«Όχι» της κυβέρνησης στην απόσυρση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις

«Όχι» της κυβέρνησης στην απόσυρση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις
Nikos Libertas / SOOC

Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνηση στις πληροφορίες ότι οι δανειστές «μπλοκάρουν» τα δύο νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις 100 δόσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για βέτο των δανειστών, τονίζει ότι το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη.

Η κυβέρνηση καλεί δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης την Τετάρτη στη Βουλή «και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου.

«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Το βράδυ της Τρίτης, και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστές οι αντιρρήσεις των δανειστών, κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία (100 δόσεις) ενώ ρυθμίζει και ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Βούτσης: Αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων

Το κλίμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το πως θα αντιδράσει στις αιτιάσεις των δανειστών φάνηκε και λίγο νωρίτερα όταν με παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Βούτσης, επεσήμανε ότι τα δύο αυτά νομοσχέδια δεν παραβιάζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί.

«Συνεχίζονται μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων που θα γίνουν σήμερα – αύριο αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού Θεανώς Φωτίου αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έσπευσε να υπογραμμίσει: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται».

Υπενθυμίζεται ότι το μέλος των θεσμών που φάνηκε να αντιδρά πιο έντονα στα υπό ψήφιση νομοσχέδια (για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και του μέτρου για τις 100 δόσεις), ήταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Το βρετανικό Channel 4 επικαλείται επιστολή του Κοστέλο στην οποία ο αξιωματούχος ζητεί από την Ελλάδα να μην προχωρήσει με την ψηφοφορία του νομοσχεδίου καθώς τη θεωρεί μονομερή ενέργεια.

Δημοφιλή