Υπεράσπιση Παπακωνσταντίνου: «Έχει πει πάρα πολλά ψέματα ο κ. Διώτης»

Υπεράσπιση Παπακωνσταντίνου: «Έχει πει πάρα πολλά ψέματα ο κ. Διώτης»
eurokinissi

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο, γιά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πρώτος ξεκίνησε να αγορεύει ο συνήγορος Παναγιώτης Κουρελέας, ο οποίος καταρχήν χαρακτήρισε “υποδειγματική” τη διαδικασία της δίκης και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντι μου δικαστές με όλη τη σημασία της λέξης».

Στην αρχή της αγόρευσης του είπε:

«Όταν ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία, αισθάνθηκα λίγο παγωμένος. Αναρωτήθηκα, εσωτερικά, και τώρα τι προέκυψε περισσότερο από αυτό που ήδη γνωρίζαμε;».

Και συνέχισε:

«Σκέφθηκα τη γνώμη της μειοψηφίας του βουλεύματος, που συνοψίζεται εν ολίγοις στο ότι από την ποιότητα του αποδεικτικού υλικού, αυτές οι ενδείξεις που υπάρχουν για την ενοχή του κατηγορουμένου, δεν πρόκειται ποτέ να προαχθούν σε αποδείξεις» και απευθυνόμενος στους δικαστές τόνισε:

«Θα προσπαθήσω να γίνω ένας από εσάς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο, που – σύμφωνα με την κατηγορία - φέρεται να έχει λειτουργήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ τον χαρακτήρισε «κακό χρήστη υπολογιστών»:

«Φαίνεται ότι ο κ. κατηγορούμενος είναι ο δράστης. Γιατί; Γιατί τα τρία ονόματα που λείπουν είναι συγγενείς του. Ο ίδιος λέει όμως δεν είναι έτσι, μου την έχουν φέρει. Αν όντως του την έχουν στήσει, πάλι τρεις διαγραφές συγγενών δεν θα υπήρχαν; Ήταν αναγκαία λύση, αλλιώς αυτός που το έκανε δεν θα επιτύγχανε τον στόχο του. Αν το έκανε και ήθελε να μη φανεί ο πρώην υπουργός, θα έσβηνε και άλλους...».

Και συνέχισε ο συνήγορος:

«Γνωρίζει ότι η δράση του μπορεί να αποκαλυφθεί μέσα από τα ίχνη που αφήνει. Η τεχνολογία μπορεί να επαναφέρει και έναν καμένο σκληρό δίσκο. Ένας πονηρός χρήστης μπορεί να σκεφθεί, "κινδυνεύω". Ο πρώην υπουργός ήξερε ότι πέρα από τις γαλλικές αρχές, οι πληροφορίες υπάρχουν στην πιάτσα (τον είχαν προσεγγίσει προκειμένου να του πουλήσουν τη λίστα). Γνώριζε ότι είναι προϊόν υποκλοπής, οι γαλλικές αρχές το κατέχουν ως τέτοιο, μπορεί να υπάρχει στα χέρια ενός Φαλτσιανί, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Μα ο κ. Διώτης είναι το πρόβλημα; Το υλικό υπάρχει και αλλού. Πώς το ρισκάρει αυτό ο κατηγορούμενος;».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη, που είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση σε άλλο δικαστήριο:

«Μάθαμε ότι αυτό το usb που δημιούργησε δεν υπάρχει, όχι γιατί φταίει ο ίδιος, αλλά γιατί κάποιος φρόντισε να το καταστρέψει. Δεν προέκυψε τέτοια συμπαιγνία με τον κ. Διώτη...», είπε και προχώρησε τους ισχυρισμούς του:

«Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο που έχετε είναι 2.059 αρχεία εδώ, 2.059 εκεί. Μόνον τον Διώτη έχουμε, μόνον τον κ. Διώτη. Μα είναι οι εξαδέλφες θα πει κάποιος. Ο κ. Διώτης δεν είναι μόνον ότι κατέστρεψε το πειστήριο, αυτό που θα αθώωνε τον πρώην υπουργό αυτομάτως. O ίδιος έχει πει κατά καιρούς παρά, μα πάρα πολλά ψέματα. Έφτιαξα ένα δεύτερο για λόγους ασφάλειας, είπε ο Διώτης. Τότε γιατί το ένα το κατέστρεψε και έμεινε πάλι με ένα; Πώς αντέχει αυτό στη λογική; Υπάρχει και ένα τρίτο στικάκι που δεν έχει παραδοθεί πουθενά. Έχει ως χρόνο προσπέλασης 16.1.2012, από αυτόν. Και αυτό το στικάκι που μπορούσε να μιλήσει, δεν το παραδίδει ο κ. Διώτης στην ποινική διαδικασία».

Τα... πυρά του συνηγόρου υπεράσπισης προς τον κ. Διώτη συνεχίστηκαν:

«Oταν έλαβε γνώση της πραγματογνωμοσύνης ο κ. Διώτης αντιλαμβάνεται ότι, του δημιουργείται πρόβλημα, τόσο για τον χρόνο παραλαβής του usb από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και για τον χρόνο παράδοσής του στον κ. Βενιζέλο. Και τότε επανέρχεται και λέει για πρώτη φορά άλλες ημερομηνίες, επιχειρώντας να περιορίσει προκλητικά το χρονικό διάστημα από ενάμιση μήνα σε δύο ημέρες. Εδώ λέει ψέματα ξεκάθαρα. Και λέει ψέματα για το μοναδικό αποδεικτικό μέσο, για τόσο λεπτά και σοβαρά πράγματα”, τόνισε ο κ. Κουρελέας και συνέχισε:.

“Πού το έδωσε, ποιος άνοιξε το στικάκι την 1η Ιουλίου; Και εδώ μπαίνει στην υπόθεση ο περίφημος windowsuser. Ακούστηκε χθες ότι αυτός είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το απέκρουσε στην απολογία του. Μάρτυρας που κατέθεσε εδώ είπε ότι, με αυτό το κωδικό όνομα μπορεί να υπάρχουν πολλοί χρήστες. Είναι μία κοινή ονομασία».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης του ο συνήγορος σημείωσε:

«Για να διαγραφεί κάτι, πρέπει προηγουμένως να έχει εντοπιστεί.Ας έλθουμε λοιπόν στις 30.9.2010. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι, ο (σ.σ. τότε) πρωθυπουργός τον παρότρυνε να ψάξει στη λίστα για το όνομα Παπανδρέου. Ανοίγει τυχαία στην αρχή δύο αρχεία. Ας πούμε ότι μετά βάζει στην αναζήτηση το όνομα Papandreou. Και ενώ βγαίνουν ως απάντηση στο λήμμα δεκατρία ονόματα, ανοίγει τρία... (..) Αυτή είναι η στοχευμένη έρευνα; Ας πούμε ότι ψάχνει και το λήμμα Papaconstantin· βγαίνουν δύο αρχεία και εκείνος ανοίγει το ένα!».

Και συμπλήρωσε:

«Eιπώθηκε χτες ότι τα ποσά στη λίστα είναι 4 δισ. δολάρια. Κύριε πρόεδρε, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Το ΣΔΟΕ έχει υπολογίσει πολλές φορές το ίδιο ποσό... Δεν λέει ψέματα ο Παπακωνσταντίνου.Δεν πρωτοκόλλησες όμως, του λένε. Γιατί, οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν το υλικό; Είναι χαζοί που δεν το πρωτοκολλούν; Γιατί με αυτό διαβιβάζονται παράνομα κλαπέντα αποδεικτικά στοιχεία».

Σε άλλο σημείο, όταν ο συνήγορος έκανε λόγο για “τσίρκο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, δέχθηκε την επίπληξη του προέδρου για απρεπή έκφραση.

“Δεν μπορείτε να έχετε από τον κατηγορούμενο την αξίωση να σας πει ποιος το έχει κάνει”, συνέχισε ο κ.Κουρελέας και συμπλήρωσε:

“Kύριε πρόεδρε, μακάρι να ξέραμε...”.

Ο κ. Κουρελέας αναφέρθηκε και στο τέταρτο στικάκι της υπόθεσης, αυτό του Κώστα Βαξεβάνη, που φέρει ημερομηνία κατασκευής προγενέστερη της έλευσης του υλικού της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα, ενώ τόνισε:

«Δεν έχετε χάσει ποτέ τίποτε στη ζωή σας; Δεν έχετε χάσει τα λεφτά, το πορτοφόλι, την ταυτότητά σας; Ρωτήθηκαν οι γραμματείς, με ερωτήσεις του τύπου “πήρες καμιά λίστα;” και είπαν φυσικά όχι. Δεν θυμάται ο ίδιος σε ποια το έδωσε. Σιγά μη θυμάται, όταν εκείνη την εποχή δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος το βράδυ, γιατί τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα. Το πιο εύκολο θα ήταν να συνεννοηθεί με μία από τις επτά γραμματείς και να πει ότι το έχασε στη μετακόμιση. Γιατί δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία στο cd, όταν αποδεικτικά σας είναι άχρηστο;»

Kαι συμπλήρωσε:

«Δεν είναι το cd αυτό που σας λείπει, είναι το usb που κατέστρεψε ο Διώτης. Χωρίς αυτό, μόνο στον χώρο των ενδείξεων μπορούμε να κινηθούμε».

Έτερος συνήγορος υπεράσπισης

Το δρόμο των νομικών επιχειρημάτων επέλεξε, για να βαδίσει στην υπερασπιστική του γραμμή ο έτερος των συνηγόρων υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος, ο οποίος εστίασε τους συλλογισμούς του στο ότι, για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, που είναι η μία από τις δύο κατηγορίες, που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός, θα πρέπει να υπάρχει το έγγραφο,με την έννοια που ορίζει ο νόμος.

