Η απόρριψη του παλαιστινιακού κράτους από τον Νετανιάχου προκαλεί την οργή των Αμερικανών.

Η απόρριψη του παλαιστινιακού κράτους από τον Νετανιάχου προκαλεί την οργή των Αμερικανών.
FILE - In this March 17, 2015 file photo, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu greets supporters at the party's election headquarters in Tel Aviv, Israel. Netanyahu's Likud won 30 seats in the 120-seat parliament, and parties apparently willing to back him won another 37 for a possible majority. The reasons for that outcome go beyond the party's nationalist ideology and include Israel's sense of geographic vulnerability, its fragmented politics and a master campaigner in Netanyahu himself.
FILE - In this March 17, 2015 file photo, Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu greets supporters at the party's election headquarters in Tel Aviv, Israel. Netanyahu's Likud won 30 seats in the 120-seat parliament, and parties apparently willing to back him won another 37 for a possible majority. The reasons for that outcome go beyond the party's nationalist ideology and include Israel's sense of geographic vulnerability, its fragmented politics and a master campaigner in Netanyahu himself.
ASSOCIATED PRESS

Δύο ημέρες μετά τις Ισραηλίνες εκλογές, που όπως φαίνεται θα αναδείξουν και πάλι πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για νέα διπλωματική και δικαστική αντεπίθεση. Ο λόγος είναι η κλιμάκωση της εθνικιστικής ρητορικής του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε πως αν παραμείνει πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος. Αυτή τη φορά, οι Παλαιστίνιοι έχουν βάσιμους λόγους να περιμένουν μια θετική γι' αυτούς κίνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η κυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται να δυσανασχετεί με την επιθετικότητα Νετανιάχου, όπως φαίνεται και από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε ομιλία του ενώπιον της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, εκτίμησε ότι θα είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ υπό τη νέα κυβέρνηση που σύντομα αναμένεται να σχηματίσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μαχμουντ Αμπάς: «Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά της λύσης των δύο κρατών και οι εκκλήσεις του υπουργού του των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν να σκοτώσουν τους Άραβες του Ισραήλ αποδεικνύουν, αν είναι αληθινές, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί σοβαρά μια πολιτική λύση που θα οδηγεί στη δημιουργία δύο κρατών στη βάση διεθνών αποφάσεων, μεταξύ αυτών ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ»

Οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης

Ο Αμπάς προανήγγειλε ότι θα κάνει διαβήματα σε όλους τους διεθνείς θεσμούς, για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να εφαρμοστούν οι διεθνείς αποφάσεις.

«Δεν υπαναχωρούμε από τη θέση μας», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη διπλωματική και δικαστική αντεπίθεση στην οποία έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν οι Παλαιστίνιοι.

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να καταθέσουν ήδη από την 1η Απριλίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τις πρώτες τους κατηγορίες «για εγκλήματα πολέμου» εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων. Επίσης προσθέτουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα να επιδιώξουν μια απόφαση του ΟΗΕ που θα ορίζει ένα τέλος για την ισραηλινή κατοχή.

Στο περιβάλλον του Νετανιάχου και μεταξύ των δεξιών Ισραηλινών πολιτικών, μεταξύ αυτών και ηγέτες κομμάτων που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, ακούγεται συχνά ότι η ιδέα των δύο κρατών είναι νεκρή και ότι δεν υπάρχει τρόπος να συνδυαστεί η ασφάλεια του Ισραήλ με τα αιτήματα των Παλαιστίνιων για ανεξαρτησία, ενώ δεν υπάρχει και διάθεση από μέρους του Ισραήλ να μοιραστεί την Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνοι επιθυμούν για πρωτεύουσα του κράτους τους. Αντίθετα, κάποιοι δεξιοί ηγέτες, όπως ο Ναφτάλι Μπένετ επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκό Σπίτι, τάσσονται υπέρ την προσάρτησης του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, με την παράλληλη παραχώρηση στους Παλαιστίνιους «μιας διευρυμένης αυτονομίας» στο 40% του εδάφους.

Οι αντιδράσεις από τη Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο ήταν άμεσες και οργισμένες.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να παραμείνει πιστή στον στόχο των δύο κρατών και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε να επικρατήσει ηρεμία «σε μια κρίσιμη στιγμή». Ο ΟΗΕ επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει δημοκρατικό το Ισραήλ είναι να επιμείνει στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία έχει ως τελικό στόχο τη δημιουργία δύο κρατών.

Ρήγματα στις σχέσεις Ισραήλ- ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της νίκης του Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές έγινε δεκτή με ψυχρότητα στην Ουάσινγκτον, ενώ χθες ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου φάνηκε να εγκαταλείπει τη δέσμευσή του να διαπραγματευτεί μια λύση δύο κρατών, αλλά και για τα «διχαστική» ρητορική του απέναντι στους Άραβες Ισραηλινούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη λύση των δύο κρατών και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου, θα «εξετάσουν την προσέγγισή τους στην κατάσταση αυτή καθώς προχωράμε».

Στο παρελθόν, ακόμη και τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον εμπόδισε τις προσπάθειες των Παλαιστινίων να επιτύχουν μια απόφαση του ΟΗΕ που να αναγνωρίζει το κράτος τους, ενώ απείλησε να ασκήσει και βέτο. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι υπαινίσσονται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν στάση. Ήδη τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους προς την ρητορική του Νετανιάχου.

Όμως η εφημερίδα New York Times έγραψε σε άρθρο της ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα λένε ότι ενδέχεται να επιτρέψουν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια κίνηση που θα προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια πραγματικότητα όπου η ισραηλινή κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον τις άμεσες διαπραγματεύσεις», είπαν υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. «Οπότε προφανώς θα πρέπει να λάβουμε αυτό υπόψη μας στις αποφάσεις μας», πρόσθεσαν.

Η αντίδραση του Νετανιάχου: «Ότ,τι και να λένε οι Αμερικάνοι, είμαστε ο μεγαλύτερος σύμμαχος τους»

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ και νικητής των βουλευτικών εκλογών Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει «καμία εναλλακτική από τη συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του.

Παρά τις «διαφορές» που υπάρχουν στη σχέση του με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε ότι «θα συνεργαστούμε».

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Είμαστε σύμμαχοι», υπογράμμισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, την πρώτη που παραχωρεί σε αμερικανικό μέσο μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Έχουμε διαφορές, όμως τόσα πράγματα μας ενώνουν. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ επικίνδυνη και αποτελεί πρόκληση για όλους μας», εξήγησε.

«Η Αμερική δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από το Ισραήλ και το Ισραήλ δεν έχει μεγαλύτερο σύμμαχο από τις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά χθες για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, όμως πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει λάβει ανάλογο τηλεφώνημα από τον Ομπάμα. «Είμαι σίγουρος ότι θα μιλήσω σύντομα με τον πρόεδρο Ομπάμα», σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα στη συνέντευξή του στο NBC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι ρατσιστής. «Όχι δεν είμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου υπαναχώρησε σε ό,τι αφορά την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή