Στο Μεταξουργείο υπάρχει ένας κήπος που οδηγεί από τη Βικτωριανή εποχή... στο Twitter

Στο Μεταξουργείο υπάρχει ένας κήπος που οδηγεί από τη Βικτωριανή εποχή... στο Twitter
moris ganis

Τι μπορεί να ενώνει την αρχιτεκτονική των κήπων στη βικτωριανή εποχή με τον αστερισμό Canis Major και τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Με μια πρώτη ανάγνωση η προηγούμενη πρόταση δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Μια επίσκεψη όμως στο καλλιτεχνικό σύμπαν του Μωρίς Γκανή μπορεί όχι μόνο να προσφέρει μια κατανοητή απάντηση αλλά, κυρίως, να σου γνωρίσει έναν νέο κόσμο δημιουργίας, ανάπτυξης και οργάνωσης του χώρου μέσω της διάδρασης δημιουργού και χρήστη.

Η έκθεση “Herbaceous Border” (Ποώδες Σύνορο) με πίνακες ζωγραφικής του Μωρίς Γκανή που ξεκινά σήμερα στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, θέλει να παρουσιάσει στο κοινό αυτόν ακριβώς τον κόσμο.

Στη βικτωριανή εποχή, τα ποώδη σύνορα και η εισαγωγή υβριδικών φυτών χρησιμοποιήθηκαν για την οργάνωση και την αρχιτεκτονική των κήπων ευρέως. Στη σύγχρονη εποχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας ως άλλα υβριδικά φυτά, δημιουργώντας πλατφόρμες όπου η πληροφορία διανέμεται και χτίζεται αλλά σχεδόν πάντοτε οριοθετείται από την παρέμβαση του χρήστη ή και του δημιουργού -όπως στην αρχιτεκτονική.

Συνδυάζοντας τις δύο αυτές, φαινομενικά ασύνδετες, περιπτώσεις, ο Γκανής δημιουργεί έναν αποδομημένο κήπο προσομοιάζοντας το εξωτερικό περιβάλλον στο χώρο της γκαλερί, προκαλώντας το νου να δημιουργήσει εκ νέου μια παράλληλη πραγματικότητα μέσα στην αίθουσα.

Ο Μωρίς Γκανής γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973. Σπούδασε στην Ακαδημία Bezalel της Ιερουσαλήμ και έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Ζει και εργάζεται μεταξύ Τελ-Αβίβ και Αθήνας. Όπως αναφέρει ο ίδιος σχετικά με την έκθεση:

“...δημιουργείται μία πραγματικότητα στην οθόνη του υπολογιστή σου και με τον ίδιο τρόπο αλλά με άλλα στοιχεία δημιουργείται μία πραγματικότητα στο χώρο της γκαλερί”.

Η έκθεση “Herbaceous Border / Ποώδες Σύνορο” θα διαρκέσει μέχρι και τις 23 Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη και Σάββατο 12.00 – 16.00

Τετάρτη 12.00 – 20.00

Πέμπτη και Παρασκευή 12.00-21.00

Αίθουσα Τέχνης Ρεββέκα Καμχή

Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο

Τηλ: 210 5233049

Δημοφιλή