Οι αριθμοί πίσω από τους πρόσφατους πολέμους: 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Οι αριθμοί πίσω από τους πρόσφατους πολέμους: 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
OXFAM

Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα: 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω των πρόσφατων πολέμων. Την ίδια στιγμή, 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζουν ως πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. 16,7 εκατομμύρια εγκατέλειψαν στη χώρα που ζούσαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή εκτός συνόρων. Περίπου, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Αν τους αθροίσουμε αυτπούς τους αριθμούς, δημιουργήσουμε ένα «εικονικό» κράτος, αυτό θα ήταν το 26ο μεγαλύτερο στον κόσμο σε επίπεδο πληθυσμού.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης μόνο εικονική δεν είναι. Τα θύματα των εμφυλίων και των πολεμικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο, δυστυχώς πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ξεπερνώντας ακόμη και τους αντίστοιχους αριθμούς που είχε αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Διεθνής εκστρατεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει μια μεγάλη διεθνή καμπάνια ευαισθητοποίησης προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα και να μη σκεπάσει η λήθη το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Oxfam ενώ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

Έχοντας ζήσει το δράμα των προσφύγων στη δική του πατρίδα, ο Κύπριος επίτροπος ηγείται της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όλων των ευρωπαϊκών χωρών και στο κοινό μήνυμα με τον Διευθυντή Διεθνών Προγραμμάτων της Oxfam, κ. Φρανσέσκ Κορτάδα, τονίζεται μεταξύ άλλων:

ΕΣΥ ΣΩΖΕΙΣ ΣΩΕΣ!

«Περισσότεροι από 51 εκατομμύρια πρόσφυγες και άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους αποτελούν τα θύματα βίαιων πολεμικών συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για έναν αριθμό – ρεκόρ που ξεπερνάει ακόμη και τον αντίστοιχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασικό αίτιο της συγκεκριμένης κρίσης αποτελεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι και πρόσφυγες στη Συρία, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σουδάν και άλλοι 860.000 στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Πίσω από κάθε αριθμό και κάθε στατιστικό δεδομένο βρίσκεται ένα πρόσωπο σαν το δικό σου. Ένα πρόσωπο που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τα υπάρχοντά του, το σπίτι του, τους φίλους του και πολύ συχνά την οικογένειά του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψεις την ψυχρότητα που εισπράττουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Oxfam ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να έρθουν στο φως οι ζωές των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το «EUsavelives, You Save Lives» αποτελεί το κοινό μας πρόγραμμα που επικεντρώνεται στις τρεις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου σήμερα: Τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Δυστυχώς, ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων ανθρώπων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, όσο δεν μπαίνει τέλος στη βία. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει στο τέλος των συρράξεων. Ακόμη όμως κι αν οι συγκεκριμένοι πόλεμοι τελείωναν αύριο, η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας θα υπάρχει για πολλά ακόμη χρόνια.

Η αλληλεγγύη της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει τη διαφορά που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Αυτά τα θύματα αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη του πόσο μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να επηρεάσει καταλυτικά τις ζωές απλών αθώων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στη δίνη μιας σύγκρουσης για την οποία δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη».

Η ενημερωτική εκστρατεία της Oxfam και της ΕΕ επικεντρώνεται σε περιοχές στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των προσφυγικών κυμάτων, όπως το Σουδάν και η Συρία.

ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ OXFAM ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ eusavelives.org

Δημοφιλή