ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/03/2015 05:59 EET | Updated 16/03/2015 05:59 EET

ΝΔ: Κάλπες και κριτική στην ατζέντα Σαμαρά

Sooc

Κάλπες εντός της ΝΔ αναμένεται να στηθούν ξανά με αφορμή αυτή τη φορά την τελική  συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου και των τεσσάρων κενών θέσεων που απομένουν.

Με τον Αντώνη Σαμαρά να επιχειρεί να φέρει κοντά του όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και να απομονώσει όσους τον αμφισβητούν, τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου στην κάλπη που θα στηθεί για να συμπληρωθεί το παζλ του Πολιτικού Συμβουλίου θα φανούν οι προθέσεις όσων ασκούν κριτική και αξία θελήσουν να μετρηθούν βάζοντας υποψηφιότητα ή αν θα επιμείνουν στην πλήρη αποστασιοποίηση.

Στην ίδια συνεδρίαση, οι 76 βουλευτές της Ν.Δ. θα κληθούν να αναδείξουν 21 τομεάρχες αλλά και 6 συντονιστές τομέων, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των βουλευτών που θα έχουν άμεση εμπλοκή στα κομματικά δρώμενα σε ποσοστό άνω του 50% της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Παράλληλα με τις κομματικές διεργασίες στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ καταστρώνουν την τακτική τους απέναντι και στο Μέγαρο Μαξίμου με αιχμή τις διαπραγματεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Αν και ορισμένοι εκ των γαλάζιων επιτελών επιμένουν στη λογική της «αριστερής παρένθεσης», σε κεντρικό επίπεδο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι για την κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είτε για νέες εκλογές είτε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θα είναι το νέο Πρόγραμμα πάνω στο όποιο θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει ο πρωθυπουργός.

Στη ΝΔ θεωρούν πως το διαφαινόμενο αδιέξοδο θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ασκηθεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που ήδη γίνεται με αφορμή και το κενό των 2 δισ. ευρώ.

Ίσως για αυτό τον λόγο από τα γραφεία της Συγγρού εκδόθηκε μια μακροσκελής ανακοίνωση με αριθμούς και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,7 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2014, ενώ έπεσε στα 2,2 δισ. ευρώ το 12μηνο του 2014 και διαμορφώθηκε μόλις στα 420 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015. 

Η συγκεκριμένη κίνηση ωστόσο αποτελεί και μια έμμεση απάντηση και σε όσους εντός της ΝΔ έχουν ασκήσει κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, αλλά μια μια κάποιου είδους δικαίωση - όπως λένε οι συνεργάτες του - για τα επιτεύγματα που παρέδωσε στην επόμενη κυβέρνηση.

Στο non paper που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού επισημαίνεται ότι τα πλεονάσματα που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν απολύτως εντός στόχων και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Οικονομικών για «προπαγάνδα», επισημαίνεται ότι η απόκλιση σήμερα υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ για τους εξής λόγους:

  1. Στην υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από φόρο εισοδήματος, κυρίως προς το τέλος του έτους (περίπου 500 εκατ. ευρώ) και τους πρώτους 2 μήνες του 2015 (επιπλέον περίπου 500 εκατ. ευρώ).
  2. Στην υστέρηση περίπου 200 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών, λόγω της σημαντικής μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου.
  3. Στην επιστροφή 250 εκατ. ευρώ περισσότερων φόρων έναντι του στόχου, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και άρα και η ρευστότητα στην οικονομία.
  4. Στην υστέρηση περίπου 400 εκατ. ευρώ στα ταμειακά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω μη ωρίμανσης των εκτελούμενων έργων από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
  5. Στην απόκλιση άνω των 250 εκατ. ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα από τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με μεγάλη ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης η οποία και υποστήριζε ότι αυτό θα το αλλάξει.