ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/03/2015 12:34 EET | Updated 17/03/2015 16:44 EET

Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικηματα της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου ζήτησε η εισαγγελέας

Nick Paleologos / SOOC

Καταπέλτης ήταν στην αγόρευση της, την Τρίτη (17/3) η εισαγγελεα του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΙΔΚΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ κα Ξένη Δημητρίου η οποία προτεινε την ενοχή του πρωην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικηματα της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου.

Στην αγόρευσή της τόνισε:

«Συνάγεται ότι ο κατηγορούμενος έχει τελέσει τις πράξεις που του αποδίδονται. Αλλά και η στάση του με απογοήτευσε· ένας άντρας με τέτοια προσόντα, που έχει μία αξιοπρεπή οικογένεια και ένα τόσο βαρύ βιογραφικό, θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής, να συναισθανθεί αυτό που έγινε.

»Η Δικαιοσύνη ποτέ δεν εξοντώνει, αλλά προσπαθεί με γνώμονα την επιείκεια, ειδικά σε όσους συναισθάνονται αυτό που έχουν κάνει, να δείχνει όλη τη μεγαλοσύνη που πρέπει. Δυστυχώς εδώ φάνηκε, και μας λυπεί όλους ιδιαίτερα αυτό, ότι ο κ. κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας ούτε της αμεροληψίας.

»Παρέβη τα καθήκοντα που είχε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δύο εγκλήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε κάποια στιγμή περήφανοι για το κράτος, για τη διοίκησή μας, που θα πρέπει να έχει προς τα έξω μία καλύτερη εικόνα, και στο εξωτερικό.

»Απέφυγα να χρησιμοποιήσω τη φράση “λίστα Λαγκάρντ” σε όλη τη διάρκεια της δίκης, μου προκαλεί ντροπή... Προτίμησα να τη λέω “λίστα Φαλτσιανί”. Αισθάνθηκα άβολα με το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε το δεύτερο ψηφιακό μέσο από τις γαλλικές αρχές. Μακάρι να είναι αυτό το τελευταίο στραβοπάτημα της δημόσιας διοίκησης».

Εκτεθειμένος εμφανίζεται ο πρώην υπουργός σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της.

Σε σχέση με τον τρόπο που ήρθε η λίστα Λάγκαρντ στην Ελλάδα η εισαγγελέας ανέφερε:

«Μας παραπέμπει η υπόθεση στην ιερότητα με την οποία έρχεται το φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ».

Η κ. Δημητρίου διαπίστωσε ανακρίβειες σε σχέση με το χρόνο που παραδόθηκε ο ψηφιακός δίσκος στο στενό συνεργάτη του πρώην του υπουργού αλλά και για τα ποσά της λίστας.

«Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι είχε δώσει τον ψηφιακό δίσκο στο στενό συνεργάτη Γ. Αγγελόπουλο μετά μας είπε ότι τον έδωσε σε μία από τις γραμματείς του».

Και συνέχισε:

«Από τη λίστα είπε η εισαγγελέας προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι καταθέτες είχαν ποσά της τάξης του ενός δισ. ενώ ολόκληρη αθροίζει ποσά 4,5 δισ. δολαρίων και όχι 2 όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προς τι αυτές οι ανακρίβειες;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας και συνέχισε το ''σφυροκόπημα'' στον πρώην υπουργό:

«Ο κατηγορούμενος ούτε τον ψηφιακό δίσκο έχει αυτόν που πήραμε με τόση ευλάβεια και επισημότητα από τις γαλλικές αρχές αλλά δεν μας λέει και που είναι το έγγραφο που τον συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συνεργάτη κ. Αγγελόπουλου έστω κι αν είχε σβήσει τα δεδομένα. Που είναι ο υπολογιστής στον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κατηγορούμενος δύο, τρία αρχεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010; Γιατί δεν έδωσε εκείνη την ώρα το δίσκο στον κ. Αγγελόπουλο για αντιγραφή; Είναι δυνατόν να μη θυμάται σε ποια γραμματέα τον έδωσε τελικά για να γίνει η αντιγραφή; Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός με αυτή τη γραμματέα όταν η απώλεια του δίσκου τον έχει φέρει στην τόσο δύσκολη θέση που είναι τώρα;»

