Σε λίγα χρόνια ίσως να ξέρετε αν είστε πραγματικά ερωτευμένοι με ένα τεστ

Σε λίγα χρόνια ίσως να ξέρετε αν είστε πραγματικά ερωτευμένοι με ένα τεστ
Smiling couple hugging on beach
Sam Edwards via Getty Images
Smiling couple hugging on beach

Είναι ένα μυστήριο που έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς, από τους απλούς ανθρώπους μέχρι και τους επιστήμονες: Γιατί και πώς ερωτευόμαστε; Και πώς ξέρουμε ότι αυτό που νιώθουμε είναι όντως έρωτας και όχι κάτι άλλο;

Οι Κινέζοι επιστήμονες δεν μπορούσαν λοιπόν να μην κάνουν και αυτοί τη δική τους προσπάθεια. Υποστηρίζουν λοιπόν, ότι μέσα από την μελέτη εγκεφάλων ανθρώπων που ένιωθαν ερωτευμένοι, εντόπισαν το νευρωνικό «αποτύπωμα» του πιο βαθιού, αλλά και πιο μυστηριώδους ανθρώπινου συναισθήματος.

Αλλά δεν σταματούν εδώ. Θεωρούν επίσης ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα τεστ που θα δίνει αντικειμενική απάντηση αν κάποιος πράγματι είναι ερωτευμένος. Σας ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία; Ρομαντικό πάντως σίγουρα δεν είναι!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιαοτσού Ζανγκ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Frontiers in Human Neuroscience», σύμφωνα με την Ιndepedent, πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε ποτέ δεν είχαν ερωτευτεί.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βλέπουν στο εργαστήριο φωτογραφίες των αγαπημένων τους την ώρα της εγκεφαλικής απεικόνισης. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν κοινά «ίχνη» στους εγκεφάλους των ερωτευμένων, τα οποία τους έκαναν να ξεχωρίζουν από τους εγκεφάλους των υπολοίπων εθελοντών που δεν ήσαν ερωτευμένοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «είδαν» με ποιο τρόπο το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει και αλλάζει τον εγκέφαλο.

Όπως διαπίστωσαν, όταν κανείς ερωτεύεται, τότε συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α. Μία συγκεκριμένη περιοχή -ο κερκοφόρος πυρήνας- ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.

«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που σχετίζονται με τον έρωτα στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς της ρομαντικής αγάπης», δήλωσε ο Σιαοτσού Ζανγκ.

Σύμφωνα λοιπόν με τους κινέζους επιστήμονες, στο μέλλον ίσως γίνει δυνατή η εφαρμογή μιας μεθόδου εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα. Τότε μάλλον η ερώτηση «Είσαι αλήθεια ερωτευμένος-η μαζί μου;», θα αποκτήσει άλλη διάσταση...

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)