ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/03/2015 10:50 EET | Updated 13/03/2015 10:50 EET

Ειδική ομάδα με στελέχη από Μαξίμου και Κομισιόν συγκροτούν Τσίπρας - Γιούνκερ

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) and European Commission President Jean-Claude Juncker address the media at the European Commission in Brussels on March 13, 2015. Tsipras is in Brussels for talks on Athens' debt-hit bailout. AFP PHOTO / Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Στην Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη σχεδιάζει να θέσει το ελληνικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα πολιτικά την ίδια ώρα που θα δρομολογεί τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό αξιοποιώντας και την συνεργασία του ΟΟΣΑ σε 6 τομείς.

Και στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός έθεσε το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας στην Ελλάδα – και ειδικά την ανεργία των νέων. Η πλευρά της Κομισιόν επεσήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της Κομισιόν επισήμαναν τη χαμηλή απορροφητικότητα της τάξης του… 1% που σημειώθηκε το 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση στα κονδύλια για την Απασχόληση των Νέων.

Τα επιτελεία Τσίπρα και Γιούνκερ σημείωσαν τα 4 προγράμματα από τα οποία μπορούν να υπάρξουν πόροι για την Ελλάδα:

-Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (European Regional Development Fund)

- Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (European Social Fund)

- Την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative)

- Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (Fund for European Aid to the Most Deprived)

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της προεδρίας της Κομισιόν για να συντονίσει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Η πρώτη σύγκληση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Αθήνα και Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης κονδυλίων που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων.

Sponsored Post