ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/03/2015 07:32 EET

Τουσκ: Καταστροφικό σενάριο για όλη την Ε.Ε. πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

JIM WATSON via Getty Images
European Council President Donald Tusk meets with US President Barack Obama in the Oval Office of the White House in Washington, DC, March 9, 2015. AFP PHOTO/JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια για έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επισημαίνοντας πως εάν συμβεί οι συνέπειες για όλη την Ευρώπη θα είναι δραματικές.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή και προειδοποίησε ότι μια τέτοια τόσο δραματική εξέλιξη θα είχε όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.

 

Ο κ. Τουσκ στη συνέντευξή του, σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η «Sueddeutsche Zeitung», σχολιάζει πως και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ανόητων τηλεφωνημάτων.

 

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στο γεωπολιτικό πλαίσιο, δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ και κάνει αναφορά στην κρίση στην Λιβύη, στην εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια, στην Μολδαβία, στην Τρανσδνειστερία και στην Κύπρο.

«Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο οικονομικές. Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν το δραματικότερο κεφάλαιο σε ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αυτό είναι αναμφισβήτητο» είπε ο Τούσκ και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με αξιοπρέπεια και σεβασμό, τονίζοντας ότι αποτελεί «εμμονή» του, η διατήρηση της Ε.Ε. ενωμένης σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

«Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - ως ατύχημα ή ό,τι άλλο - είναι ένα βλακώδες σενάριο που πρέπει να αποτραπεί», τονίζει ο κ. Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του σε ομάδα ευρωπαϊκών εφημερίδων.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)