Τσακαλώτος: Δώστε μας χρόνο και χώρο για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

Τσακαλώτος: Δώστε μας χρόνο και χώρο για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας
Eurokinissi

Αναγκαία προϋπόθεση για να αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις είναι να δοθεί πίστωση χρόνου και χώρου από τους εταίρους, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε θέματα Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα «Η Ελλάδα και οι δανειστές της: μια επωφελής συμφωνία, η στρατηγική, ο κίνδυνος, το αποτέλεσμα», στο οποίο ήταν ο κύριος ομιλητής.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε, αντιθέτως ξοδεύει πολύ χρόνο σε βραχυπρόθεσμα θέματα, ενώ ασφυκτιά οικονομικά λόγω της σκληρής γραμμής που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, μία «δύσκολη κατάσταση που δεν υπονομεύει μόνο το συμβιβασμό, αλλά έχει ανοίξει για μια ακόμη φορά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ευρώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, έχουν στρατηγική υπέρ της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα τακτικισμού, καθώς «το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν η κατάρρευση του ευρώ, η αύξηση των αντίπαλων εθνικισμών, ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, μια ευθεία επανάληψη της δεκαετίας του 1930», λόγοι για τους οποίους χρειάζεται ένας συμβιβασμός τον οποία αναζητά η ελληνική κυβέρνηση.

«Η δημοκρατική νομιμότητα είναι σημαντική για κάθε οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική και η ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί εξαίρεση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η συμβιβαστική λύση τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και πολιτικής προϋποθέτει προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης.

«Το προηγούμενο μνημόνιο έχει τελειώσει» τόνισε, αναφέροντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα συμφέρον να γυρίσει πίσω στα μνημόνια και αν ποτέ συνέβαινε αυτό, κερδισμένοι θα ήταν μόνο οι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί», γεγονός που «πρέπει να προσέξει η Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν ζητά ειδική μεταχείριση αλλά ίση μεταχείριση, σε μια Ευρώπη ισότιμων εταίρων».

«Από τη μία πλευρά» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος «χρειαζόμαστε μια νομισματική ένωση που να δημιουργεί χώρο για τις στρατηγικές ανάπτυξης στην περιφέρεια και την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, από την άλλη γνωρίζουμε ότι ακόμη και αν όλα τα χρέη διαγραφόταν, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει πρόβλημα, αν δεν προβεί σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς».

Αναφερόμενος στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή τη χρόνια παθογένεια, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ολόκληρη την κοινωνία και να εμφυσήσει την ανάγκη της συνέπειας, ενώ επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για έλλειψη βούλησης.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή