Τσίπρας: Ούτε βήμα πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Δεν υπάρχει λόγος για εκλογές ή δημοψήφισμα

Τσίπρας: Ούτε βήμα πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Δεν υπάρχει λόγος για εκλογές ή δημοψήφισμα
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Την πρόθεσή του να προχωρήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα, για το οποίο έχει υπάρξει δέσμευση σε ορίζοντα τετραετίας, με την κυβέρνηση να φέρνει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Έθνος»- εκτιμώντας παράλληλα ότι έχει βρεθεί ήδη κοινός τρόπος συνεννόησης με τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία και ότι δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο δεν υπάρχει. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει «κλειδί» για έναν έντιμο συμβιβασμό, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη και δημιουργούν προβλήματα. Παράλληλα, κάνει λόγο για δυνάμεις που απειλούν και προβοκάρουν, ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, τα οποία όμως προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγκενη κανενός εκβιασμού. Όπως έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτες δυνατότητες. Το ελληνικό ζήτημα έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική δυναμική και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ευρωζώνης, συνεπώς εδώ δεν έχουμε ένα απομονωμένο ζήτημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, όπως και καμία απειλή για τις καταθέσεις στην Ελλάδα, και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος, υποστηρίζοντας ότι «κάποιες δυνάμεις έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα».

Όσον αφορά στα περί φθοράς ή πτώσης της κυβέρνησης, απαντά ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον ελληνικό λαό».

«Ό,τι και να κάνουν, πάλι μπροστά μας θα μας βρουν- πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται, τελείωσαν μαζί με το Παλάτι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα περί «παγώματος» των προεκλογικών δεσμεύσεων, υπογραμμίζει ότι «το πρόγραμμά μας παρουσιάστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις και σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα αυτό έχει ορίζοντα τετραετίας και θα υλοποιηθεί μέχρι κεραίας. Από κει και πέρα ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι παρεμβάσεις μας στον χρόνο εξαρτάται σε κάποιον βαθμό και από την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Σχετικά με τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τις «παραινέσεις» από τους εταίρους, είπε ο καθένας θα ήταν προτιμότερο να κοιτάει τα του οίκου του. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία κανενός». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν ανησυχεί για τη στάση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθουν οι νόμοι προς ψήφιση στη Βουλή και υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος. Όσον αφορά στα περί αντικατάστασης Βαρουφάκη, απάντησε «μην μπερδεύετε τις επιθυμίες των οπαδών της λιτότητας με την πραγματικότητα».

Δημοφιλή