Στο Athens Science Festival θα μάθεις τα μαθηματικά των ζόμπι και θα διαλευκάνεις δολοφονίες

Στο Athens Science Festival θα μάθεις τα μαθηματικά των ζόμπι και θα διαλευκάνεις δολοφονίες
athens science festival

Η προσπάθεια του ανθρώπου να ακαλύψει τα μυστήρια του κόσμου στον οποίο ζει είναι ένα συνεχές ταξίδι που ξεκινά από την στιγμή που γεννιέται μέχρι την στιγμή που πεθαίνει. Δεν έχει σημασία αν είσαι 5, 20, 30 ή 85 χρονών, οι απορίες υπάρχουν πάντα μέσα στο κεφάλι σου απλά όσο μεγαλώνεις παίρνουν διαφορετική μορφή.

Γιατί καίνε οι πιπεριές; Γιατί ανοιγοκλείνουν τα μάτια μου; Τα μαθηματικά χορεύονται; Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική; Μπορώ να ταξιδέψω στον χρόνο; Είναι ο άνθρωπος φτιαγμένος από αστερόσκονη;

Το Athens Science Festival έρχεται για δεύτερη φορά στην πόλη μας για να απαντήσει σε όλες αυτές τις απορίες και σε πολλές άλλες ακόμα. Με θέμα “Επιστήμη & Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη”, το Φεστιβάλ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης μέσα από έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο.

Είτε είσαι μαθητής, είτε φοιτητής, είτε απλά περίεργος να μάθεις πώς λειτουργεί το σύμπαν και όσα βρίσκονται μέσα σε αυτό, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας έχει φέτος ένα χορταστικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Για να πάρετε μια μικρή ιδέα, στο πρώτο Athens Science Festival που διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2014 συμμετείχαν 60 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί φορείς, 700 συνολικά διοργανωτές και το επισκέφτηκαν περίπου 6.000 άτομα, αποδεικνύοντας πως η επιστήμη, αντίθετα από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν απευθύνεται στους λίγους.

Το Φεστιβάλ έχει ξεκινήσει ήδη από τις 17/03 στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, 22/03. Χωρίζεται σε τρεις ζώνες: την πρωινή ζώνη που αφορά κυρίως τους μαθητές σχολείων και λειτουργεί τις καθημερινές, την απογευματινή και βραδινή ζώνη που απευθύνεται στο ενήλικο κοινό, επίσης τις καθημερινές και την ζώνη του Σαββατοκύριακου όπου το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό για το ευρύτερο κοινό.

Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακή, δείχνοντας τη δίψα του αθηναϊκού κοινού για γνώση, ενημέρωση, ψυχαγωγία και έμπνευση.

Από την Τελετή Έναρξης στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του «Αθήνα 9.84», και μέχρι σήμερα επισκέφτηκαν το Athens Science Festival περίπου 15.000 άτομα - μαθητές και επισκέπτες - ενώ μέχρι και την Κυριακή 22 Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 180 διαφορετικές εκδηλώσεις, θα έχουν δηλαδή συμπληρωθεί 200 περίπου ώρες προγράμματος!

Παρακάτω ξεχωρίσαμε τα κομμάτια της φετινής εκδήλωσης που δεν πρέπει να χάσετε:

Είμαστε “Αστρόσκονη”;

Είμαστε Αστρόσκονη: Εάν κόψετε κάποιο λουλούδι, αν δοκιμάσετε ένα φρούτο, ή αν χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, ακουμπάτε κάποιο άστρο. Γιατί όλα αυτά, κι οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω μας, είναι κομμάτια κάποιου άστρου. Ο Ήλιος μας, η Γη μας και τα πάντα πάνω της δημιουργήθηκαν από αστροϋλικά που φτιάχτηκε στην «κόλαση» αστρικών θανάτων. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα δεν θα υπήρχαν πλανήτες και δορυφόροι. Χωρίς τις σουπερνόβα δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος.

