Το Facebook κατάλαβε επιτέλους πως το γυναικείο στήθος δεν είναι απειλή

Το Facebook κατάλαβε επιτέλους πως το γυναικείο στήθος δεν είναι απειλή
Getty Images

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και σκληρή κριτική, το Facebook αποφάσισε -κάπως καθυστερημένα- να σταματήσει την λογοκρισία στις φωτογραφίες γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους. Να σταματήσει, δηλαδή, να κρίνει ακατάλληλες φωτογραφίες που απεικονίζουν την πιο ανθρώπινη και φυσική πράξη στον κόσμο.

Το νέο καταστατικό του κοινωνικού δικτύου, το οποίο αναρτήθηκε υπό τον τίτλο Facebook's Community Standards, αναγράφει:

“Περιορίζουμε κάποιες εικόνες του γυναικείου στήθους αν περιέχουν θηλή, αλλά πάντα επιτρέπουμε φωτογραφίες γυναικών που συμμετέχουν ενεργά στο θηλασμό ή που δείχνουν μετεγχειρητικά σημάδια μαστεκτομής.”

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως το Facebook αναγκάστηκε να αλλάξει μυαλά έπειτα από την οργανωμένη κίνηση δεκάδων μαμάδων που ξεκίνησαν να ανεβάζουν selfies θηλασμού, ή brelfies όπως τις ονομάζουν (breastfeeding+selfie), ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολιτική του κοινωνικού δικτύου απέναντι στη γύμνια.

Την κίνησή τους αυτή πυροδότησε ο αποκλεισμός μιας brelfie της Kaya Wright, μαμάς δύο παιδιών, την οποία είχε ανεβάσει η ίδια στο Facebook τον περασμένο Φεβρουάριο. Η ίδια είχε πει τότε:

«Στην αρχή νόμιζα πως ήταν αστείο. Το Facebook είπε πως η φωτογραφία είχε αναφερθεί για γύμνια αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούσες να δεις τίποτα. Έπειτα ένιωσα λίγο απογοητευμένη που κάποιος από τους φίλους μου είχε αναφέρει τη φωτογραφία».

Το όλο πρόβλημα με την, κατά γενική ομολογία, άδικη πολιτική του Facebook απέναντι στο γυναικείο στήθος υπάρχει εδώ και καιρό, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, David Cameron, είχε αναφερθεί στο θέμα του δημόσιου θηλασμού λέγοντας πως “είναι εντελώς απαράδεκτο” για τις μητέρες να νιώθουν άβολα όταν θηλάζουν σε δημόσιους χώρους, μόνο και μόνο επειδή ο περίγυρος τις αναγκάζει να νιώθουν έτσι.

Ωστόσο, η αναθεωρημένη πολιτική του Facebook επιβεβαιώνει πως όλες οι φωτογραφίες που αναρτώνται για εκπαιδευτικούς λόγους θα επιτρέπονται κανονικά.

“Οι περιορισμοί στην εμφάνιση τόσο γύμνιας όσο και σεξουαλικής δραστηριότητας ισχύουν επίσης και για το ψηφιακά δημιουργημένο περιεχόμενο, εκτός και αν το περιεχόμενο αναρτάται για εκπαιδευτικούς, χιουμοριστικούς ή σατιρικούς σκοπούς”, αναγράφει η ανακοίνωση.

Με όσα έχουμε δει κατά καιρούς στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, τόσο από την μέχρι τώρα πολιτική του όσο και από τον τρόπο που αντιδρούν οι χρήστες του, δεν μπορούμε να πούμε πως αυτή η “υποχώρηση” του Facebook σε κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο μας δίνει ιδιαίτερη ελπίδα για την εξαφάνιση του όποιου κοινωνικού στιγματισμού απέναντι στις γυναίκες που θέλουν (και έχουν το δικαίωμα) να θηλάζουν τα μωρά του όπου θέλουν. Είναι, όμως, μία αρχή.

Δημοφιλή