Επιπλέον τόνισε η εισαγγελέας τα δέκα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη δεν ήταν αυτά με τα μεγαλύτερα ποσά και συνέχισε «Το πως θα γίνει η εκμετάλλευση της λίστας και ποιος θα την κάνει ήταν το περιεχόμενο της περίφημης σύσκεψης στις 24 Ιανουαρίου. Όλοι καταλάβαιναν, ειδήμονες και μη ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο η λίστα από μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών για να ελέγξουμε περαιτέρω τι είχε συμβεί με τους Έλληνες καταθέτες που βρέθηκαν μέσα. Ο πρώην υπουργός δεν είπε ''διενεργήστε έλεγχο'' είπε ''θα διενεργηθεί έλεγχος''».

Και κατέληξε η εισαγγελέας: «Εκείνη την ημέρα δεν αποφασίστηκε τίποτε. Δεν δόθηκε εντολή πουθενά και σε κανέναν».

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο ρόλο του πρώην ειδικού γραμματέα Ιω. Διώτη ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση σε άλλο δικαστήριο.

«Σημασία έχει» είπε η εισαγγελέας ότι «ο πρώην υπουργός είχε προσλάβει ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ τον Ιω. Διώτη. Όσον αφορά στο χρόνο κατά τον οποίο παραδόθηκε το στικάκι ο κατηγορούμενος λέει από τις 9 έως 16 Ιουνίου. Να δούμε όμως, το έστειλε τότε; Θέλω επίσης να αναφερθώ και στις 4 εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που έχουν γίνει: Δεν έχουμε εικόνα του περιεχομένου γιατί οι πραγματογνώμονες περιορίζονται μόνο στα ίχνη. Εμείς μόνο σε συνδυασμό με άλλα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουμε να μπορούμε να πούμε τι έχει γίνει».

Και συνέχισε: «Ο κ. Διώτης μου θυμίζει τον ''υπηρέτη δύο αφεντάδων'' του Γκολντόνι. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο προϊσταμένους του, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Παραδίδει το στικάκι στον κ. Βενιζέλο και το στικάκι έχει μείνει σε ένα συρτάρι στο ΥΠΟΙΚ έξι-επτά μήνες στο συρτάρι της γραμματέα του κ. Βενιζέλου άλλους τόσους και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όσο ξεσπάει ο θόρυβος».

Και συμπλήρωσε για το στικάκι:

«Έχει δύο φακέλους ένα διαγεγραμμένο και ένα κρυφό αρχείο. Ο ένας φάκελος έχει τα 2.059 αρχεία που μας ενδιαφέρουν. Τα μεταδεδομένα των αρχείων αυτών, τα ίχνη τους δηλαδή, δεν μπορεί να τα βρει κανείς. Και πρόσθεσε: Βρήκαν μεταδεδομένα με ένα απλό άνοιγμα αρχείου. Βρίσκουν ανοιγμένα 24 αρχεία στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Ανοίγονται το ίδιο βράδυ που παρελήφθη ο ψηφιακός δίσκος στην Αθήνα». Το κατηγορώ της εισαγγελέα συνεχίστηκε λέγοντας για τον πρώην υπουργό: Τα 24 αρχεία ανοίχτηκαν το ίδιο βράδυ παραλαβής του ψηφιακού δίσκου στην Αθήνα και ενώ ο κατηγορούμενος μιλά για σκευωρούς που φύτεψαν αυτά τα στοιχεία δεν παραδέχεται ότι είναι αυτός που το έκανε. Οι πραγματογνώμονες το λένε καθαρά. Δεν ξέρουμε το πρόσωπο ξέρουμε μόνο τον κωδικό του χρηστή».

