ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/03/2015 00:22 EET | Updated 20/03/2015 05:11 EET

Μίνι σύνοδος για την Ελλάδα: Σύγκλιση, αλλά «δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι χωρίς μεταρρυθμίσεις»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINI

Τον γάιδαρο τον έφαγαν, μένει η ουρά του, στην πενταμερή που συναντήθηκε στις Βρυξέλλες μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Το συμπέρασμα της πολύωρης συνεδρίασης που τελείωσε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) είναι ότι οι δανειστές περιμένουν από την Αθήνα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup με αντικείμενο την Ελλάδα.

Η φράση που χρησιμοποίησε κοινοτικός αξιωματούχος είναι χαρακτηριστική: «Δεν ανοίγουμε το πορτοφόλι, πριν δούμε τις μεταρρυθμίσεις». Οι ηγέτες της Ευρώπης, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ξεκαθάρισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη – κάτι που υπενθυμίζουμε είχε ζητήσει και ο Ομπάμα από την Μέρκελ στην τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, που δεν είχε εντάσεις, αλλά ακούσθηκαν έμμεσες απειλές, αφορούσε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των νοικοκυριών. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ εξέφρασε εμφατικά την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις και τα αρνητικά σχόλια που γίνονται στην Αθήνα εναντίον κοινοτικών υπαλλήλων και ζήτησε να αποφεύγονται τα υποτιμητικά δημοσιεύματα. Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά τις δυνατότητες ρευστότητας που έχει η ελληνική οικονομία και με ποιες αποφάσεις μεθοδεύθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός της.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εκείνος τηρεί την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ζήτησε και από τους συνομιλητές του να πράττουν το ίδιο – η απάντησή τους ήταν θετική. Ωστόσο οι δανειστές ζήτησαν από την Αθήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. «Σας κρατάμε στην ευρωζώνη, αλλά κάντε τις μεταρρυθμίσεις» ήταν το μήνυμά τους.

Το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων απεδείχθη κομβικό κατά την συνάντηση. Ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά στην προτροπή των Ευρωπαίων και μάλιστα τους επεσήμανε ότι εκείνοι μπλοκάρουν νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις, όπως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που περιλαμβάνει την ίδρυση Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς και χαρακτηρίσθηκε από υπάλληλο της Κομισιόν ως μονομερής ενέργεια…

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού του τόνισαν ότι πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή πολύ σύντομα τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Του ζήτησαν να τους πει την σειρά των νομοσχεδίων που θα φέρει και ποια απ’ αυτά είναι έτοιμα για να σταλούν στη Βουλή.