Πούτιν: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Ήμασταν έτοιμοι να οπλίσουμε τα πυρηνικά μας για την Κριμαία

Πούτιν: Οι ΗΠΑ πίσω από το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Ήμασταν έτοιμοι να οπλίσουμε τα πυρηνικά μας για την Κριμαία
Russian President Vladimir Putin attends an International Women's Day celebration in the Kremlin, in Moscow, Russia, Sunday, March 8, 2015. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
Russian President Vladimir Putin attends an International Women's Day celebration in the Kremlin, in Moscow, Russia, Sunday, March 8, 2015. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
ASSOCIATED PRESS

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ σχετικά με την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα στην Ουκρανία. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν να «κρυφτούν» πίσω από τους Ευρωπαίους, αλλά η Μόσχα αντιλήφθηκε το τέχνασμα, πρόσθεσε.

«Το κόλπο στην όλη υπόθεση ήταν ότι, εκ πρώτης όψεως, η ουκρανική αντιπολίτευση υποστηριζόταν κυρίως από τους Ευρωπαίους. Αλλά ξέραμε με σιγουριά ότι οι πραγματικοί εγκέφαλοι ήταν οι Αμερικανοί φίλοι μας» ανέφερε στο ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Κριμαία- Ο δρόμος προς την πατρίδα».

«Βοήθησαν στην εκπαίδευση των εθνικιστών, των ενόπλων ομάδων τους, στη δυτική Ουκρανία, στην Πολωνία και σε ένα βαθμό στη Λιθουανία. Υποδαύλισαν το ένοπλο πραξικόπημα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Η Δύση, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να εμποδίσει την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, «με κάθε μέσο, υπό οποιαδήποτε μορφή και με κάθε σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν αποτελούν τον ενδεικνυόμενο τρόπο αντιμετώπισης μιας χώρας, ειδικά στην περίπτωση μετα-σοβιετικών κρατών όπως η Ουκρανία.

Σχέδιο δολοφονίας του Γιανουκόβιτς

Επίσης, κατηγόρησε τους αυτουργούς του πραξικοπήματος ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του τότε προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την Ρωσία να είναι έτοιμη να δράσει για να διασφαλίσει τη διαφυγή του. «Κάλεσα τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών μας και του υπουργείου Άμυνας και τους διέταξα να προστατέψουν τη ζωή του Ουκρανού προέδρου. Διαφορετικά θα είχε σκοτωθεί» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, που παρακολουθούσαν την πορεία της λιμουζίνας, διαπίστωσαν ότι είχε στηθεί ενέδρα.

Ο Γιανουκόβιτς ο ίδιος δεν ήθελε να φύγει, και απέρριψε την πρόταση απομάκρυνσής του από το Ντόνετσκ, ανέφερε ο Πούτιν.

Μόνο μετά από αρκετές ημέρες στην Κριμαία, και αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάποιος με τον οποίο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί στο Κίεβο, ζήτησε να μεταφερθεί στη Ρωσία.

Ο Πούτιν διέταξε προσωπικά τις ετοιμασίες για την «ειδική επιχείρηση» στην Κριμαία το πρωί μετά τη φυγή του Γιανουκόβιτς.

«Τους ανέθεσα τις αποστολές τους, τους είπα τι να κάνουν και πώς έπρεπε να το κάνουμε, και τόνισα ότι θα το κάναμε μόνο εάν ήμασταν απόλυτα σίγουροι πως αυτό ήταν που ήθελαν να κάνουμε οι πολίτες της Κριμαίας» υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι μια έκτακτη δημοσκόπηση υπέδειξε ότι τουλάχιστον το 75% επιθυμούσαν ένωση με τη Ρωσία. «Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε» είπε σχετικά.

«Ήμασταν έτοιμοι να οπλίσουμε πυρηνικά»

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η προσωπική εμπλοκή του βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, επειδή οι άνθρωποι που εκτελούσαν τις εντολές του δεν είχαν λόγο να διστάσουν. Σύμφωνα με τον Πούτιν, τμήμα της όλης επιχείρησης ήταν η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων επάκτιας άμυνας Κ-300Ρ Bastion, για να γίνει αντιληπτό ότι η Ρωσία ήταν αποφασισμένη να προστατέψει την χερσόνησο από στρατιωτική επίθεση. «Τους αναπτύξαμε έτσι ώστε να είναι ορατοί καθαρά από το Διάστημα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο- και ότι θα όπλιζαν πυρηνικά όπλα εάν ήταν απαραίτητο. Ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος για το ότι η Δύση δεν θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική ισχύ εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε.

Όσον αφορά στον αφοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων στην Κριμαία, η Ρωσία απέστειλε μονάδες GRU, των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού. «Ένα πολύ συγκεκριμένο είδος προσωπικού χρειαζόταν για να μπλοκάρει και να αφοπλίσει 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι ήταν καλά εξοπλισμένοι. Όχι μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι διέταξε το υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει τις ειδικές δυνάμεις της GRU, μαζί με πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πούτιν, ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων δεν ξεπέρασε το όριο των 20.000, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία περί παρουσίας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη βάση στην Κριμαία. «Από τη στιγμή που δεν ξεπεράσαμε τον αριθμό προσωπικού στη βάση μας στην Κριμαία, κυριολεκτικά, τίποτα δεν παραβιάστηκε».

Όπως υποστήριξε, η αποστολή επιπλέον ρωσικών στρατευμάτων και η διενέργεια δημοψηφίσματος είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί εκτεταμένη αιματοχυσία στη χερσόνησο. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπήρχαν κάποιοι στην περιοχή που ήταν αντίθετοι στη ρωσική επιχείρηση – ειδικά από την ταταρική μειονότητα. «Κάποιοι από τους Τάταρους της Κριμαίας ήταν υπό την επιρροή των ηγετών τους, μερικοί εκ των οποίων είναι, κατά κάποιον τρόπο, “επαγγελματίες” μαχητές υπέρ των δικαιωμάτων των Τάταρων» ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι η κριμαϊκή εθνοφυλακή συνεργάστηκε με τους Τάταρους.

Δημοφιλή