ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/03/2015 06:20 EET | Updated 22/03/2015 08:28 EET

Οι διάλογοι κατά την επταμερή στις Βρυξέλλες. Η επίθεση Γιούνκερ στον Τσίπρα και το ξέσπασμα του Πρωθυπουργού προς τον Ντράγκι

EMMANUEL DUNAND via Getty Images
(Clockwise from L) European Commission President Jean-Claude Juncker, Greek Prime Minister Alexis Tsipras, European Council President Donald Tusk, Secretary-General of the Council of the European Union, Uwe Corsepius, European Central Bank President Mario Draghi, French President Francois Hollande, German Chancellor Angela Merkel and Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem meet at the end of an European Council leaders' summit at the European Council in Brussels, on March 19, 2015. AFP PHOTO / POOL / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

Αποκαλυπτικοί για το κλίμα αλλά και περιχόμενο των συζητήσεων κατά την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες για το “ελληνικό ζήτημα”, είναι οι διάλογοι που έχουν διαρρεύσει στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το “Έθνος” της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να περάσει το μήνυμα πως η νεά κυβέρνηση αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν μεταρρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις, λόγω εξαρτήσεων αδυνατούσαν να τολμήσουν ενώ η γερμανίδα Καγκελάριος επέμενε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ο οποίος εμφανίστηκε επιθετικός εστιάζοντας στη στάση της κυβέρνησης απέναντι τεχνικά κλιμάκια ενώ αδιέξοδη ήταν η συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα της διακράτησης των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Ο διάλογος Τσίπρα- Μέρκελ

Τσίπρας: Στην Ελλάδα είχαμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτό δεν γυρίζει πίσω. Αξιοποιήστε τη θετικά. Δείτε την ως ευκαιρία για να γίνου επιτέλους στη χωά μεταρρθυμίσεις που δεν έκαναν ποτέ οι προηγουμενοι, γιατί είχαν δεσμεύσεις με συμφέροντα.

Μέρκελ: Κάθε κυβέρνηση έχει τις προτεραιότητές της. Το ίδιο έγινε και με την Ιρλανδία.

Μέρκελ:Τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις; Γιατί δεν προχωρούν;

Τσίπρας: Εμείς θέλουμε αποκρατικoποιίησεις με διεθνείς συνέργειες που να μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίες, με το Δημόσιο να παίζει στρατηγικό ρόλο. Όπως ο ρόλος που έχει το γερμανικό Δημόσιο για παράδειγμα στα δίκτυα.

Ο διάλογος Τσίπρα -Γιούνκερ

Γιούνκερ: Δεν είναι δυνατόν να προσπαθώ να βοηθήσω με κάθε τρόπο και η κυβέρνησή σου να υπονομεύει την αποστολή του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα

Τσίπρας: Διαρκώς προσπαθούν κάποιοι με δηλώσεις να εκτραπεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στην προηγούμενη περίοδο. Πείτε μου τί ζητάτε; Θέλετε να εφαρμόσω το mail Χαρδούβελη που δεν εφάρμοσε ο Σαμαράς;

Ο διάλογος Τσίπρα- Ντράγκι

Τσίπρας: Να αποδωθούν στην Ελλάδα τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Ντράγκι: Δεν έχω εγώ τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων. Δεν είναι δουλειά μου να τα αποδώσω στην Ελλάδα. Είναι θέμα των κυβερνήσεων.

Τσίπρας: Εμείς πληρώνουμε διαρκώς τις υποχρέωσεις μας και δεν λαμβάνουμε τίποτα.

Sponsored Post