Σε ένα κρίσιμο σημείο της υπόθεσης αναφέρθηκε στη συνέχεια η εισαγγελέας και συγκεκριμένα στα αρχεία που ανοίχθηκαν από τον χρήστη windows user σε τρεις ημερομηνίες, 30.9.2010, 28.2.2011 και 1.7.2011, για να συμπεράνει ότι όλα περιλαμβάνουν το όνομα «Παπανδρέου», ενώ τα δύο πρώτα και τα ονόματα «Παπακωνσταντιν» και «Παπακωνσταντίνου».

«Οι αναζητήσεις και τα ανοίγματα τη δεύτερη φορά περιλαμβάνουν μάλιστα πέντε από τους καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων της λίστας. Ποιος θα έψαχνε τυχαία εννέα φορές το όνομα Παπανδρέου και το όνομα Παπακωνσταντίνου;» διερωτήθηκε η ίδια και συνέχισε «Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος έχουν γνώση των μεγαλύτερων καταθετών, τους οποίους ήξεραν μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Αγγελόπουλος».

Και προσθεσε: «Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος γνώριζαν ότι κάποιος Ρωσσώνης είναι συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου, οπότε και θα προέβαιναν στη διαγραφή του αρχείου για να βλάψουν τον πρώην υπουργό πολιτικά» . Σεαλλο σημειο η εισαγγελεας ειπε:

«Η παράδοση του υλικού στον κ. Διώτη γίνεται αφότου έχει πάψει πλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου να είναι υπουργός Οικονομικών, ως εκ τούτου οι ενέργειές του μετά τις 17 Ιουνίου δεν αφορούν πράξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του»

Και συνεχισε: «Την 1.7.2011, μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ανοίξει επτά αρχεία, εκ των οποίων τα πέντε αφορούν το όνομα Παπανδρέου. Από 1.7.2011 έως 5.7.2011, ο Διώτης λείπει σε ταξίδι, ενώ, τρίτον, ο Διώτης εμφανίζει ηλεκτρονική επικοινωνία κατά την οποία στις 7.7.2011 τον ρωτάει ο κ. Παπακωνσταντίνου αν πήρε το στικάκι που του έστειλε».

«Έρχεται ύστερα από 27 ημέρες ο κατηγορούμενος – αν υποθέσουμε ότι λέει αλήθεια– να ρωτήσει αν πήρε το στικάκι;» διερωτήθηκε και συμπληρωσε:

«Και ο Διώτης βεβαίως δεν λέει όλη την αλήθεια…Καθόλη τη διαδικασία ήταν εμφανής η προσπάθεια του κ. Παπακωνσταντινου να πείσει το δικαστήριο ότι η παράδοση στον Διώτη έγινε προτού φύγει από το Οικονομικών, με νύχια και με δόντια μαχόταν γι' αυτή την ημερομηνία παράδοσης» .

«Η γραμματέας του κ. Διώτη αντιγράφει το στικάκι σε νέο, και το υλικό πάει στα χέρια του κ. Βενιζέλου την ίδια ημέρα. Το ίδιο βράδυ όμως 8.7.2011 έχει κάνει ανοίγματα ένας άλλος χρήστης. Πιθανολογείται βάσιμα ότι ο κ. Βενιζέλος ή άλλος για λογαριασμό του άνοιξε δειγματοληπτικά τρία αρχεία. Από την εξέταση σκληρού δίσκου (υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών) προκύπτει ότι ο συντάκτης έφερε τον κωδικό User V, κωδικό που συναντούμε αργότερα και από έγγραφο του κ. Σαχινίδη πάλι σε υπολογιστή του υπουργείου Οικονομικών».

H εισαγγελέας πρόσθεσε ότι «ο κ. Διώτης δεν έχει κίνητρο να αφαιρέσει τα ονόματα των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου. Αν ήθελε να βλάψει πολιτικά τον κ. Παπακωνσταντίνου θα τα άφηνε μέσα και θα διέδιδε ότι είναι συγγενείς του».

Νωρίτερα, με τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα που αρμόζει στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ξεκίνησε την αγόρευσή της η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία αναμένεται την Τρίτη να προτείνει επί της ενοχής ή μη του πρώην υπουργού.

