ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/03/2015 03:51 EET | Updated 12/03/2015 03:51 EET

Σήμερα ο πρώτος έλεγχος από τεχνικά κλιμάκια

Sooc
Φωτογραφία αρχείου

Με νέο όνομα και νέα πρόσωπα ξεκίνησε από χθες στις Βρυξέλλες η τεχνική διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείες και των θεσμών. Ο νέος όρος που μπαίνει στη ζωή μας είναι το «Brussels Group» (δηλαδή, «Ομάδα των Βρυξελλών»), καθώς σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ονομάζεται το «σχήμα» που θα συναντάται πλέον στις Βρυξέλλες.

Εκτός της αλλαγής ονομάτων, αλλαγή θα έχουμε και στα πρόσωπα καθώς ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της ΕΚΤ στην Ελλάδα (αντικαταστάτης του ο Ράσμους Ρούφερ) και θα γίνει ο τρίτος από τους επικεφαλής της πρώτης τρόικας του 2010 ο οποίος αναβαθμίζεται. Είχαν προηγηθεί ο Σερβάς Ντερούς από την Κομισιόν και ο Πόουλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι οποίοι όπως και ο κ. Μαζούχ ανταμείφθηκαν με προαγωγή για την προσφορά τους στο σχεδιασμό και τον έλεγχο προόδου του ελληνικού μνημονίου.

Στην πρώτη συνάντηση του «Brussels Group», η οποία κράτησε επτάμισι ώρες, έγινε το αρχηκό βήμα ώστε να δημιουργηθεί η ατζέντα των διαπραγματεύσεων η οποία θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά, διαρθρωτικές αλλαγές, φορολογική μεταρρύθμιση, εργασιακά κ.α.

Στόχος είναι ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης να ολοκληρωθεί πρίν το Πάσχα, ώστε οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις να αποτυπωθούν σε ένα νομοσχέδιο. Εκτός απροόπτου η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει και στην εκταμίευση τμήματος της εκκρεμούς δανειακής δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στην μαραθώνια συνεδρίαση από την πλευρά των δανειστών συμμετείχαν πέραν του Κλάους Μαζούχ, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, ο Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ, αλλά και στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Από ελληνικής πλευράς την διαπραγματευτική ομάδα συντόνιζε ο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ενώ συμμετέχουν η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Την ώρα πάντως που στις Βρυξέλλες οι δύο πλευρές κατάφεραν μετά από δύο εβδομάδες να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να ξεκινήσουν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα συνεχιζόταν το κυνήγι των τεχνικών κλιμακίων.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι χθες ολόκληρη την ημέρα οι πληροφορίες από το επιτελείο της κυβέρνησης ήταν μοιρασμένες. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρώτη επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να γίνει σήμερα. Αντίθετα πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη από το υπουργείο Οικονομικών επέμεναν ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων.

Το «θρίλερ» έληξε τελικά χθες αργά το βράδυ, όταν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ενημέρωσαν ότι σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν ότι η πολιτική και τεχνική διαπραγμάτευση θα γίνεται στο Brussels Group στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα έρχονται τεχνικά κλιμάκια μόνο «για εξειδικευμένα ζητήματα που πιθανόν να ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία τα οποία καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται 'on site exchange of facts' (σ.σ. επιτόπου ανταλλαγή στοιχείων) για το συγκεκριμένο ζήτημα». Οι σύμβουλοι αυτοί θα συναντιούνται με ομόβαθμούς τους, και όχι με υπουργούς.