ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2015 08:52 EET | Updated 14/03/2015 08:53 EET

Δημοσκόπηση: Το 52% των Γερμανών υπέρ του Grexit

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 10: Symbolic photo of Greece and the Euro, one euro coin behind a badge with the national flags of Greece and Germany on February 10, 2015 in Berlin, Germany.  (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)
Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 10: Symbolic photo of Greece and the Euro, one euro coin behind a badge with the national flags of Greece and Germany on February 10, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Οι περισσότεροι Γερμανοί πλέον θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να παραμείνει εντός ευρωζώνης, δείχνει έρευνα (Politbarometer) του Mannheim Research Group.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης του The Local, το 52% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν θα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το 40% θεωρούν ότι θα έπρεπε να παραμείνει, και το 8% δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω αποτέλεσμα προκύπτει λίγες εβδομάδες μετά από αντίστοιχη έρευνα, η οποία έδειχνε πως υπέρ του Grexit τασσόταν το 40%. Η αλλαγή αυτή στην κοινή γνώμη φαίνεται να αντικατοπτρίζει την αύξηση των εντάσεων και το ανέβασμα των τόνων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Σημειώνεται ότι προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit, ακόμα και αν διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι αποκάλεσε «ανόητα αφελή» τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι επρόκειτο για λανθασμένη μετάφραση από πλευράς των ελληνικών ΜΜΕ. Επίσης, η αντιπαράθεση εντείνεται όσον αφορά στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Γερμανία να «σηκώνει το γάντι» μετά τις τοποθετήσεις Τσίπρα και Παρασκευόπουλου, και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, να ζητεί εξηγήσεις για τις δηλώσεις Καμμένου περί «αποστολής» μεταναστών στο Βερολίνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, οι περισσότεροι Γερμανοί φαίνονται προβληματισμένοι από τη διαπραγματευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αμφιβάλλουν για το αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες και επηρεάζονται από την καμπάνια της Bild υπέρ ενός «Nein» στην Ελλάδα. Μόλις το 14% πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις, ενώ το 82% δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει να τις πραγματοποιήσει.