Παπακωνσταντίνου: Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά - Δεν έχω κάνει καμία διαγραφή, καμία νόθευση

Παπακωνσταντίνου: Το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά - Δεν έχω κάνει καμία νόθευση. Η ιστορία είναι στημένη
eurokinissi

Ως στημένη ιστορία χαρακτήρισε την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην απολογία του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ενώ διακήρυξε σε κάθε τόνο την αθωότητά του χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εξηγήσει ούτε τι έγινε το αρχικό CD ούτε πως διεγράφησαν τα αρχεία των συγγενών του από τη λίστα.

«Είμαι αθώος» δήλωσε ξεκινώντας την απολογία του ο πρώην υπουργός.

«Μπορείτε να καθίσετε ενώ θα απολογήστε» του είπε ο πρόεδρος.

«Όχι κύριε πρόεδρε, θα απολογηθώ όρθιος», ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού ο οποίος στη συνεχεία ανέφερε απόλυτα ψύχραιμος και ήρεμος:

«Στο τέλος της άνοιξης, με αρχές καλοκαιριού, το 2010, νομίζω το Μάιο με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας (σ.σ τότε διευθυντής ΕΥΠ). Είναι η εποχή που η χωρά βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση,δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων, έχει υπογραφή το πρώτο Μνημόνιο. Είναι μία εποχή που και η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει στη χώρα. Οι φήμες, τότε, έλεγαν συχνά ότι δεν θα υπήρχαν ούτε ΑΤΜ. Ο κ. Μπίκας σε συζήτηση μας μου είπε ότι ο ομόλογος του στη Γαλλία του είπε ότι υπάρχουν κάποια στοιχειά τα οποία έχουν κλαπεί και αφορούν σε καταθέσεις φορολογουμένων. Σε ένα από τα Eurogroup στο περιθώριο των συζητήσεων μετέφερα τη συζήτηση που είχα με τον κ. Μπίκα στην ομόλογο μου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο επόμενο Eurogroup τον Ιούλιο η κ. Λαγκάρντ μου επιβεβαίωσε ότι είχαν τα στοιχεία αλλά ότι είναι κλεμμένα από ελβετική τράπεζα και μου επισήμανε ''η χρήση τους πρέπει να είναι εμπιστευτική. Δεν θα πείτε ότι τα πήρατε από εμάς''».

Ο πρώην υπουργός περιέγραψε καρέ – καρέ όλες τις κινήσεις που όπως υποστήριξε έκανε στη συνέχεια. Υποστήριξε ότι συμφώνησε να τηρηθεί η μυστικότητα και ότι η κ. Λαγκαρντ του έδωσε το όνομα ενός Γάλλου αξιωματούχου. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα ο κ. Παπακωνσταντίνου όπως είπε κάλεσε το Δ/ντη του γραφείο τού τον κ. Πλασκοβίτη και του ζήτησε να έρθει σε επαφή με το άτομο σε ένα τηλέφωνο που του δόθηκε. «Όταν με ξαναεπισκέφθηκε ο κ. Μπίκας ήταν η πρώτη φορά που μιλήσαμε για τη λίστα Φαλτσιανί. Το Σεπτέμβρη του 2010 ο κ. Πλασκοβίτης μου είπε ότι έκανε συνεννόηση και ο καλύτερος τρόπος για να έρθουν τα στοιχεία ήταν μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Λίγο μετά πήγα στο Παρίσι για ένα συνέδριο και στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης ο τότε πρέσβης μας στο Παρίσι, κ. Χαλαστάνης ενημερώθηκε ότι θα έρθουν κάποια απόρρητα στοιχεία από Γαλλία. Δεν θυμάμαι αν στην κουβέντα μας εάν είπαμε πώς θα έρθουν τα στοιχεία: με σάκο ή με άνθρωπο».

Ο πρώην υπουργός είπε στη συνεχεία της κατάθεσης του ότι το Σεπτέμβριο του 2011 η Δ/ντρια του γραφείου του κ. Χατζή του είπε ότι του είχε έρθει ένας φάκελος από την πρεσβεία μας στο Παρίσι «Αυθορμήτως της είπα ότι είναι τα στοιχεία με καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό. Εκείνη μου είπε ότι έβαλε το CD στον υπολογιστή και είδε χιλιάδες ονόματα» και τόνισε ότι ο ίδιος δεν έκανε στοχευμένη αναζήτηση στον υπολογιστή.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ήταν κατηγορηματικός ότι τα δεδομένα στο CD ήταν παράνομα, όπως του είχε πει και η κ. Λαγκάρντ. «Είχα στα χέρια μου ένα υλικό που ήθελα μεν να το χρησιμοποιήσω αλλά είχα ενδοιασμούς. Αποφάσισα να δώσω στο ΣΔΟΕ ένα δείγμα από τα αρχεία που υπήρχαν και έτσι ανέθεσα στο συνεργάτη μου τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο να εντοπίσει τα μεγαλύτερα ποσά και μετά όταν γύρισα από το εξωτερικό μου έδωσε μία λίστα σε χαρτί και μου είπε ότι υπάρχουν χρήματα περίπου 2 δισ. ευρώ».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του αναφέρθηκε για τα κριτήρια βάσει των οποίων επέλεξε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ τους Ιω. Καπελερη και Ιω. Διώτη. Όπως είπε αποφάσισε να αντικαταστήσει τον κ. Γεωργακόπουλο με τον κ. Καπελέρη στη θέση της Γενικής Γραμματείας Φορολογίας. 'Ετσι η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ έμεινε κενή και ένας συνάδελφος μου μου πρότεινε τον κ. Διωτη (σσ είναι κατηγορούμενος για τος χειρισμούς του στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ). Σε μία εποχή που θέλαμε να δείξουμε σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζαμε θέματα φοροδιαφυγής κρίναμε ότι ο κ. Διώτης ήταν μία καλή επιλογή και επίσης ότι μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς (κκ Πεπόνη και Μουζακίτη) θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τεράστιο».

Για το κρίσιμο θέμα της αντιγραφής του Cd σε usb είπε «Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παρέδωσε το Cd ζήτησα από τη γραμματέα μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb το οποίο κράτησα στο δικό μου γραφείο. Είναι μία περίοδος που η χώρα θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης και εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του προχώρησε στην αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών και στην αντικατάσταση του από το διάδοχο του κ. Βενιζέλο.

«Μετά την αποχώρηση μου από το υπουργείο ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος παρέμεινε όλη η ομάδα μου. Σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια. Με τον κ. Διώτη δεν είχα καμία επικοινωνία. Έκτοτε από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών. Ούτε ποτέ έλαβα τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο να με ρωτήσει ο,οτιδήποτε για τη λίστα. Θα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει ''Γιώργο τι είναι αυτό;'', όμως δεν το έκανε ποτέ.

Όπως είπε παρακάτω εκείνη την περίοδο η χώρα πήγε σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος του ζήτησε να μην είναι πια υποψήφιος.

«Στις εκλογές συντρίβεται το ΠΑΣΟΚ και εγώ πήγα σπίτι μου».

«Έχουμε φτάσει στο Σεπτέμβριο 2012 όταν άρχισαν να μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι και να με ρωτάνε ''τι γίνεται με τη λίστα;''. Απαντούσα ότι δεν ξέρω τι λέτε και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιανί. Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει ότι ''έγινε σάλος με ένα στικάκι που μου έδωσες''. Μου είπε επίσης ότι κ. Βενιζέλος τον πήρε ένα μόνο τηλέφωνο για τη λίστα Λαγκάρντ και αυτό ήταν σε ανοιχτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες. Όταν μου τηλεφώνησε και εμένα ο Βενιζέλος – και από ότι έμαθα εκ των ύστερων με είχε και εμένα σε ανοιχτή ακρόαση του επανέλαβα από την αρχή την ιστορία».

Και πρόσθεσε ο πρώην υπουργός:

«Δικάζομαι κάθε μέρα. Που είναι το τεκμήριο αθωότητας;. Το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά από εκείνο το βράδυ. Ο πρόεδρος μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπιζόταν. Η Νέα Δημοκρατία ήταν χαρούμενη γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του Μνημονίου ακόμη και συνεργάτες μου ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή – Τους ρώταγαν μέχρι και τι κόμμα ψήφισαν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, κύριε πρόεδρε, να σας περιγράψω την ψυχολογική μου κατάσταση. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου».

