρτης οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και ο επιστάτης, ενώ ελευθερώθηκαν επτά μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε εντοιχισμένο χρηματοκιβώτιο βρέθηκα και κατασχέθηκε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, δύο πυροβόλα όπλα και διάφορα άλλα έγγραφα της επιχείρησης.

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες στις αρχές του τρέχοντος έτους, στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από τον αναζητούμενο υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στη χώρα μας, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεση τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να εργαστούν στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου ημεδαπού στην Αχαΐα (πτηνοτροφείο).

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση.

Οι συλληφθέντες επιτηρούσαν συνεχώς τους αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους, προβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εργασιακή τους εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα ο 51χρονος ημεδαπός έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς ημεδαπός, ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα αλλοδαπό, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος υπήκοος Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσει απελευθερώθηκαν άλλοι επτά υπήκοοι Ρουμανίας, για τους οποίους προέκυψε ότι τυγχάνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του ημεδαπού συλληφθέντα, είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το 2013.

Δημοφιλή