"Ενοικιάστε έναν σύζυγο". Η υπηρεσία που προτιμούν οι γυναίκες στη Μόσχα τώρα και ως κοινωνική παροχή

"Ενοικιάστε έναν σύζυγο". Η υπηρεσία που προτιμούν οι γυναίκες στη Μόσχα τώρα και ως κοινωνική παροχή
I stopped by to see Tim and say goodbye if he was leaving for Texas before I got back from New Jersey, but they are leaving on Thursday morning and I get back Wednesday evening. So, I will see him and the family on Wednesday evening.
I stopped by to see Tim and say goodbye if he was leaving for Texas before I got back from New Jersey, but they are leaving on Thursday morning and I get back Wednesday evening. So, I will see him and the family on Wednesday evening.
Tobyotter/Flickr

Σε μια διαφορετική...κοινωνική παροχή προς τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, σχεδιάζει να προχωρήσει ο Δήμος της Μόσχας ακολουθώντας μάλιστα τα βήματα ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ρωσική πρωτεύουσα και μάλιστα είναι ήδη ιδιαίτερα κερδοφόρες.

Η υπηρεσία αφορά την... “ενοικίαση συζύγου” και αποστολή τους, σύμφωνα με τον Guardian, θα είναι η διεκπεραίωση μιας σειρά εργασιών που συνήθως αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας ένας άντρας. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου της Μόσχας, Adrei Besshtanko μιλώντας στην εφημερίδα Izvestia, ο “ενοικιαζόμενος σύζυγος” θα φτιάχνει βρύσες που στάζουν, θα τοποθετεί ράφια, θα αλλάζει λάμπες, θα επιδιορθώνει καρέκλες κα.

Φυσικά, η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών δεν θα χρεώνεται στους πολίτες- αφού εντάσσεται στο πλαίσιο κοινωνικών παροχών- και θα απευθύνεται αυστηρά σε οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ιδιώτη γι αυτές τις υπηρεσίες.

“Σύζυγος για μια ώρα”

Ανάλογες όμως υπηρεσίες προσφέρονται στη Μόσχα και από τον ιδιωτικό τομέα και πρωτοπόρος στον τομέα παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι το “Husband for an hour Moscow”. Η εταιρεία υπόσχεται “νέους και δυνατούς άνδρες με μεγάλο εύρος δεξιοτήτων” που θα φέρουν σε πέρας μια σειρά από εργασίες οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου.

Η διαφήμιση μάλιστα στη σχετική ιστοσελίδα προτρέπει τις γυναίκες να αναζητήσουν τις υπηρεσίες που παρέχει ο “σύζυγος” με έναν ιδιαίτερο τρόπο: “Περάσατε μια κουραστική μέρα προσπαθώντας να διαλέξετε ένα νέο φωτιστικό για το διάδρομο του σπιτιού σας θέλοντας να ταιριάζει με το ντεκόρ...Αλλά είστε μια όμορφη γυναίκα με ένα θανατηφόρο μανικιούρ και δεν θέλετε να μπλέξετε με το θόρυβο ενός δονούμενου τρυπανιού. Ποιος μπορεί να τρέξει προς παροχή βοήθειας;...Αποφασιστικοί άνδρες, που θα αυτο-αποκαλούνται σύζυγοί σας για μια ώρα, κατευθύνονται ήδη στο σπίτι σας”.

Όπως δήλωσε στην Ιzvestia ένας εκ των υπαλλήλων- συζύγων στην εταιρεία, αν και κάποιος θα μπορούσε να σχολιάσει αρνητικά το σεξιστικό στερεότυπο που αναπαράγεται, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής και υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από νέες οικογένειες ή από ηλικιωμένους.

Πελάτες και... άντρες που θέλουν να αποφύγουν τη γκρίνια

Το “Husband for an hour Moscow” πηγαίνει τόσο καλά, ώστε μέσα σε δύο μήνες κατάφερε από μια μικρή εταιρεία αποκατάστασης προβλημάτων υπολογιστών- όπως ήταν αρχικά- να μετατραπεί σε μια μεγάλη εταιρεία η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε αιτήματα δεκάδων πελατών κάθε μέρα ενώ, όπως αναφέρει η Moscow Times κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερη δωρεάν διαφήμιση.

Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ρεπορτάζ, το πρακτορείο...ενοικίασης συζύγου, κατάφερ να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην αγορά εξαιτίας της έλλειψης τεχνιτών που ούτως ή άλλως μάλιστα “δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερα καλή φήμη ακόμη και από την περίοδο της ΕΣΣΔ, αφού θεωρούνταν ανίκανοι, δυσεύρετοι και απρόθυμοι να απασχοληθούν πέραν των καθιερωμένων ωρών εργασίας”. Σύμφωνα δε με τον Andrei Korolyuk, έναν εκ των υπαλλήλων της εταιρείας, ήταν απλά “οι κλασικοί μπεκρήδες που εμφανίζονται καθυστερημένοι, βρίζουν, φωνάζουν και σπάνε πράγματα”.

Δεν είναι όμως μόνο οι γυναίκες που αναζητούν τις υπηρεσίες του ενοικιαζομένου συζύγου αφού δεν είναι λίγοι και οι...πραγματικοί σύζυγοι ή σύντροφοι γυναικών που απευθύνονται στην εταιρεία ζητώντας έναν τεχνίτη “προκειμένου” όπως οι ίδιοι δηλώνουν “να πάψει να μου φωνάζει”.

Βέβαια δεν λείπουν και τα απρόοπτα καθώς κάποιες φορές, πελάτισσες νόμιζαν πως το συγκεκριμένο πρακτορείο παρείχε άλλου είδους υπηρεσίες σαφώς πιο...προσωπικές ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που επιδίδονται σε αστεία και πλάκες.

Δημοφιλή