ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/03/2015 05:01 EET | Updated 22/03/2015 05:02 EET

Η Μέρκελ ρώτησε τον Τσίπρα αν θα της πουλήσει τα αεροδρόμια

eurokinissi

Η Μέρκελ είναι η πρώτη που θα δει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ο Αλέξης Τσίπρας! Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει μία ατζέντα για την συνάντηση με την καγκελάριο στο Βερολίνο η οποία θα περιλαμβάνει την λίστα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τα αεροδρόμια!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην πρόσφατη συνάντηση της επταμερούς στις Βρυξέλλες η Μέρκελ, ενώπιον όλων, έθεσε το θέμα της πώλησης των ελληνικών αεροδρομίων στην γερμανική Fraport και σε Έλληνα επιχειρηματία. Η πώληση οργανώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να την επανεξετάσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι όμως φανερό ότι οι Γερμανοί θέλουν αγωνιωδώς τα ελληνικά αεροδρόμια, και ουσιαστικά συνδέουν το άνοιγμα της στρόφιγγας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο πρωθυπουργός θέλει το πρωί της Δευτέρας να έχει έτοιμη την λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε στην επταμερή και να την παρουσιάσει στην Άνγκελα Μάρκελ. Στο πλαίσιο αυτό είχε συναντήσεις ήδη από το Σάββατο με το οικονομικά επιτελείο (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος).

Ο Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους συνεργάτες και τους υπουργούς του να συντάξουν ολοκληρωμένη λίστα. Οι προτάσεις θα είναι ομαδοποιημένες και χρονολογικά μοιρασμένες ανά φάση υλοποίησης. Θα περιλαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ που θα ενισχύει με τους πόρους του το ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική πολιτική, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση θα εξετάσει κάθε πρόταση για ιδιωτικοποίηση ξεχωριστά και με βάση τις αρχές της (π.χ. δεν πωλούνται η ενέργεια και το νερό), αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες που θέλει να επιτύχει.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός συνάντησε στο Μαξίμου και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά και η πρόεδρος αναχώρησε μάλλον πιεσμένη, σύμφωνα με παρατηρητές. Σε κάθε περίπτωση πλέον η Ζ. Κωνσταντοπούλου είναι ενήμερη από τον Αλ. Τσίπρα ότι μπορεί να χρειαστούν συντμήσεις στις διαδικασίες προαγωγής του νομοθετικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν προήδρευσε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις – ενέργεια που είναι ξένη με τις συνήθειές της. Έφτασε μάλιστα στο τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας και αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος είπε στην ομιλία του ότι απουσίασε ως αντίδραση για το ότι η κυβέρνηση ζήτησε η συζήτηση του νομοσχεδίου να γίνει με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Και η Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν τον διέψευσε, αν και έχουν περάσει δύο μέρες…