Και σε άλλο σημείο συμπλήρωσε «η ιστορία αυτή είναι στημένη δεν έχω κάνει καμία διαγραφή καμία νόθευση. Δεν θα διανοούμουν ποτέ να το κάνω».

Πρόεδρος: Υπάρχει ένα κομβικό σημείο το αρχικό CD εάν το είχαμε τα πράγματα θα ήταν απλούστερα. Θυμάστε πόσα αρχεία ανοίξατε το βράδυ της παραλαβής του CD;

Παπακωνσταντίνου: Είχα ανοίξει ένα-δύο αρχεία. Όχι, 24 αρχεία. Δεν έκανα στοχευμένη αναζήτηση

Και πρόσθεσε ότι εάν είχε κάνει στοχευμένη αναζήτηση δεν θα άνοιγε μόνο ένα από τα δύο αρχεία με το όνομα Παπακωνσταντίνου, ούτε μόνο τρία αρχεία από τα 13 που έφεραν το όνομα Παπανδρέου συνολικά στη λίστα.

Πρόεδρος: Δεν θυμάστε σε ποιον δώσατε το CD προς φύλαξη;

Παπακωνσταντίνου: Όχι. Το έδωσα σε κάποια γραμματέα. Δεν είχα άλλωστε ιδιαιτε΄ρα γραμματέα αλλά επτά γραμματείς. Δεν ήμουν πολλά χρόνια στην πολιτική για να έχω κάποιον της εμπιστοσύνης μου.

Πρόεδρος: Καλά, δεν είχατε ένα ασφαλές μέρος να το φυλάξετε;

Παπακωνσταντίνου: Όχι, δεν υπήρχε χρηματοκιβώτιο ούτε και φοριαμοί. Και δεν το πήρα στο σπίτι μου γιατί θεώρησα περισσότερο ασφαλές να είναι στο υπουργείο.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έδινε ποτέ στην Δ/ντρια του γραφείου πράγματα τα οποία ήταν θέματα γραμματειακής υποστήριξης , όπως το είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ΣΔΟΕ ενώ έκανε επίθεση στον πρώην επικεφαλής του Σώματος Ιω. Διώτη λέγοντας «Γίνεται συνεχής ανασκευή των δηλώσεων του κ. Διώτη μετά τις πραγματογνωμοσύνες. Θέλει να μειώσει μία περίοδο δύο μηνών από τον Ιούνιο που του παρέδωσα το στικάκι έως τον Αύγουστο σε διάστημα δύο ημερών».

Πρόεδρος: Πείτε μας λοιπόν όσο μπορείτε πιο διακριτικά τι νομίζετε ότι έχει γίνει με αυτή τη διαγραφή των τριών αρχείων. Μπορούσαν να έχουν διαγραφεί από κάποιον άλλον;

Παπακωνσταντίνου: Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη και προκύπτει από τις πραγματογνωμοσύνες. Θα μπορούσε να έχει πειραχτεί η λίστα. Έχουν γίνει πολύ περίεργα πράγματα ως προς το τεχνικό κομμάτι.

Και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του υπήρχε έλλειψη ελέγχου από την πλευρά του κ. Διώτη όσο καιρό είχε στην κατοχή του το usb.

«Χάλασα τη σούπα στο ΣΔΟΕ. Γίνονταν και γίνονται παράνομα πράγματα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω η διαγραφή να έχει γίνει με την εξωτερική στήριξη προσώπων υποκινούμενων από επιχειρηματικό ή άλλο συμφέρον. Την εποχή εκείνη εκδότης με είχε στα κάγκελα κάθε Κυριακή επειδή κίνησα μία υπόθεση φοροδιαφυγής»

Πρόεδρος: Εκφράζετε μία σοβαρή υποψία

Παπακωνσταντίνου: Ξέρω ότι δεν το έχω κάνει εγώ. Εξάλλου η υπόθεση θυμίζει πολιτικό θρίλερ.

Πρόεδρος: Οι γνώσεις σας σε σχέση με τους υπολογιστές ποιες είναι;

Παπακωνσταντίνου: Θεωρώ τον εαυτό μου καλό χρήστη. Δεν είμαι προγραμματιστής.

