Σιλβί Γκουλάρντ: Σταματήστε τη στρατηγική της αντιπαράθεσης. Η στάση Καμμένου υπονομεύει την παραμονή στην Ευρωζώνη

Σιλβί Γκουλάρντ: Σταματήστε τη στρατηγική της αντιπαράθεσης. Η στάση Καμμένου υπονομεύει την παραμονή στην Ευρωζώνη
MILAN, ITALY - NOVEMBER 25: Member of the European Parliament Sylvie Goulard attends 'Che Tempo Che Fa' Italian TV Show on November 25, 2012 in Milan, Italy. (Photo by Stefania D'Alessandro/Getty Images)
MILAN, ITALY - NOVEMBER 25: Member of the European Parliament Sylvie Goulard attends 'Che Tempo Che Fa' Italian TV Show on November 25, 2012 in Milan, Italy. (Photo by Stefania D'Alessandro/Getty Images)
Stefania D'Alessandro via Getty Images

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα άσκησε η εκπρόσωπος Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE), η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρντ, η οποία ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατηγική της αντιπαράθεσης και να βρει συμβιβαστική λύση με τη Γερμανία, καυτηριάζοντας παράλληλα και τη στάση του Πάνου Καμμένου ως υπονομευτική για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η κ. Γκουλάρντ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή, «φαίνεται ότι διάλεξε την επιλογή της σύγκρουσης, ζητώντας από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση αντί να χρησιμοποιήσει τα πολύ ισχυρά κοινωνικά και οικονομικά επιχειρήματα που είχε, διάλεξε να προσβάλλει τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα με την πρόταση του κυρίου Καμμένου να δώσει ελληνικά διαβατήρια στους παράτυπους μετανάστες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στη συνεργατική λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι κυβέρνηση πλέον δεν κάνει πολιτική καμπάνια» , τόνισε. Συνεχίζοντας την κριτική της για την οξεία αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-Γερμανίας, η κ. Γκουλάρντ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το σκίτσο της Αυγής για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και επισήμανε πως η Γερμανία «έχει κάνει λάθη στην πολιτική της».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η ευρωβουλευτής του ALDE επισήμανε ότι «κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα», τονίζοντας ότι αν και «υπάρχουν και λανθασμένες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση», αρκετά από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας «πρέπει να λυθούν από την ελληνική κυβέρνηση».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η κ. Γκουλάρντ τόνισε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν «καταστροφικό», ωστόσο προκειμένου να αποφευχθεί, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη μεταβολή από όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά». Συγκεκριμένα, η κ. Γκουλάρντ δήλωσε: «Η έξοδος από το ευρώ δεν προβλέπεται στις συνθήκες. Νομικά δεν είναι μια επιλογή και γι' αυτό το λόγο εάν κάτι τέτοιο γινόταν θα κόστιζε πολύ σε όλους τους εταίρους και κυρίως στην Ελλάδα. Και οι Ελληνες πρέπει να το ξέρουν ότι δεν θέλουμε να τους κρατήσουμε στο ευρώ για να τους κρατήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής. Σε κάθε περίπτωση όταν έχεις υποτίμηση, όταν όλοι οι ξένοι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι, το μήνυμα θα είναι ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να μείνει στο ευρώ. Σίγουρα μερικοί θα πουν ότι ήταν σφάλμα των Γερμανών ή των Βρυξελλών. Αλλά εν τέλει το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές θα ήταν αν θα έπρεπε να βάλουν τα λεφτά τους σε αυτή τη χώρα. Εμπιστεύονται τους ανθρώπους αυτής της χώρας ή τους θεωρούν ηττημένους, καθώς μια χώρα όπως η Πορτογαλία που είχε και αυτή προβλήματα, τα κατάφερε. Αυτή είναι η βασική ανησυχία μου και φυσικά το Grexit θα είχε συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Θα ήταν μια ομαδική αποτυχία. Δεν πρέπει να χάσουμε πολύ χρόνο κοιτώντας αυτό το σενάριο το οποίο θα ήταν καταστροφικό. Πρέπει να ηρεμήσουμε, να δούμε τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θέλω όμως να κρύβομαι : Αυτό σημαίνει μια μεγάλη μεταβολή από όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά, όχι και τόσο υπεύθυνα, αγνοώντας και το τι σημαίνει Ευρώπη αλλά και την πραγματικότητα. Οταν όμως παίζουν με την ιδέα του φλερτ με την Ρωσία, αυτό δεν βοηθά».

