Τι θα συμφωνήσουν Τσίπρας - Γκουρία

Τι θα συμφωνήσουν Τσίπρας -Γκουρία
Ο Άνχελ Γκουρία (Φωτογραφία Αρχείου)
Ο Άνχελ Γκουρία (Φωτογραφία Αρχείου)
ASSOCIATED PRESS

Αν και στην ελληνική κυβέρνηση περιμένουν πολύ περισσότερα από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία την Πέμπτη στο Παρίσι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα βήματα που μπορούν να ξεμπλοκάρουν την διαπραγμάτευση - και σε δεύτερο επίπεδο την οφειλόμενη από τους δανειστές δόση. Η συνάντηση Τσίπρα και Γκουρία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Αθήνα έχει αποδεχθεί τον ΟΟΣΑ ως σύμβουλό της στα θέματα ανάπτυξης από την συνάντηση Τσίπρα - Γκουρία που έγινε στο Μαξίμου λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Από τη συνάντηση Τσίπρα -Γκουρία θα προκύψουν δύο κλιμάκια εργασίας τα οποία θα αναλάβουν να συνδιαμορφώσουν τη νέα "εργαλειοθήκη" με στόχο την ανάπτυξη. ο ταχύς προσδιορισμός των αναπτυξιακών μέτρων (και όχι λιτότητας, σπεύδουν να διευκρινίσουν κυβερνητικά στελέχη) και η ψήφιση των σχετικών νόμων από την ελληνική Βουλή είναι μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Είναι μάλιστα ένα από τα θέματα για τα οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νάσιελμπλουμ ασκεί κριτική στην Αθήνα για καθυστέρηση.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι προτάσεις θα έχουν «ελληνική προέλευση», δηλαδή θα είναι στην κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η προ έτους ψηφισθείσα «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ ουσιαστικά δεν καταρτίσθηκε ούτε καν από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το έργο της «εργαλειοθήκης» είχε δοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης στον ΟΟΣΑ έναντι σχεδόν 900.000 ευρώ, ο οποίος το έδωσε έναντι περίπου 600.000 ευρώ στον ΙΟΒΕ (το επιστημονικό ινστιτούτο του ΣΕΒ)...

Δημοφιλή