Ειδησεις

Κόντρα Βενιζέλου – Βούτση στη Βουλή. Βενιζέλος: Επιδίδεστε σε αντάρτικο μονομερών ενεργειών

eurokinissi

«Αντάρτικο μονομερών ενεργειών» χρέωσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και τοποθετούμενος στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ομιλία του κ.Βενιζέλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ο οποίος τον εγκάλεσε για «πλήρη δικαίωση των δανειστών και εταίρων» χαρακτηρίζοντας την ομιλία του «μανιφέστο εθελοδουλείας».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «ραγδαία επιδείνωση» όλων των οικονομικών μεγεθών της χώρας -δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών-, υποστηρίζοντας πως η ελληνική οικονομία έχει χάσει «όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που είχε κερδίσει με τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στους δύο μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «επιδεινώθηκε ραγδαία το δημοσιονομικό πλεόνασμα, χάσαμε το πλεονέκτημα του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και τείνουμε να χάσουμε το τρίτο πλεονέκτημα του σταθερού τραπεζικού συστήματος. Μέσα σε 50 μέρες, καταστράφηκε το στρατηγικό πλαίσιο της χώρας- και αντί η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας προσθέτοντας θέματα, αμφισβήτησε το πλαίσιο για να παίξει με λέξεις και προσχήματα (...) Εμείς μιλούσαμε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καταβολή του υπολοίπου των δόσεων, έξοδο απ' το Μνημόνιο, προληπτική πιστωτική γραμμή, βελτίωση των παραμέτρων του χρέους- και αντ' αυτού, οδηγηθήκαμε στο στρατηγικό κενό: Έχουμε μια συνεχή περιδίνηση στον ανεμοστρόβιλο των αντιφάσεων της κυβέρνησης. Εβδομάδα-εβδομάδα "κερδίζουμε χρόνο" και τρώμε τις σάρκες της πατρίδας και της οικονομίας. Η χώρα σέρνεται. (...) Υπάρχει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παρουσιαστούν θεωρίες διεθνούς συνωμοσίας, ο εξωτερικός εχθρός...» ανέφερε σε διάφορα σημεία της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος.

Ανταρτοπόλεμος μονομερών κινήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, «φτάνουμε σε ανταρτοπόλεμο μονομερών κινήσεων σε σχέση με τα νομοσχέδια που εισάγονται, όπως αυτό για τις 100 δόσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε: «Εμείς θα τα ψηφίσουμε, παρότι είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, θα ψηφίσουμε και τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς, παρότι πλειστηριασμοί δεν γίνονται απ' το τραπεζικό σύστημα, αλλά δεν πρόκειται να "ξεψηφίσουμε" αυτές τις διατάξεις, αν έρθει η κυβέρνηση υπό την πίεση των εταίρων να ζητήσει από τη Βουλή να τις "ξεψηφίσει"».

Σε σχέση με τα περί δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως συνταγματικά δεν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα για δημοσιονομικά μέτρα, οπότε η μόνη διέξοδος που μένει για την κυβέρνηση είναι οι εκλογές με το ερώτημα «εάν ο ελληνικός λαός ψηφίζει την έξοδο και υποβάθμισή του, ή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

«Δεν υπάρχει νομιμοποίηση και εσωτερικός συσχετισμός στη Βουλή των Ελλήνων, ούτε για τη στρατηγική της ρήξης, ούτε του έντιμου συμβιβασμού. Η φαινομενικά πανίσχυρη κυβέρνηση έχει υποστεί τον απόλυτο συμβιβασμό. Έχει περιέλθει σε κρίση νομιμοποίησης. Δεν έχετε κοινωνική εντολή ρήξης και δεν έχετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει τη στροφή στην υπευθυνότητα. Είστε καταδικασμένοι να καταδικάζεστε, να σέρνεστε, να αυτοαναιρείστε και να υπεκφεύγετε» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Καμία πολιτική για το χρέος

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος για το δημόσιο χρέος, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει καμία κουβέντα, δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική σε σχέση με το χρέος» και πως «η πρόεδρος της Βουλής παίρνει πρωτοβουλίες ερήμην της κυβέρνησης». Όλο αυτό «μεταφέρεται σε μια διαμάχη σε σχέση με το ποιος έχει την εξουσία και τη δύναμη να αποσαφηνίζει την ασάφεια της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτός που έχει την εξουσία αυτή, είναι αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια να σου καλύψει τις πιστωτικές ανάγκες» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η τελευταία αυτή αναφορά του κ. Βενιζέλου αποτέλεσε την αφορμή για τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση να χαρακτηρίσει την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «μανιφέστο εθελοδουλείας».

«Λυπάμαι που σε μία κρίση ειλικρίνειας και κυνισμού, είπατε το νέο θέσφατο: "Τη δύναμη την έχει αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια". Σοβαρά; Αυτό δεν καταψήφισε ο ελληνικός λαός; Αυτή δεν ήταν η αρχή με βάση την οποία υφιστάμεθα αυτές τις άθλιες και αποτυχημένες πολιτικές της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα;» παρατήρησε ο κ. Βούτσης.