«Οι ΑΝΕΛ δημιουργούν πρόβλημα - Να σταματήσουν τα σενάρια περί Ρωσίας και Κίνας»

Σε ερώτηση για το εάν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, αλλά και άλλων στελεχών των ΑΝΕΛ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, η υπεύθυνη Οικονομικών Υποθέσεων του ALDE τόνισε πως «έχουν δημιουργήσει ήδη πρόβλημα» και τόνισε ότι «οι Έλληνες έκαναν λάθος να επιλέξουν τέτοιους ανθρώπους (τους ΑΝΕΛ) που τοποθετούν τον εαυτό τους εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Αναφορικά με τα σενάρια περί δανείου από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα, η κ. Γκουλάρντ τα χαρακτήρισε «κινήσεις απελπισίας», λέγοντας συγκεκριμένα:

«Θεωρώ ότι αυτό είναι κίνηση απελπισίας. Θέλω να πω, είστε σίγουροι; Θα μπορέσει η Ελλάδα να επηρεάσει τις αποφάσεις της Κίνας ή της Ρωσίας; Θα είναι πιο ανεξάρτητη η Ελλάδα από ότι στην Ευρωζώνη όπου ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας έχουν θέση στις διαπραγματεύσεις και με την Ελλάδα να έχει Επίτροπο; Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη Ρωσία και την Κίνα. Καταλαβαίνω πως νιώθουν οι πολίτες. Αλλά όταν είσαι απελπισμένος δεν παίρνεις καλές αποφάσεις. Υπάρχει μια επιλογή, όπου είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σκληρό και έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα, για το οποίο όμως φταίνε και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ούτε ο κ. Παπανδρέου ούτε ο κ. Σαμαράς έκαναν καμία πρόταση. Οι Ελληνες ήταν μέρος της απόφασης αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί. Αν και η κυβέρνηση δεν είναι ίδια, ωστόσο δεν ήταν αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς τη συμμετοχή. Από την άλλη μεριά υπάρχουν διεθνείς σχέσεις με χώρες που μπορεί να δώσουν λεφτά εάν είναι προς το στρατηγικό συμφέρον τους. Την επόμενη ημέρα όμως μπορεί να σταματήσουν να δίνουν λεφτά ή να θέσουν όρους που δεν είναι ευνοϊκοί. Και δεν καταλαβαίνω γιατί η Ρωσία θα θέλει να δώσει λεφτά δωρεάν. Και η Κίνα δεν είναι ΜΚΟ. Δεν πρόκειται να δώσουν λεφτά για τα όμορφα μάτια των Ελληνίδων. Πρέπει να γίνει σοβαρή σκέψη ποιο μπορεί να είναι το τίμημα για αυτά τα λεφτά. Θεωρώ ότι έχουμε πολλά περισσότερα να κάνουμε παρέα από το να τα παρατήσουμε. Η Ελλάδα περνά μια δύσκολη διαδικασία. Ηρθε μια νέα κυβέρνηση, πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία, να συζητήσουμε και να βρούμε κοινό έδαφος».

«Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί επαρκώς και δεν ήταν δημιουργικός»

Κλείνοντας, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής του ALDE αναφέρθηκε και στη διαφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και της κυβέρνησης Σαμαράς, λέγοντας: «Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί επαρκώς. Ο κ. Σαμαράς εξασφάλισε δάνεια εκατοντάδες δισ. Ευρώ για την Ελλάδα Και όταν το κάνεις αυτό δεν είσαι σε πολύ καλή θέση. Από την άλλη πλευρά δεν θεωρώ ότι ήταν αρκετά δημιουργική η κυβέρνηση του».

Δημοφιλή