ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/03/2015 10:04 EET | Updated 18/03/2015 11:11 EET

Απάντηση Τσίπρα σε δανειστές: Δεν κάνουμε πίσω. Δεν εκτελούμε εντολές τεχνοκρατών. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα

“Δεν κάνουμε πίσω”, ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής και κατά την ομιλία επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για το οποίο έχουν ήδη υπάρξει αντιδράσεις από πλευράς των δανειστών. Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα στις “απειλές κενού περιεχομένου” απαντά “με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα” και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί από την σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος που έχει εξαγγείλει, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον ελληνικό λαό. Όπως ανέφερε δε με έμφαση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τους δανειστές “εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις της 20ης Φεβρουαρίου αλλά δεν θα γίνουμε πειραματόζωο”.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι αυτό το σχέδιο νόμου “που δεν μεταφράστηκε από email θα ψηφιστεί από μεγάλη πλειοψηφία και είναι το πρώτο νομοσχέδιο που δεν παίρνει από τους πολίτες αλλά δίνει. Η κυβέρνηση αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Δεσμευθήκαμε να είμαστε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις εξαγγελίες της και θα ματώσει για να μην ματώσει άλλο ο λαός” ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτη στην υλοποίηση του προγράμματός της τονίζοντας πως θα “συνεχίσουμε με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις αλλά θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας” και σημείωσε πως “ο λαός μας ζήτησε να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και να πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση. Εμείς υλοποιούμε αυτή τη δέσμευση”.

Υποστήριξε δε πως η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση “είχε ναρκοθετεί εξ αρχής. Και εμείς γνωρίζαμε για την επιχείρηση οικονομικής ασφυξίας” που θα ξεκινούσε, τονίζοντας πως κάποιοι ήθελαν “να συρθούμε σε μια πολιτική ανάλογη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα γνωρίζαμε όλα αυτά αλλά τώρα μας γνωρίζουν και αυτοί”. Ο κ.Τσίπρας συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση προσήλθε στη διαπραγμάτευση "χωρίς καμία μυστική διπλωματία. Δεν κρύψαμε τίποτα και δεν ζητάμε καμία διαφορετική αντιμετώπιση παρά μόνο ισότιμη μεταχείριση” ενώ σημείωσε πως προς απογοήτευση πολλών στην Ελλάδα, η χώρα δεν απομονώθηκε αλλά αντιθέτως κατάφερε να θέσει τις βάσεις για μία αμοιβαία επωφελής λύση.

Απευθυνόμενος δε στο εξωτερικό και στους δανειστές, υπογράμμισε πως η ΕΕ για πρώτη φορά “αρχίζει να συνηθίζει πως μπορούν να υπάρχουν κυβερνήσεις που πάνε κόντρα στη νεο-φιλελεύθερη πολιτική” και επεσήμανε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου συνιστά ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και ένα πρώτο βήμα για μια μεγάλη διαπραγμάτευση.

“Πετύχαμε ένα πρόγραμμα γέφυρα χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας ή εσωτερικής υποτίμησης. Ακυρώσαμε το περίφημο mail Χαρδούβελη και βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της Τρόικα που ανέκρινε υπουργούς, εξευτέλιζε υπουργούς, που κάθονταν στην ουρά για να ανακριθούν από τεχνοκράτες. Επίσης πετύχαμε να μην υπάρξει καμία νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις ενώ δεν έγινε καμία απόλυση...και τώρα υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε εμείς και όχι ό,τι θέλουν οι δανειστές”.

Βέβαια, όπως έσπευσε για μια ακόμη φορά να τονίσει “στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών” και δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις και “επιχείρησαν την υπονόμευση της συμφωνίας”.

“Σε όλους αυτούς απαντάμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και τους εταίρους μας. “Η συμπεριφορά μερικών εξ αυτών και κυρίως κάποιων εκ τεχνοκρατών και των τεχνικών κλιμακίων, επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς εκθέτει την Ευρώπη. Τι άλλο να πει κανείς όταν στέλνουν email και κάνουν λόγο για μη συμβατή κίνηση και μονομερής ενέργεια σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;”, ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

Sponsored Post