Την Τρίτη η απόφαση των δικαστών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Την Τρίτη η απόφαση των δικαστών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
eurokinissi

Με την αγόρευση του τρίτου συνηγόρου υπεράσπισης Βασίλη Δημακόπουλου συνεχίζεται σήμερα στο Εδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που κατηγορείται γιά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή ή την αθώωση του πρώην υπουργού, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη(24/3).

Ο συνήγορος, όπως και οι δύο προηγούμενοι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού, αναφέρθηκε στην πρόταση της εισαγγελέα κ. Ξένης Δημητρίου, σύμφωνα με την οποία τα κακουργήματα της νόθευσυς εγγράφου και της απόπειρας απιστίας δεν έχουν παραγραφεί.

Αντικρούοντας ο κ. Δημακόπουλος υποστήριξε ότι, η δικαιολογία με την οποία απορρίπτεται το επιχείρημα περί αποσβεστικής προθεσμίας προσκρούει στο σαφέστατο γράμμα των συνταγματικών διατάξεων και αποτελεί πολιτικής φύσεως δικαιολογία.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου», τόνισε ο συνήγορος, «λοιδωρήθηκε, αλλά στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι σε όλα τα θεσμικά όργανα.

Γι' αυτό και ουδέποτε έθεσε το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης του ο κ. Δημακόπουλος είπε ότι ο πρώην υπουργός δεν πρέπει και δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχος με βάση και τα πραγματικά περιστατικά, αλλά και τα νομικά κωλύματα της υπόθεσης, ενώ έκανε λόγο για τον παράνομο χαρακτήρα της λίστας Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι, αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομες πράξεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινική δίκη, γιατί παράγεται απόλυτη ακυρότητα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι, από τις μαρτυρικές καταθέσεις δεν μπορεί κανείς να καταλογίσει στον κ .Παπακωνσταντίνου δόλο βλάβης του Δημοσίου.

«Οι ενδείξεις θέτουν στο στόχαστρο τον κατηγορούμενο», σημείωσε ο συνήγορος, επικαλούμενος την άποψη της μειοψηφίας του βουλεύματος, που είχε τη γνώμη ότι, δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα, που τον έφεραν στο εδώλιο.

«Η απουσία ισχυρών αποδείξεων οδήγησε σε αναζήτηση ενδείξεων για να προταθεί η ενοχή Παπακωνσταντίνου», είπε ο κ. Δημακόπουλος και συμπλήρωσε ότι, ορθώς κρίθηκαν αθώοι οι συγγενείς του για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας.

«Δεν ωθήθηκε για να τους ευνοήσει, καθώς αγνοούσε τη φοροδοτική τους ικανότητα και δεν παρακινήθηκε από αυτούς», είπε και κατέληξε:

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποδείχθηκε ότι, είναι ένοχος της νόθευσης και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να ερμηνευθούν υπέρ της αθωότητάς του».

Δημοφιλή