Παρουσιάζει ο Διονύσης Σιμόπουλος, Αστροφυσικός, επίτιμος Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Σάββατο 21/03

20.00 – 20.50

Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι»

The Science of CSI: έγκλημα στο εργαστήριο

Πώς γίνεται μια εξέταση DNA; Τι είναι τα εντυπώματα και τι σχέση έχουν με τα αποτυπώματα; Γιατί είναι πάντα χρήσιμη μια λάμπα υπεριώδους φωτός στον τόπο ενός εγκλήματος; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι νεαροί επιστήμονες στην προσπάθειά τους να διαλευκάνουν τον θάνατο μιας ερευνήτριας κάτω από παράδοξες συνθήκες ... ήταν φόνος ή εργαστηριακό ατύχημα; Η επιστήμη και ο σημαντικός ρόλος της έρευνας πίσω από τις αγαπημένες μας αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές αποκαλύπτονται και μας προσκαλούν σε μια βραδιά με χιούμορ και μυστήριο από την Ομάδα Famelab.

Σάββατο 21/03

21.00 – 22.00

Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»

Stand up science

Οκτώ νέοι επιστήμονες με εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης «δοκιμάζουν» έναν νέο τρόπο διάχυσης της γνώσης και της επιστήμης προς το ευρύ κοινό: Την Stand-up science έχοντας ως πρότυπο την Stand- up comedy. Μέσα σε πέντε λεπτά θα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα αναδεικνύοντας και τις δικές τους επικοινωνιακές ικανότητες.

Παρασκευή 20/03

21.00 – 22.00

Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»

Χορεύοντας τα μαθηματικά

Ένα διαφορετικό μάθημα για τους λόγους και τις αναλογίες χωρίς βιβλία και θρανία. Οι μαθητές χορεύοντας και δουλεύοντας σε ομάδες θα εμπλουτίσουν τις μαθηματικές τους γνώσεις και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από την εμπειρία ενός μαθήματος MATHS DANCE.

Τα μαθήματα παραδίδει η Πανωρέα Μπάκα Εκπαιδευτικός, Διευθύντρια της MATHS DANCE.

Εργαστήρι για παιδιά: Παρασκευή 20/03, 9.30 – 10.30

Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»

Workshop: Σάββατο 21/03, 16.00 – 17.45

Αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού»

Molecular Mixology: Φυσική, χημεία ή κοκτέιλ;

Η Φυσική, η χημεία και τα κοκτέιλ μπλέκονται μπροστά στα μάτια μας στο Athens Science Festival και οι επιστήμες συναντούν την διασκέδαση μέσα από ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Ο Θοδωρής Κουτσόβουλος και ο Άρης Χατζηαντωνίου, από το Momix, το πρώτο μοριακό μπαρ της Αθήνας, μας ταξιδεύουν στον κόσμο του Molecular Mixology.

Κυριακή 22/03

18.00 – 20.00

Αίθουσα «Αποθήκη»

Η ζωή και η έρευνα σε ένα διαστημικό ανάλογο, στον Σταθμό Concordia της Ανταρκτικής / Life

Πώς είναι να ζεις με μια μικρή ομάδα απομονωμένοι για ένα έτος στο πιο απρόσιτο σημείο του πλανήτη; Για ποιο λόγο διεξάγουμε έρευνα στην Ανταρκτική και τι αντίκτυπο έχει αυτό στη δική μας καθημερινότητα;

Στην ομιλία του ο Αδριανός Γολέμης θα αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη βιοϊατρική έρευνα που διεξάγει στην Ανταρκτική προκειμένου να μελετήσει την προσαρμογή του ανθρώπου σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες προσομοιάζουν τη ζωή στο Διάστημα.

Παρασκευή 20/03

20.00 – 20.50

Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»

2o Athens Science Festival

17-22 Μαρτίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διατίθενται στην Τεχνόπολη τις ημέρες του Φεστιβάλ.

Δημοφιλή