Πρώτα το χρέος και μετά οι στόχοι λέει το υπουργείο Οικονομικών

Πρώτα το χρέος και μετά οι στόχοι λέει το υπουργείο Οικονομικών
sooc

“Δεν μας τρομάζει το μαστίγιο, δεν μας πείθει το καρότο”, έλεγε στην HuffPost Greece κυβερνητικό στέλεχος λίγη ώρα μετά τις πληροφορίες για το μπλόκο που έβαλαν οι θεσμοί στις “μονομερείς” ενέργειες κατάθεσης νομοσχεδίων από την κυβέρνηση.

Όπως εξηγούσε οι “απειλές των δανειστών δεν πρόκειται ούτε να φοβίσουν, ούτε να εκβιάσουν την κυβέρνηση, η οποία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το δρόμο που έχει χαράξει από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης”.

Αναφορικά με τις δηλώσεις “συμπάθειας” στην Ελλάδα ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι “οι προθέσεις που έχει ο καθένας θα αποδειχθούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης”.

Στο ίδιο κλίμα άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι “η γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι σταθερή και σε αυτή δεν υπάρχει μνημόνιο, δεν υπάρχει αξιολόγηση, ενώ δεν τίθεται θέμα απόσυρσης νομοσχεδίων”.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης διαβλέπουν να εξυφαίνεται ένα σχέδιο υπονόμευσης της κυβέρνησης και όχι της χώρας, καθώς κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να βγεί από το ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι “ορισμένοι θύλακες μέσα στην Ευρώπη, οι οποίοι υποκινούνται από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, θέλουν να οδηγήσουν σε ρήξη και για αυτό δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν ακόμα και μια εφήμερη κρίση για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση”.

Ωστόσο,οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το μέτωπο εναντίων της Ελλάδας δεν είναι ενιαίο. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι αρκετοί όσοι επιθυμούν να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα ατύχημα.

Όπως λένε “ακόμα και μέσα στην Γερμανία το μέτωπο δεν είναι ενιαίο. Την σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο κ. Σόιμπλε δεν την ενστερνίζεται η καγκελάριος Μέρκελ.”

Πολιτική απόφαση

Στην Αθήνα δεν είναι διατεθειμένοι να αναλωθούν σε ατέρμονες συζητήσεις στο πεδίο των αριθμών. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η λύση δεν θα δοθεί από τις τεχνικές συζητήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, αλλά σε πολιτικό επίπεδο.

Ήδη ο πρώτος κύκλος επαφών με τα τεχνικά κλιμάκια δείχνει ότι η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται με τελείως διαφορετική αφετηρία από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων με βάση το σενάριο για το χρέος που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, οι Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει επισημάνει στους τεχνοκράτες των θεσμών ότι χωρίς λύση στο χρέος δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικού κενού. “Αυτά τα θέματα παραπέμπονται στη συμφωνία του Ιουνίου και ως εκ τούτου η όποια συζήτηση αυτή τη στιγμή γίνεται με βάση ένα δημοσιονομικό σενάριο το οποίο δεν υφίσταται πλέον”.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή τη στιγμή η μόνη συζήτηση που έχει εξουσιοδοτηθεί να κάνει το “Brussels Group” όσο και το “Athens Group”, είναι για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1,5% για το 2015 και θα είναι συνδεδεμένο με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο έκτακτο Euro Working Group, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους έγινε με “εντολή Σόιμπλε”, η Ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις που θέλουν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια είναι εκτός ατζέντας.

Εξηγώντας το λόγο που οι επαφές κράτησαν μόλις 45 λεπτά, κυβερνητική πηγή έλεγε ότι “ Στην τηλεδιάσκεψη εξηγήσαμε στους θεσμούς ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τα τεχνικά κλιμάκια τέτοια θέματα γιατί υπονομεύεται η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου”.

Αναζητούν ρευστότητα

Η μάχη για την εξεύρεση πηγών ρευστότητας ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου συνεχίζεται, με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνουν ότι δίνεται “μέρα με τη μέρα”. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα θέμα να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, όπως και οι υποχρεώσεις μας προς του δανειστές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να δέχεται για πολύ καιρό ακόμα το “μαρτύριο της σταγόνας”, στο οποίο την υποβάλουν οι εταίροι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (https://www.huffingtonpost.gr/2015/03/17/politiki-aleksis-tsipras-synodos-koryfis_n_6884078.html?utm_hp_ref=politiki), αλλά και στο ραντεβού με την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει για ακόμα μια φορά τα ελληνικά αιτήματα ώστε να βρεθεί η απαραίτητη ρευστότητα για τη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας θα θέσει ακόμα μια φορά το θέμα της επιστροφής των 1,9δισ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και την αύξηση του ορίου ρευστότητας μέσω του ELA.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών δεν σταματούν να αναζητούν και εναλλακτικές πηγές ρευστότητας, οι οποίες δεν αποκλείεται να αφορούν ακόμα και εξωτερικό δανεισμό από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοφιλή