Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Βανουάτου, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Βανουάτου, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ
Map locates Cyclone Pam that hit the island of Vanuatu; 2c x 3 inches; 96.3 mm x 76 mm;
Map locates Cyclone Pam that hit the island of Vanuatu; 2c x 3 inches; 96.3 mm x 76 mm;
ASSOCIATED PRESS

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν οι αρχές το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ από το αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού, όπου ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής.

Το γραφείο Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών επιβεβαίωσε ότι 6 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον κυκλώνα, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις 6 επαρχίες του Βανουάτου, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο καθώς το δίκτυο των επικοινωνιών έχει σχεδόν στο σύνολό του τεθεί εκτός λειτουργίας, είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των θυμάτων αυτής της καταστροφής, 48 ώρες μετά το πέρασμα του Παμ, ενός κυκλώνα κατηγορίας 5 που τον συνόδευαν ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 300 χιλιόμετρα/ ώρα.

Οι 6 νεκροί σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα. Το γραφείο διαχείρισης εθνικών καταστροφών αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam έως και το 90% των κατοικιών στο Πορτ Βίλα έχουν καταστραφεί.

Στο μεταξύ στρατιωτικό αεροσκάφος της Γαλλίας που μεταφέρει εξοπλισμούς και εφόδια έκτακτης ανάγκης απογειώθηκε από τη Νέα Καληδονία με προορισμό το Βανουάτου προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους του αρχιπελάγους, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος.

«Το στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Casa μεταφέρει ιδίως μια γεννήτρια, σιτηρέσια, ένα μηχανισμό μετάδοσης» και σε αυτό επιβαίνουν «ένας αξιωματικός του μηχανικού του στρατού ξηράς, ένα στέλεχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Νέας Καληδονίας και ένα μέλος του Ερυθρού Σταυρού» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πολ Μαρίν Κλοντόν, διευθυντής του γραφείου της ύπατης αρμοστείας της γαλλικής δημοκρατίας στην περιοχή.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το πέρας μιας συνάντησης με αντικείμενο το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης σε συνεργασία με τα προξενεία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Οργανώνουμε μια διαρθρωμένη απάντηση με τους εταίρους μας. Η Γαλλία θα αναλάβει να αξιολογήσει την κατάσταση στην περιοχή και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που θα στείλουν 4 αεροσκάφη στην περιοχή θα ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες του πληθυσμού» εξήγησε ο Κλοντόν.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι προτεραιότητα είναι «να καταγραφεί η κατάσταση στο πεδίο» και να αποκτηθεί «μία πιο λεπτομερής εικόνα των αναγκών σε τοπικό επίπεδο».

Η επιχείρηση παροχής βοήθειας έχει αρχίσει. Οι υλικές ζημιές είναι ανυπολόγιστες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

9μελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πρόκειται να φθάσουν στη χώρα προκειμένου να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών μετά το πέρασμα του τυφώνα.

«Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή του Ειρηνικού, το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής του Oxfam στο Βανουάτου.

«Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», πρόσθεσε.

Οι άνεμοι που συνόδευαν τον κυκλώνα έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας να παραμείνει κλειστό. Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες για επαναλειτουργία του αργότερα την Κυριακή.

Μεγάλοι είναι οι φόβοι για ορισμένα νησιά που επλήγησαν από τον κυκλώνα, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι περιορισμένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας είναι ακόμα αδύνατη.

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από περίπου 83 νησιά και έχει πληθυσμό 260.000 κατοίκους.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή