10 «κέρδη» που απολαμβάνουμε βοηθώντας τους άλλους και προσφέρουν το «κλειδί» της ευτυχίας

10 «κέρδη» που απολαμβάνουμε βοηθώντας τους άλλους και προσφέρουν το «κλειδί» της ευτυχίας
A young business team is ready for new adventures full of speed and accomplishment.
Andrew Rich via Getty Images
A young business team is ready for new adventures full of speed and accomplishment.

Όταν κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους, οι αποδέκτες αυτών των καλών πράξεων δεν είναι οι μόνοι που “κερδίζουν”. Υπάρχουν οφέλη και για εμάς. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, ανακαλύψαμε 10 τρόπους με τους οποίους βοηθώντας τους άλλους, θα χαμογελάσουμε και εμείς.

Βοηθώντας τους άλλους θα αισθανθούμε υπέροχα

Προσφέροντας, βιώνουμε μια θετική επίδραση στο σώμα μας. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσφέρουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, το τμήμα του εγκεφάλου μας που είναι “υπεύθυνο” για την παραγωγή συναισθημάτων ανταμοιβής, ενεργοποιείται. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει επίσης θετικές χημικές ουσίες και μας προκαλεί να επιδοθούμε σε ακόμη περισσότερες καλές πράξεις.

Προσφέροντας, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας

Διαθέτοντας λίγο από το χρόνο μας σε ένα σκοπό που μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί θα μετριάσει τη διαρκή κριτική που ασκούμε στον εαυτό μας. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική εργασία έχει αποδειχθεί πως έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί όταν συνδεόμαστε και επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους και αυξάνουν τα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η διαδικασία, τόσο αυξάνει και η αυτοεκτίμησή μας. Άρα, όσο περισσότερο χρόνο διαθέτουμε για εθελοντική εργασία τόσο μεγαλύτερη μπιστοσύνη θα έχουμε στον εαυτό μας.

Θα έχουμε πιο “δυνατές” φιλίες

Το να είμαστε μια δύναμη θετικής ενέργειας για τους φίλους μας, βοηθά στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δεσμού. Όταν βοηθάμε τους άλλους, εκπέμπουμε θετική ενέργεια η οποία κατά κάποιο τρόπο “συνοδεύει” τους φίλου μας και φυσικά βελτιώνει τη σχέση μας μαζί τους, όπως αναφέρει και σχετική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση και οι δύο πλευρές θα συνεισφέρουν για τη διατήρηση μιας δυνατής σχέσης.

Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο

Το να έχουμε μια θετική επίδραση σε κάποιον, μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε και τη δική μας οπτική αλλά και στάση. Ειδικοί υποστηρίζουν πως οι καλές πράξεις ενισχύουν την καλή μας διάθεση και μας κάνουν πιο αισιόδοξους.

Βοηθώντας τους άλλους θα νιώσουμε πως μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο

Βοηθώντας τους συνανθρώπους μας, νιώθουμε “γεμάτοι”. Οι άνθρωποι που μετέχουν σε εθελοντικά προγράμματα εργασίας αισθάνονται πιο δυνατοί. Σύμφωνα με έρευνα του United Health Group, το 96% των ανθρώπων που προσέφεραν εθελοντική εργασία τους 12 τελευταίους μήνες νιώθουν πως έχουν έναν σκοπό.

Νοιώθουμε πως ανήκουμε κάπου

Είτε με μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε μια εθελοντική οργάνωση, είτε μεταξύ δύο φίλων η ανταλλαγή συμβουλών, μας βοηθά να αισθανθούμε ότι ανήκουμε σε μια μικρή κοινότητα. Οι “face-to-face” δραστηριότητες όπως η εθελοντική εργασία μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Προσφέροντας θα βρούμε εσωτερική γαλήνη

Εάν οι καταστάσεις στη ζωή μας, μας καταπονούν συναισθηματικά, το να προσφέρουμε μπορεί να μας βοηθήσει να “καθαρίσουμε” το μυαλό μας. Σε μια έρευνα της United Health Group, το 78% των ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν εθελοντική εργασία κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ανέφεραν πως ένιωσαν ότι η φιλανθρωπική τους δράση μείωσε το στρες που βίωναν ενώ ήταν και πιο ήρεμοι συγκριτικά με όσους δεν επιδίδονταν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Θα νιώσουμε ευγνώμονες

Το να βοηθάμε τους άλλους μας βοηθά θα “διορθώσουμε” την οπτική μας και για καταστάσεις που μας αφορούν άμεσα ενώ μας μαθαίνει να εκτιμάμε αυτά που έχουμε. Το Global One Foundation, περιγράφει την εθελοντική προσφορά ως έναν τρόπο “ενίσχυσης ενός βαθύτερου αισθήματος ευγνωμοσύνης, καθώς αναγνωρίζουμε όλα όσα είναι θετικά στη ζωή μας”.

Θα νιώσουμε αναζωογονημένοι

Το να βοηθάμε τους άλλους μπορεί να μας διδάξει πως να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας. Όταν βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση ή όταν απλώς είμαστε στις “μαύρες” μας η... “ακτιβιστική θεραπεία”, είναι ένας υπέροχος τρόπος για να νοιώσουμε και πάλι ο εαυτός μας.

Βοηθώντας τους άλλους, θα τους παρακινήσουμε να πράξουν το ίδιο

Η καλοσύνη είναι μεταδοτική, σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Λος Άντζελες και του Κέιμπριτζ “όταν βλέπουμε κάποιον να προσφέρει βοήθεια σε ένα άτομο που έχει ανάγκη, βιώνουμε θετικά συναισθήματα...τα οποία μας προκαλούν αν προχωρήσουμε και εμείς σε κάποια πράξη αλτρουισμού”.