ΔΙΕΘΝΕΣ
16/03/2015 08:04 EET | Updated 16/03/2015 08:04 EET

Εν αναμονή της λύσης του μυστηρίου της «εξαφάνισης» Πούτιν, εν όψει εμφάνισής του στην Αγία Πετρούπολη

ASSOCIATED PRESS
Russian President Vladimir Putin listens during a meeting at the Kremlin, in Moscow, Russia, Tuesday, March 10, 2015.(AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Καζακστάν, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου και την προεδρία του Καζακστάν.

Ο Πούτιν δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως ή σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τις 5 Μαρτίου, αλλά αργότερα εντός της ημέρας πρόκειται να συναντηθεί στην Αγία Πετρούπολη με τον Κιργίζιο πρόεδρο Αλμπαζμπέκ Αταμπάγεφ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν, ο Πούτιν θα συναντηθεί με τους ομολόγους του του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με τους οποίους θα συζητήσει οικονομικά ζητήματα, ανέφερε η Υπηρεσία Τύπου της προεδρίας του Καζακστάν.

Από τις 5 Μαρτίου και μετά οι φήμες οργιάζουν σχετικά με τον λόγο της «εξαφάνισης» του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως όλες αυτές τις ημέρες. Οι φήμες για τα αίτια αυτής της απουσίας οργιάζουν: οι θεωρίες κυμαίνονται από τη γέννηση του παιδιού του από τη φιλενάδα του μέχρι πραξικόπημα στο Κρεμλίνο, ασθένεια ή και θάνατο. Μια από τις πιο «πεζές» αλλά συνάμα αληθοφανείς, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει γρίπη, ενώ κάποιες άλλες κάνουν λόγο για πόνους στη μέση. Ωστόσο, άλλες, πιο συνωμοσιολογικού χαρακτήρα κάνουν λόγο για σκληρά παιχνίδια ισχύος, που μπορεί να είχαν αποτέλεσμα την «εξουδετέρωση» του Ρώσου προέδρου από την FSB – χωρίς βέβαια να μην απουσιάζουν και πιο «κίτρινου» προσανατολισμού, όπως η φημολογία περί επέμβασης πλαστικής χειρουργικής.

Όπως αναφέρει η Telegraph, η συνάντηση με τον Κιργίζιο πρόεδρο αναμένεται να λάβει χώρα στο Παλάτι Κονσταντινόφσκι της τσαρικής περιόδου, αμέσως έξω από την πόλη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος ηγέτης ενδεχομένως να θέλει να δώσει δραματικό χαρακτήρα στην επάνοδό του στις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς το Κρεμλίνο διέταξε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις, που προκάλεσαν ανησυχία σε γειτονικές, πρώην σοβιετικές χώρες. Οι ασκήσεις του Βορείου Στόλου, με βάση στο Μουρμάνσκ, θα περιλαμβάνουν 40.000 στρατιωτικούς, 41 σκάφη, 15 υποβρύχια και πάνω από 100 αεροπλάνα και ελικόπτερα.