Αλέξης Τσίπρας: Αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων

Αλέξης Τσίπρας: Αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Τόνισε πως είναι αυτονόητη η ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και υπογράμμισε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εταίροι της σέβονται τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η ανάγνωσή της είναι ενιαία. «Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας αναφορικά με το ζήτημα της ρευστότητας κάλεσε τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και προειδοποίησε πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στην επταμερή συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να «βάλουμε στις ράγες τη διαπραγμάτευση» και σημείωσε πως οι προσπάθειες της Κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία.

«Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση»

Δεν υπάρχει η πέμπτη αξιολόγηση, δεν υποχρεούστε σε νέα υφεσιακά μέτρα, είπε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις διευκρίνισε πως κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τους ισχυρισμούς ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σχετικά με δημοσιεύματα και αναφορές ότι «υπάρχει στροφή 180 μοιρών από το οικονομικό επιτελείο στην πλήρη αναγνώριση της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν εκείνοι που πέτυχαν τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και που απαιτούν την πιστή εφαρμογή της, ενάντια στα σχέδια κάποιων να την ανατρέψουν, σέρνοντας τη χώρα πίσω στην προ της 25ης Ιανουαρίου εποχή».

Στήριξη σε Βαρουφάκη

Όσον αφορά στα διαδικαστικά ζητήματα είπε πως για θέματα πολιτικής οι συναντήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα υπάρχουν αποστολές μόνο για θέματα που σχετίζονται με τη συλλογή τεχνικών πληροφοριών.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών στην προσπάθειά του και συμπλήρωσε: «Δεν θα δεχτούμε να επιστρέψουμε στο τροϊκανό καθεστώς και της επέλασης στα υπουργεία. Οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες και οι πολιτικοί με τους πολιτικούς είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας σχολίασε την ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ για το «πακέτο» των δύο δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα λέγοντας πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πως είναι και χρέος των εταίρων μας να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από λάθος πολιτικές.

Μάλιστα ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε πως η νομοθέτηση για την ανθρωπιστική κρίση και τα ληξιπρόθεσμα στοχεύουν στην επούλωση των πληγών.

«Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας»

Μάλιστα ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε πως η νομοθέτηση για την ανθρωπιστική κρίση και τα ληξιπρόθεσμα στοχεύουν στην επούλωση των πληγών.

«Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σχολίασε πως υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά το γεγονός ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι εξαιρετικά δυσχερείς.

«Υπάρχει μια ευκαιρία να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης» δήλωσε.

Ερωτηθείς πότε θα κατατεθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα ήταν λάθος θα βάλουμε χρονικά όρια και στη συνάντηση για την Ελλάδα.

«Θα ξεκινήσουμε. συντονισμένα την προσπάθεια ώστε να η λίστα να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό» .

«Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε και διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα, αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο έρχονται μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωσαν το μερτικό τους.

«Θα πάψουν να πληρώνουν τον λογαριασμό τα συνήθη υποζύγια» ενώ εκτίμησε πως με τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν θα επιτευχθεί θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 της τάξεως του 1% με 1,5%.

Δημοφιλή