«Δεν υπάρχει πουθενά στα αρχεία το ποιος είναι ο εκδότης, η HSBC λάμπει δια της απουσίας της. Κατά την παγία νομολογία ο εκδότης πρέπει να προκύπτει από το έγγραφο, αυτό όμως είναι non paper, δεν μπορούμε να μιλάμε για έγγραφο όπως το θέλει ο Κώδικας. Ποια νόθευση, αφού δεν έχουμε καν έγγραφο... Το στικάκι αυτό καθεαυτό δεν είναι έγγραφο, και ουδέν εξ αυτών των αρχείων αλλοιώθηκε. Εξαφανίσθηκαν τρία, δεν διώκομαι όμως για υπεξαγωγή, παρά το γεγονός ότι και τότε θα έπρεπε να υπάρχει έγγραφο».

Και συμπλήρωσε: «Και το cd και το usb υπόκεινται σε ρητές απαγορεύσεις της ημεδαπής νομολογίας. Αποδεικτικά μέσα που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών δεν λαμβάνονται υπόψη στην αποδεικτική διαδικασία! Είναι σαφής ο νόμος. Και εσείς έχετε ως αποδεικτικό μέσο το δεύτερο cd που ήλθε από τη Γαλλία. Οι δύο λίστες Φαλτσιάνι προέρχονται από τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ερβέ Φαλτσιάνι. Τι θα κάνετε με αυτή τη διάταξη; Αν υπάρχει δικαστήριο που θα εφαρμόσει την ελληνική έννομη τάξη, είστε εσείς! Ήδη η παραλαβή της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα συνιστά κακούργημα».

Kαι πρόσθεσε «αθωώστε τον!»

Με αστυνομικό μυθιστόρημα παρομοίωσε την υπόθεση ο συνήγορος, ο οποίος είπε «η υπόθεση έχει τεράστια γοητεία αλλά και κίνδυνο. Μετατρεπόμαστε εσείς και εμείς σε Ηρακλή Πουαρό και Αγκάθα Κρίστι, οι οποίοι αναδεικνύουν τους αληθινούς ενόχους. Εμείς όμως δεν έχουμε να κάνουμε αυτή τη δουλειά, αλλά να δούμε αν ο κ. Παπακωνστατίνου είναι ένοχος. Αν θέλετε να καταδικάστε τον πρώην υπουργό, θα πρέπει με μαθηματικό τρόπο να εξηγήσετε το σκεπτικό του αληθινού δράστη, όπως στα μυθιστορήματα. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με το υφιστάμενο αποδεικτικό υλικό».

Και συνέχισε: «Την 1η Ιουλίου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σε άλλο υπουργείο. Αν δεχθούμε τον συλλογισμό της εισαγγελέως, επέστρεψε νύκτωρ στο υπουργείο Οικονομικών. (...) Τον κωδικό windowsuser τον χρησιμοποιούν εννέα στους δέκα χρήστες».

O συνήγορος ολοκλήρωσε την αγόρευση του λέγοντας:

«O κ. Διώτης ξέρει πάρα πολλά και αρνείται να μιλήσει. Θα πρέπει να το συνδυάσετε με το άλλο, ότι ο κ. Διώτης βρέθηκε κάτω από δύο ογκολίθους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο. Ειπώθηκε επίσης ότι η εξαφάνιση του αρχικού usb ευνοεί τον Παπακωνσταντίνου. Τότε ο κ. Διώτης θα έπρεπε να κάθεται δίπλα στον πρώην υπουργό, για απλή συνέργεια».

Ο κ. Βασιλακόπουλος συνέδεσε το αδίκημα της απόπειρας απιστίας περί την υπηρεσία (με το οποίο βαρύνεται ο κατηγορούμενος) με τη ζημία η οποία πρέπει να είναι βέβαιη και οριστική.

«Το ερώτημα είναι εν προκειμένω ποια ζημία θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Η ζημία συνάπτεται με τη φορολογική υποχρέωση που έχουν οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου.Αν αύριο το πρωί γίνουν δεκτές οι προσφυγές και πρέπει να επιστρέψει λεφτά το Δημόσιο; Η βεβαίωση ποσών δεν δημιουργεί αληθινή απαίτηση. Το αν θα έχω ή δεν θα έχω ζημία θα κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια. Και είναι δυνατόν, κ. πρόεδρε, να δεχόμαστε στα σοβαρά, σε κράτος δικαίου, ότι η προθεσμία των πέντε ή δέκα ημερών είναι υπεραρκής για να καλύψει ο φορολογούμενος έρευνα 15ετίας; Είναι δυνατόν να εμφανίζεται το ζεύγος Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδη με μηδενικά εισοδήματα στην αρχή της έρευνας;» διερωτήθηκε ο συνήγορος, για να καταλήξει ότι «καλά μας κάνει ο Σόιμπλε».

Δημοφιλή