ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/03/2015 06:54 EET | Updated 18/03/2015 12:32 EET

Έληξε η κατάληψη στη Νομική. Αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές

Εληξε πριν από λίγο η κατάληψη στη Νομική, καθώς ύστερα από πέντε ημέρες αποχώρησαν από το κτίριο οι καταληψίες-αντιεξουσιαστές. Tο κτήριο τελούσε υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο χώρο. Αίτημα των καταληδιών η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και η κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ.

Nωρίτερα, ωστόσο ο Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, μαζί με ομάδα φοιτητών, προσπάθησαν να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους καταληψίες, προκειμένου να γίνει ομαλά η εκκένωση του κτιρίου και πλέον οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποχωρήσει ενώ οι καταληψίες μαζί με "αλληλέγγυους" αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά από το κτήριο της Νομικής και να κατευθυνθούν προς τα Εξάρχεια.

Σημειώνεται πως έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για βανδαλισμούς, ενώ μήνυση για διακεκριμένες φθορές έχει καταθέσει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, ζητώντας ουσιαστικά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.

Δυσανασχετεί η Εισαγγελία από τη στάση της ΕΛΑΣ

Η όλη υπόθεση ωστόσο και ο χειρισμός αυτής από πλευράς της αστυνομίας προκάλεσε τη δυσφορία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας η οποία σε σχετική- δεύτερη κατά σειρά ανακοίνωση που εκδίδει- σπεύδει να επισημάνει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με αφορμή τα νεότερα επεισόδια που εκτυλίσσονται με επίκεντρο την κατάληψη της Νομικής, επαναλαμβάνουμε ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών ενήργησε ήδη από την Κυριακή 15/3, ζητώντας το σχηματισμένο δικογραφίας και ασκώντας τη δέουσα ποινική δίωξη. Ζητήθηκε δε από τις αστυνομικές αρχές, αφενός η αποκάλυψη και η σύλληψη των δραστών στα πλαίσια του αυτοφώρου , αφετέρου η λήψη μέριμνας από τις αστυνομικές αρχές για την αποτροπή νέων επεισοδίων. Σημειώνεται ότι στην ως άνω σχηματισθείσα το πρώτον από την Εισαγγελία δικογραφία συσχετίστηκε και η μήνυση των κοσμητόρων της Νομικής Σχολής κατά των καταληψιών».

Πανούσης: Το θέμα να λυθεία από την πανεπιστημιακή κοινότητα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης πάντως μιλώντας από την πλευρά του στο ρ/σ Real Fm σχολίασε πως «η Νομική Σχολή και γενικά το πανεπιστήμιο έχει 30 χιλιάδες φοιτητές και 500 καθηγητές οι οποίοι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα» και σημείωσε; «Πάει η Αστυνομία τώρα και τους βγάζει, το απόγευμα θα ξαναμπούν. Γιατί δεν αναρωτιέται κανείς πώς μπήκαν; Γιατί σας λέω ότι αύριο θα ξαναμπούν. Αρα το πρόβλημα δεν είναι κάθε φορά να φωνάζουμε την Αστυνομία, την ίδια ώρα που μιλάμε για αυτονομία, για ελευθερία διαχείρισης των ιδεών κ.λπ. Μιλάμε για 7-8, δεν μιλάμε για 207, για 1.000 με όπλα να πεις ότι εδώ θα γίνει πόλεμος, θα γίνει μάχη, που και εκεί θέλει στάθμιση».

Σημείωσε δε πως ηα στυνομία πρέπει να σταθμίζει τι γίνεται μέσα και έξω. «Τι θα γίνει αν μπει. Αυτή τη στιγμή πάει ο πρύτανης εκεί μαζί με φοιτητές να τους πούνε να βγουν. Αν δεν βγουν και θέλουν οι 7 αυτοί να παραμείνουν, κανονικά θα πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να το πάρει πάνω της. Δηλαδή, τι θα γίνει; Κάθε φορά που μπαίνουν 5 και κάνουν κατάληψη σε μία αίθουσα, θα φωνάζουν την Αστυνομία;».

Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται μπαράζ καταλήψεων σε δημόσια κτίρια

Στο μεταξύ, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα και από τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι φοβούνται το ενδεχόμενο και άλλων καταλήψεων δημόσιων κτιρίων. Τονίζουν δε ότι τα Εξάρχεια παραμένουν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η περιοχή που μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μετά από αρκετές πορείες.

Το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα ΜΑΤ να δείχνουν πιο αμυντική στάση περιμένοντας σε μεγάλο βαθμό να εκτονωθεί η κατάσταση. Δόγμα ανοχής εφαρμόζεται και όταν καταλαμβάνονται κτίρια, γεγονός που φάνηκε και από την πρόσφατη κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από αντιεξουσιαστές. Οι καταληψίες τελείωσαν ύστερα από αρκετές ώρες την κατάληψη και αποχώρησαν μόνοι τους.

Αντιδράσεις από το Δήμο Αθηναίων

Δήμος Αθηναίων: Να μην αδρανούν τα όργανα της Πολιτείας

«Η ανοχή των πολιτών, των φορέων της πόλης και του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται. Τα αρμόδια όργανα της πολιτείας δεν επιτρέπεται πια να παραμένουν αδρανή» τονίζεται από τον Δήμο Αθηναίων με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αναφέρεται: «Μία πορεία διαμαρτυρίας μερικών δεκάδων ατόμων εξελίχθηκε σε πορεία αισθητικού βανδαλισμού κτιρίων και μνημείων της πόλης. Ανενόχλητοι έγραψαν συνθήματα στην εκκλησία της Καπνικαρέας, στο δημαρχείο της Αθήνας, σε κτίρια της οδού Αθηνάς και της πλατείας Μοναστηρακίου, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί συνεργεία της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων καθάρισαν συνθήματα που γράφτηκαν στον τοίχο του Μεγάρου της Βουλής, αλλά και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, που ούτε αυτό γλίτωσε από την αισθητική βεβήλωση».