ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2015 19:00 EET | Updated 19/03/2015 19:15 EET

Η Πορτογαλία εξόφλησε εμπρόθεσμα το 22% των δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ

LISBON, PORTUGAL - AUGUST 28: Portuguese Flag waves on August 28, 2014 in Lisbon, Portugal.  (Photo by Dominik Bindl/Getty Images)
Olaf Protze via Getty Images
LISBON, PORTUGAL - AUGUST 28: Portuguese Flag waves on August 28, 2014 in Lisbon, Portugal. (Photo by Dominik Bindl/Getty Images)

Η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δισεκ. ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό ταμείο διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Συνολικά η πορτογαλική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει οφειλές ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ επί του συνόλου των 29,6 δισεκ. Ευρώ τα οποία οφείλει στο ΔΝΤ, μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυόμισι ετών, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να προχωρήσει η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες θα σημάνει μια «πολύ σημαντική μείωση των τόκων που καλείται να καταβάλει η χώρα μας», επισήμανε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Πορτογαλία θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει έως και 500 εκατ. ευρώ από τους τόκους την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

Σημειώνεται ότι και η Ιρλανδία, έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες περίπου 12,5 δισεκ. ευρώ από το δάνειο των 22,5 δισεκ. Ευρώ το οποίο είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία βγήκε τον περασμένο Μάιο από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της, ύψους 78 δισεκ. ευρώ, που είχε συνάψει το 2011 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η Λισαβόνα οφείλει να συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει μεσοπρόθεσμα για να αποφύγει τον κίνδυνο να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος, έκρινε προχθές Τρίτη σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκτιμά ότι θα επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που θα επιτρέψει να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λιγότερο αισιόδοξες· κάνουν λόγο περί ελλείμματος 3,2%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post