Βούτσης: Δικαιώνεται πλήρως του δανειστές

«Υπήρξαμε αυτήκοες μάρτυρες ενός κρεσέντο καταστροφολογίας, από τον εκπρόσωπο μιας παράταξης της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα μπορούσα να δικαιολογήσω μια τάση δικαίωσης για το τι έγινε απ' την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω τη σαφή, σαφέστατη τάση πλήρους δικαίωσης και των δανειστών και εταίρων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούγαμε ποια είναι η θέση του ίδιου του κ. Βενιζέλου. Ποια είναι η θέση του σε σχέση με τα αδελφά κόμματα -το συγκυβερνόν κόμμα στη Γερμανία που είναι αδελφό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου. Τι πράττει ο κ. Βενιζέλος για τις άθλιες παρεμβάσεις σε βάρος της χώρας μας; Αισθάνεται κάποια υποχρέωση απέναντι στη χώρα, όχι ως άτομο, αλλά ως παράταξη και αντίληψη; Νομιμοποιείτε απολύτως την εξαίρεση της χώρας από τα πανευρωπαϊκά προγράμματα που εξελίσσονται; Εξαιρείται η χώρα μας από προγράμματα της ΕΚΤ απολύτως τιμωρητικά και έρχεστε εδώ να δικαιώσετε, να επιχαίρετε, να χειροκροτήσετε;» συνέχισε ο κ. Βούτσης και απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο αναρωτήθηκε:

«Δεν είναι μονομερής ενέργεια η παύση της ρευστότητας προς τη χώρα μας; Είναι ή δεν είναι, σε σχέση με ποσά που οφείλουν στη χώρα μας, που έχει κερδίσει η ΕΚΤ απ' τις αγορές ομολόγων, μια ρευστότητα που είχε η χώρα πέραν των δόσεων;».

Ο υπουργός Εσωτερικών, παρατήρησε πως ο Ευ. Βενιζέλος υπήρξε ο κατ' εξοχήν στυλοβάτης της θεωρίας πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς «αντιστεκόταν σ' αυτό που λέγατε εσείς σε κάθε ομιλία σας, πως το χρέος είναι βιώσιμο- και προσχώρησε τελευταίος στην άποψη αυτή, υπό τη δική σας πίεση. Και εγκαλείτε εμάς, που λέμε πως τον Ιούνιο θα γίνει η συμφωνία για τη ριζική απομείωση της αξίας του χρέους, που το έχουμε βάλει σε όλα τα fora; Το χρέος συζητείται σε όλη την Ευρώπη, η διαπραγμάτευση είναι πολιτική, αλλά σιωπάτε...» εγκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών.

Τέλος, ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση, όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, θα μακροημερεύσει». «Τα νομοσχέδια θα έρχονται, θα ψηφίζονται, θα παίρνουν την κοινωνική και λαϊκή συναίνεση και εσείς θα μένετε σε μάχες οπισθοφυλακών» κατέληξε.

«Σκληρή διαπραγμάτευση σημαίνει αποτελέσματα για τη χώρα» αντέτεινε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αν πάρετε δάνειο τον Ιούνιο με τους όρους του 2012 θα σας συγχαρώ. Αν πείτε πως κουρέψατε έστω και ένα ευρώ, και όχι 180 δισ. (σε καθαρή παρούσα αξία) θα σας συγχαρώ».

Βενιζέλος: Έχω ζητήσει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης

Σε σχέση με την παρατήρησή του πως «ισχυρός είναι αυτός που έχει τα λεφτά», ο κ. Βενιζέλος επανήλθε λέγοντας πως «οι εταίροι μας είναι το επικουρικό σχέδιο για να καλύψουμε τα δανειακά μας» σημειώνοντας: «Τα κράτη δανείζονται από τις αγορές. Αλλιώς θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Ουγγαρία. Και οι αγορές λένε πως η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι 10,5%, ενώ του ιρλανδικού 0,5%».

Τέλος, σε σχέση με την προσωπική του στάση απέναντι στους εταίρους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε «επιστολή που απέστειλα, αλλά δεν δημοσιοποίησα, προς τους ηγέτες όλων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, ζητώντας τους να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ελλάδος. Και πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- γιατί το μόνο μας κίνητρο ήταν πάντα η προστασία της πατρίδας και το εθνικό συμφέρον. Και μαθήματα πατριωτισμού και διαπραγμάτευσης δεν δέχομαι, γιατί έχω δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να διατηρηθεί η χώρα όρθια».

«Θα παρακαλούσα τον κύριο Βενιζέλο, να σταματήσει τις επιστολές. Με την ανταλλαγή επιστολών που έχει κάνει, έχει στραφεί εναντίον της Ελλάδας το σύνολο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο» παρατήρησε σκωπτικά, σε δική του απάντηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)