«Δεν είναι ευχάριστη η θέση μου στο έδρανο του κατηγορουμένου να βρίσκεται ένα τόσο υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή. Επί της υπηρεσιακής μου υποχρέωσης έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω πράγματα που θίγουν το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό αλλά που δυστυχώς δεν λειτουργεί κάποιες φορές» είπε στην έναρξη της τοποθέτησής της η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την «ευαρέσκειά» της στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νικόλαο Πάσσο, που όπως είπε «μου έδωσε την ευχέρεια να εκφράσω τις απόψεις μου αναλυτικά ενώ έγιναν δεκτά αρκετά αιτήματά μου, να προσκομιστούν στοιχεία στο Δικαστήριο για τη διευκόλυνση της υπόθεσης». Και τέλος αναφέρθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης λέγοντας ότι «μακάρι να αποτελέσουν παραδείγματα για τους νεότερους συναδέλφους τους».

Στη συνέχεια της αγόρευσής της η κ. Δημητρίου τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα «της αποσβεστικής προθεσμίας» που έχουν θέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης και συγκεκριμένα για το εάν η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του πρώην υπουργού είναι νόμιμη ή εάν έχει παρέλθει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος και άρα είναι παράνομη. Αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 86 του Συντάγματος που προβλέπει τα περί ποινικής δίωξης από τη Βουλή πρώην υπουργών, πρωθυπουργών κλπ και ανέφερε επίσης νομικές απόψεις έγκριτων δικαστικών, πανεπιστημιακών και νομικών και η εισαγγελέας κατέληξε ότι στη Βουλή της ΙΕ' περιόδου νομίμως άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου της ΙΓ' βουλευτικής περιόδου καθώς η Βουλή της ΙΔ' περιόδου ουσιαστικά δεν λειτούργησε παρά μόνο δύο ημέρες.

«Αντίθετη άποψη» τόνισε η εισαγγελέας «θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα η ποινική δίωξη να έχει ασκηθεί σε χρόνο δύο ημερών αλλά σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δεν θα είχε το χρόνο να ψάξει αυτή την υπόθεση ή να μην έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη συνταγματικότητα του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Τόνισε ότι παρόμοιο θέμα είχε ανακύψει στη διαδικασία της παραπομπής σε δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967 και επεσήμανε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να μας προβληματίσει και να οδηγήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία προς μια στις νομικές έννοιες που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός και στάθηκε συγκεκριμένα στο τι σημαίνει έγγραφο νομικά λέγοντας στη συνέχεια το ότι το γεγονός ότι το έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ δεν είχε πρωτοκολληθεί νομίμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε την έννοια του εγγράφου.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αναφορά στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και στη διαδικασία που ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 όταν έγινε γνωστή στη γαλλική κυβέρνηση η ύπαρξη της λίστας Φαλτσιανί – Λαγκάρντ που περιείχε και ονόματα Ελλήνων καταθετών.

«Ο κατηγορούμενος ανέθεσε στον τότε γγ του ΥΠΟΙΚ κ. Πλασκοβίτη να μεριμνήσει να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 ο κ. Πλασκοβίτης με έγγραφό του απευθύνθηκε στο γαλλικό υπ. Οικονομικών και ζήτησε να έρθουν, ή δυνατόν και αυθημερόν, τα στοιχεία στην Ελλάδα».

Και συνέχισε η εισαγγελέας: «Όχι απευθείας στον κατηγορούμενο πρώην υπ. Οικονομικών αλλά στον τότε Πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλάστανη με την υποχρέωση να σταλούν ή και δυνατόν αυθημερόν στον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να γίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι έφτασε ένα cd στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου».

Σε αυτό το σημείο η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του υπουργού σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί έγγραφο η λίστα χωρίς Αρ. Πρωτοκόλλου.

Και τόνισε «η νομολογία του ΣτΕ ορίζει ότι για να είναι κάποιο έγγραφο ούτε σφραγίδα ούτε Αριθμός Πρωτοκόλλου».

Sponsored Post