ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/03/2015 04:07 EET | Updated 19/03/2015 04:07 EET

Spiegel: H ΕΚΤ θα «κλείσει τη στρόφιγγα» εάν υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του Grexit στην Ε.Ε.

Jim Dyson via Getty Images
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 20: This photo illustration shows a detail of a One Euro coin, on February 20, 2014 in London, United Kingdom. The euro is the currency of the Eurozone, which consists of member states Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia, and Spain. (Photo by Jim Dyson/Getty Images)

Η στήριξη της ΕΚΤ προς την Αθήνα θα σταματήσει όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών- μελών της Ε.Ε. έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές των Βρυξελλών.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αντίθετος σε αυτό εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιουνκέρ θέλει κατά τη Σύνοδο Κορυφής να επιτευχθεί οπωσδήποτε κάποια πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Από την άλλη πλευρά η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θέλει να της δοθεί οικονομική βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.

«Ο έξυπνος τακτικιστής Γιουνκέρ δεν σκέφτεται όμως μόνο τους φτωχούς Έλληνες, αλλά φυσικά και την δική του εξουσία. Η διαμάχη για την Αθήνα του φαίνεται ως ιδανικό πλαίσιο για το πιο φιλόδοξο σχέδιό του - να ξαναπάρει από τα κράτη-μέλη λίγη από εκείνη την εξουσία που πήραν κατά την ευρωκρίση», αναφέρει το περιοδικό και προσθέτει ότι την περασμένη Παρασκευή δόθηκε στον επικεφαλής της Κομισιόν εκ νέου η μεγάλη ευρωπαϊκή σκηνή, καθώς υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα. «Η διάλυση δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε με στόμφο σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο μεταξύ στην ιστοσελίδα του οικονομικού περιοδικού «Manager Magazine» δημοσιεύεται ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τράπεζα, σε εσωτερικές εκτιμήσεις διαφόρων προτύπων έχει υπολογίσει τις συνέπειες σεναρίων για την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ο Φερνάντο Γκονζάλες Μιράντα, επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης Κινδύνου στην ΕΚΤ, έχει εξετάσει, σημειώνει ο συντάκτης, τρεις πιθανές εξελίξεις για την ελληνική κρίση και έχει ενημερώσει ήδη σχετικά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η αξία του ελληνικού χρέους - σήμερα 320 δισεκατομμύρια ευρώ - στην περίπτωση μιας ξαφνικής, συνεπεία ατυχήματος («Graccident»), εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα συρρικνωνόταν στο περίπου 5% της ονομαστικής αξίας του. Αν όμως καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει την αποχώρηση στη βάση συντεταγμένων διαπραγματεύσεων ("Grexit"), η ΕΚΤ υπολογίζει ένα υπόλοιπο της αξίας των ομολόγων περίπου 14%. Και εάν η χώρα κατάφερνε να διαπραγματευτεί ένα νέο «κούρεμα» χρέους χωρίς να πρέπει να καταργήσει το κοινό νόμισμα, θα μπορούσαν τα ομόλογα να διατηρήσουν περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Το περιοδικό επικαλείται ακόμη κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος εκφράζει τον φόβο του κυρίως για την περίπτωση «ατυχήματος». Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης «να χάσουν τον έλεγχο και ξαφνικά να μην μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Σε μια τέτοια περίπτωση οι οίκοι αξιολόγησης υποχρεωτικά θα υποβάθμιζαν την Ελλάδα στην κατηγορία «αφερέγγυα», με συνέπεια η Κεντρική Τράπεζα να μην επιτρέπεται πλέον να δίνει δάνεια έκτακτης βοήθειας.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)