Στη συνέχεια άρχισε τις ερωτήσεις η εισαγγελέας κ. Ξένη – Δημητρίου σχετικά με το θέμα της μη πρωτοκόλλησης της λίστας.

Παπακωνσταντίνου: Μιλάμε για μία αποστολή με απόρρητα όχι απλά εμπιστευτικά στοιχεία. Δεν την πρωτοκόλλησα γιατί μου είχε πει η κ. Λαγκαρντ....

Εισαγγελέας: Τότε γιατί ζητήσατε τα στοιχεία αφού μας λέτε ότι ήταν παράνομα; Τι θα τα κάνατε αφού δεν ήταν αξιοποιήσιμα;

Παπακωνσταντίνου: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να είναι μία άτυπη πληροφορία. Κάτι σαν μία ανώνυμη καταγγελία

Εισαγγελέας: Αφού λοιπόν τα πήρατε με αυτό τον σκοπό το απλούστερο θα ήταν την επόμενη ημέρα να τα στείλετε στο ΣΔΟΕ και να τους πείτε ψάξτε τα

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Βασίλης Δημακόπουλος παρενέβη και δεν άφησε τον πρώην υπουργό να απαντήσει λέγοντας ότι δεν μπορεί να ερωτάται για πράγματα για τα οποία έχει αναφερθεί στην απολογία του

Εισαγγελέας: Πείτε μου πόσα αρχεία ανοίξατε το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου; Ένα – Δύο γιατί στην έκθεση αναφέρονται 24.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την αρχική του τοποθέτηση ότι αφού η ιστορία είναι στημένη κάποιος μπορεί να έχει προσθέσει ανοίγματα αρχείων

Εισαγγελέας: Αν αυτά φυτεύτηκαν μετά την παράδοση του κ. Διώτης τότε πώς είναι δυνατόν να φαίνεται ότι έγινε από χρήστη ίδιο με αυτόν που πρωτάνοιξε τα αρχεία

Παπακωνσταντίνου: Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα: Αν εγώ οδηγώ ένα FIAT και βρεθεί να έχει σκοτώσει με ένα fiat έναν άνθρωπο είμαι εγώ αυτός που το σκότωσε;

Στη συνέχεια ρώτησε τον πρώην υπουργό το μέλος του δικαστηρίου Δημήτρης Κράνης.: «Είναι δυσμενές ότι ο κ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι;»

Παπακωνσταντίνου: «Προφανώς θα ήθελα να υπάρχει το CD και το στικάκι»

Αναπληρωματικός εισαγγελέας του δικαστηρίου, Γεώργιος Μπόμπολης: «Δώσατε τον φορητό υπολογιστή σας να ελεγχθεί;»

Παπακωνσταντίνου: «Όχι»

Αν. Εισαγγελέας: «Και αν ανοίγατε το CD στο σπίτι σας με το φορητό υπολογιστή;»

Παπακωνσταντίνου: «Δεν το έχω κάνει αυτό».

Αν. Εισαγγελέας: «Κάνετε λόγο για σκευωρία σε βάρος σας, τι εννοείτε;»

Παπακωνσταντίνου: «Περίεργα περιστατικά από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ με την βοήθεια άλλων προσώπων και με την συμμετοχή κάποιων κέντρων»

«Από την πλευρά σας δεν θα ήταν χρέος να παραδώσετε και το Cd μαζί με το usb στον κ. Διώτη;» ρώτησε ο αρεοπαγίτης κ. Ερωτόκριτος Καλούδης.

Παπακωνσταντίνου: «Χρέος μου ήταν να παραδώσω το περιεχόμενο, την πληροφορία, και το δίνω τότε στον αρμόδιο άνθρωπο» απάντησε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε:

«Στην Ελλάδα δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε και να κυκλοφορήσω. Δεν μπορώ να πάω σινεμά με τη γυναίκα μου, κυκλοφορώ με “ασφάλεια”. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου, κ. Πρόεδρε».

Και κατέληξε ότι, σήμερα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Το Δικαστήριο διέκοψε και θα συνεχίσει την Τρίτη όπου θα αγορεύσει επί της ενοχής ή μη του πρώην υπουργού η εισαγγελέας, Ξένη Δημητρίου

Δημοφιλή