Νεφέλ Νασέρ: Η πρόσφυγας που γέννησε σε στρατόπεδο

Νεφέλ Νασέρ: Η πρόσφυγας από τη Συρία που γέννησε σε στρατόπεδο
Huffpost Greece

Η Νεφέλ Νασέρ έφερε στο φως το νεογέννητο κοριτσάκι της στο Ζαατάρι, ένα στρατόπεδο προσφύγων που υποδέχεται χιλιάδες συμπατριώτες της από τη Συρία. «Σχεδόν τη γέννησα στον δρόμο. Αναγκάστηκα να περπατήσω επί μιάμιση ώρα αφού δεν είχε έρθει το ασθενοφόρο και όλο αυτό το διάστημα είχα συσπάσεις» αφηγείται στη μαρτυρία της. Η Νεφέλ έφυγε από την πόλη Ντέραα όπου ζούσε, παίρνοντας μαζί τις αναμνήσεις από το σπίτι της που καταστράφηκε, ενώ αρκετοί συγγενείς της σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και στους βομβαρδισμούς.

Η ίδια όμως μαζί με την οικογένειά της συγκαταλέγονται σε εκείνους που κατάφεραν να βρουν στέγη σε ένα κοντέινερ με μόνωση για να αντιμετωπίσει την τρομερή ζέστη της ιορδανικής ερήμου. Πολλοί άλλοι έχουν ως καταφύγιο μια απλή τέντα. «Μέχρι τώρα ζούσαμε από την παραγωγή της μικρής μας φάρμας. Τώρα εξαρτώμεθα από την ανθρωπιστική βοήθεια».

Η σύρραξη της Συρίας εξελίσσεται ήδη επι τέσσερα χρόνια και οι αιματηρές συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους. Ενα μεγάλο τμήμα της χώρας σήμερα έχει γίνει ερείπια και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού έχει ανάγκη της ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιβιώσει.

Εκτιμάται ότι 7,6 εκατ. έχουν αναγκαστεί σε εσωτερική μετακίνηση και 3,8 εκατ. βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες οι οποίες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τα κύματα των προσφύγων. Ο Λίβανος έχει το υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσης προσφύγων παγκοσμίως σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό, που ανέρχεται σε 25%. Υπό το βάρος της κρίσης, Λίβανος και Ιορδανία έχουν αρχίσει να θέτουν περιορισμούς στα σύνορα.

Δημοφιλή