ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/03/2015 11:43 EET | Updated 19/03/2015 22:46 EET

Η Σύνοδος Κορυφής της 19ης Μαρτίου

Για σημάδια πρώτης σύγκλισης αλλά όχι ταύτισης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των συνομιλητών του στην κρίσιμη για την Ελλάδα μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες έκαναν λόγο πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ η συνάντηση ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επταμερής συνάντηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.

Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα προέτρεψαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων και εάν συμβεί αυτό δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους, ενώ παράλληλα εξέφρασε ενόχληση για το γεγονός ότι δεν έχουν προοδεύσει οι τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα.

Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε περίπου στις 11:00 το βράδυ της Πέμπτης. Η κρίσιμη για την Ελλάδα επταμερή συνάντηση άρχισε στις 11:30. Παρόντες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παρών επίσης ο Uwe Corsepius, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής επισήμανε το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια ο κορυφαίος θεσμός της Ευρώπης να δέχεται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη, όπως είπε, όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια.

Είχε προηγηθεί ομιλία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς που είπε ότι πρέπει «να βρούμε κονδύλια» για τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, ο Μ. Σουλτς στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση, και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες, για να συμπληρώσει ότι αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί.

Σε αυτή την αντίθεση απέδωσε το γεγονός ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν προχωρά και σύμφωνα με τον ίδιο αυτός ήταν και ο λόγος που ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρκτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

«Δεν συζητάμε για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης»

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν πως το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση» επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ολάντ : «Να βρεθεί λύση απόψε»

Σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της Συνόδου είχε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση» είπε ο Ολάντ στον Πρωθυπουργό. 

Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει σήμερα (την Πέμπτη) να αναμένεται να δοθούν λύσεις, ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Η κ. Μέρκελ είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup. Εξάλλου ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Για ελάχιστη πρόοδο έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του η πολυμερής συνάντηση να συμβάλλει να δοθεί ώθηση στη διαπραγμάτευση για να επιτευχθεί συμφωνία.

Αναλυτικά όλες οι εξελίξεις σε μορφή Liveblog