Οι πολιτοφύλακες Χούτι πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου στην Ταϊζ της Υεμένης

Στα χέρια των πολιτοφυλάκων Χούτι το αεροδρόμιο στην Ταϊζ της Υεμένης
March 4, 2015. Yemeni President Abed Rabbo Mansour Hadi called for the relocation of embassies to Aden, as several of the six-nation Gulf Cooperation Council members have done already. The U.S. ambassador to Yemen Matthew Tueller met with Hadi in Aden on Monday and said Hadi remained the
March 4, 2015. Yemeni President Abed Rabbo Mansour Hadi called for the relocation of embassies to Aden, as several of the six-nation Gulf Cooperation Council members have done already. The U.S. ambassador to Yemen Matthew Tueller met with Hadi in Aden on Monday and said Hadi remained the
ASSOCIATED PRESS

Το αεροδρόμιο της πόλης Ταΐζ, κοντά στο 'Αντεν, τέθηκε το πρωί υπό τον έλεγχο των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι και στρατιωτών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το αεροδρόμιο της μεγάλης αυτής πόλης στη νότια Υεμένη ελέγχεται πλέον από τους Χούτι και τους συμμάχους τους, διευκρίνισε η πηγή.

Από την Ταΐζ περνά ο δρόμος προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι μετά τη διαφυγή του τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου οι Χούτι που κατέλαβαν την πρωτεύουσα, του είχαν επιβάλει κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι Χούτι υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν και ο πρόεδρος Χάντι από τις χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας.

Περίπου 300 Χούτι, με στρατιωτική στολή, και στρατιώτες αναπτύχθηκαν στον περίβολο του αεροδρομίου της Ταΐζ. Ενισχύσεις κατέφθαναν από τη Σαναά, 250 χλμ. βορειότερα, διευκρίνισε πηγή του αερολιμένα.

"Οι στρατιώτες αυτοί είναι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Σάλεχ" ο οποίος, τρία και πλέον χρόνια από την απομάκρυνσή του από την εξουσία ύστερα σωμάτων στρατού, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Πολιτοφύλακες Χούτι έκαναν περιπολίες σε ορισμένες συνοικίες της Ταΐζ και εγκατέστησαν σημεία ελέγχου στη Νάκιλ αλ-Ιμπελ και την αλ-Ραχίντα, δύο τοποθεσίες που βρίσκονται αντίστοιχα 30 χλμ. και 80 χλμ., στο νότο, ανέφεραν πηγές τοπικών φυλών.

Απέναντι στην προέλαση των Χούτι προς το Άντεν, οι πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Χάντι, με την υποστήριξη φυλών και μελών των "λαϊκών επιτροπών" (εθελοντών πολεμιστών) άρχισαν σήμερα να ενισχύουν την άμυνα γύρω από την πρωτεύουσα του νότου, σύμφωνα με πηγές της των υπηρεσιών ασφάλειας και του στρατού.

Απομακρύνθηκε το σύνολο του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την εκκένωση της διπλωματικής και μη αποστολής τους στην Υεμένη απομακρύνοντας και το υπόλοιπο προσωπικό τους εκεί για λόγους ασφαλείας μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σκότωσαν 142 ανθρώπους στη Σαναά.

Μεταξύ αυτών που αποχώρησαν από την Υεμένη είναι και περίπου 100 μέλη των ειδικών δυνάμεων. Η εκκένωση κρίθηκε επιτακτική λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Υεμένη, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απομακρύνει προσωρινά το υπόλοιπο προσωπικό της από την Υεμένη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράτκε.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε ενεργά τις τρομοκρατικές απειλές από την Υεμένη» έσπευσε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας ουσιαστικά στους φόβους που εξέφρασαν οι αναλυτές σχετικά με τις προσπάθειες καταπολέμησης των εστιών της τρομοκρατίας που βρίσκονται στην Υεμένη.

Όσον αφορά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρίθηκε αναγκαία μετά από αίτημα του προέδρου της Υεμένης Αμπντ-Μανσούρ Χάντι Ράμπο για να υπάρξει «επείγουσα παρέμβαση» της διεθνούς κοινότητας.

Όπως ανέφερε διπλωματική στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Υεμένης είχε ενημερωθεί για την απόφαση της απομάκρυνσης του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών και πήρε διαβεβαιώσεις ότι η Ουάσινγκτον «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το λαό της Υεμένης για την πολιτική μετάβαση στη χώρα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή