Η σκιώδης κυβέρνηση Σαμαρά

Η σκιώδης κυβέρνηση Σαμαρά
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Με τις αποφάσεις του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις των τομεαρχών της ΝΔ και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ο Αντώνης Σαμαράς συμπληρώνει σιγά σιγά το παζλ του κομματικού οργανογράμματος και ουσιαστικά διαμορφώνει την γαλάζια σκιώδη κυβέρνηση του.

Ήδη το μήνυμα που στέλνει είναι να ασκήσουν ασφυκτικό πρέσινγκ εντός και εκτός κοινοβουλίου σε όλα τα επίπεδα σε κάθε κυβερνητική δραστηριότητα και να ασκούν καθημερινό έλεγχο με ερωτήσεις και επερωτήσεις στις πρωτοβουλίες των υπουργών.

Με αιχμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να μεταφέρει ένα κομμάτι της αντιπολιτευτικής της τακτικής εντός της Ολομέλειας, με τους δυο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της να σηκώνουν το βάρος της καθημερινής αντιπαράθεσης και του ελέγχου των υπουργών.

Άλλα και στο κόμμα ο κ.Σαμαράς προχωρά σε σειρά αλλαγών αναθέτοντας ρόλους κλειδιά σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ήδη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - ο οποίος ήταν αντίθετος με την πρόταση για έκτακτο συνεδριο - τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος.

Συγκεκριμένο προβεβλημένο ρόλο αναμένεται να αναλάβει και ο Μάκης Βορίδης με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν, αφού το όνομα του μαζί με το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ακουγόταν ακόμα και για την κενή θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ, μετά την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου - λόγω φόρτου εργασίας - να παραιτηθεί και να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του κοινοτικού επιτρόπου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ολοκληρώνει εντός των επόμενων ημερών και τα δίδυμα απέναντι στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναλάβουν τον ρόλο του «σκιώδη» υπουργού.

Ο Χρήστος Σταϊκουρας αναμένεται να είναι εξ αυτών, αφού ήδη με καθημερινές του ανακοινώσεις απαντά σημείο προς σημείο σε κάθε ενέργεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Επίσης στον γαλάζιο σχεδιασμό αναμένεται να αξιοποιηθούν ο Βασίλης Κικίλιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θανάσης Σκρέκας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα το χαρτοφυλάκιο που θα χρεωθούν.

Έκπληξη θα θεωρηθεί αν ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει ρόλο και στον Νίκο Δένδια που έχει σταθεί ανοιχτα απέναντι στην ηγεσία της ΝΔ, εκτός και αν οι επιτελείς της Συγγρού προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση προκειμένου να καταγράφει μια πιθανή άρνηση από μέρους του πρώην υπουργού...

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ οργανώνεται με γοργούς ρυθμούς και η νευραλγική Γραμματεία Τεκμηρίωσης, εκεί όπου θα συγκεντρώνονται και θα ελέγχονται σε καθημερινή βάση καταγγελίες πολιτών που θα αφορούν στην κυβέρνηση, με την Σοφία Βούλτεψη να φιγουράρει ως η επικρατέστερη για να αναλάβει ως επικεφαλής.

Δημοφιλή