Τι θα περιλαμβάνει η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Πυρετός διαβουλεύσεων πριν το κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Πυρετός διαβουλεύσεων πριν το κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο
GERMANY, BONN - MARCH 17: Sand glass and a Greek flag.Our picture shows a running sand glass and the Greek flag. (Photo by Ulrich Baumgarrten via Getty Images)
GERMANY, BONN - MARCH 17: Sand glass and a Greek flag.Our picture shows a running sand glass and the Greek flag. (Photo by Ulrich Baumgarrten via Getty Images)
Ulrich Baumgarten via Getty Images

Υπό πίεση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ακόμα μια φορά τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα πιεστικά, τα μηνύματα από την πλευρά των δανειστών ξεκάθαρα, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η όποια ρευστότητα στερεύει στα μέσα Απριλίου.

Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να έχει στο σημερινό ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Eurogroup.

Για αυτό το λόγο το Σαββατοκύριακο υπήρξε μπαράζ συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, με στόχο να ολοκληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο την επόμενη Δευτέρα, ώστε να εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα εκροής χρημάτων προς την Ελλάδα.

Δεδομένο είναι ότι το αποψινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θα κρίνει πολλά σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βάση των ελληνικών προτάσεων θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει στείλει ήδη ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup.

Όπως λένε όμως, αυτή τη φορά θα είναι πλήρως εξειδικευμένες και κοστολογημένες, ώστε να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015.

Και σε αυτή τη λίστα θα δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, στη μείωση της σπατάλης του Δημοσίου, στην αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα, στο νέο φορολογικό σύστημα, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία επιμένουν να βάζουν στο τραπέζι οι δανειστές, όπως είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ, αλλά και οι αυξήσεις φόρων καθώς και οι περικοπές των δαπανών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επίσης δεδομένο θεωρείται ότι στη λίστα θα γίνεται αναφορά και σε αποκρατικοποίησεις, με τη κυβέρνηση όμως να ξεκαθαρίζει ότι θα αλλάξει το πλαίσιο των διαγωνισμών, ενώ θα διατηρήσει στρατηγικό ρόλο στους κρίσιμους τομείς.

Βέβαια πριν η λίστα λάβει την τελική της μορφή και κατατεθεί προς έγκριση στο Eurogroup, θα πρέπει να υποβληθεί και να εξεταστεί από τους θεσμούς. Για αυτό το λόγο εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξουν στο πλαίσιο του Brussels Group επαφές των δύο πλευρών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ανταλλαγή προτάσεων πρίν διαβιβαστεί στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ο γρίφος της ρευστότητας

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα» διαβεβαιώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αντικρούοντας τη φημολογία ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει να «βγάλει» το Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τα διαθέσιμα που υπάρχουν στο Ταμείο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν εντοπίσει όλες τις εναλλακτικές πηγές από τις οποίες μπορεί να αντληθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες.

Ωστόσο, η ταμειακή ασφυξία που έχουν προκαλέσει οι εταίροι στην κυβέρνηση, προκαλεί ερωτήματα για το μέχρι πότε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, χωρίς να εισπράξει χρήματα από τη δόση των 7,2δισ ευρώ που εκκρεμεί.

Δημοφιλή