Για ρευστότητα απευθυνθείτε στο Eurogroup, λέει η Μέρκελ. Θέμα Siemens και κατοχικού δανείου από τον πρωθυπουργό

Για ρευστότητα απευθυνθείτε στο Eurogroup, λέει η Μέρκελ. Θέμα Siemens και κατοχικού δανείου από τον πρωθυπουργό

Στα 3 θέματα που πληγώνουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα, ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όσα δεινά έπεσαν στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός. Zήτησε δημοσίως τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με το σκάνδαλο δωροδοκιών της Siemens και έθεσε και πάλι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. «Δεν αφορά ειδική διεκδίκηση, δεν το συσχετίζουμε με τη διαπραγμάτευση, για εμάς είναι κυρίως ένα ηθικό θέμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια διέψευσε κατηγορηματικά ότι μέλος της κυβέρνησης έχει εγείρει θέμα κατάσχεσης της γερμανικής περιουσίας, και μάλιστα των υποδομών του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Ελλάδα.

Μέρκελ: «Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θέλουμε και οικονομικά στοιχεία»

Θέλουμε τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας να είναι σαφή, είπε η Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία δεν είναι αρμόδια να τις κρίνει. Αρμόδιοι είναι οι θεσμοί.

Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η 'Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Μέρκελ: «Τα θέματα της ρευστότητας τα αποφασίζει το Eurogroup. Εμείς μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις».

Στη συνέχεια η κ. Μέρκελ είπε πως συζήτησαν για τα θέματα με στα οποία υπάρχει διμερής συνεργασία με την Γερμανία, όπως το θέμα της Task Force, που δημιουργήθηκε από την ΕΕ και οι οποία έχει υποβάλει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Υγείας. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Και τα 2 κράτη θέλουν να συνεχίσουν να ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. δήλωσε η Α.Μέρκελ. Είπε επίσης ότι θα ήθελε η Ελλάδα να γίνει μια οικονομικά εύρωστη χώρα και να βγει από το τέλμα της ανεργίας, για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Μέρκελ: «Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.

Τσίπρας: «Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν Success Story»

Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να ανταλλάσσουμε απόψεις, είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας. «Όπως και η κ. Μέρκελ μου είπε στο τηλέφωνο την προηγούμενη εβδομάδα, είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας στον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «αποτυχίες» του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Κατά την εκτίμηση μας δεν ήταν success story. Βύθισε την Ελλάδα στην ύφεση, προκάλεσε απαράδεκτη ανεργία, ήταν λάθος στον σχεδιασμό του. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, το δημόσιο χρέος διογκώθηκε, οι δείκτες το αποδεικνύουν. Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας διόγκωσε τις κοινωνικές και κοινωνικές ανισότητες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της γερμανικής μελέτης του ιδρύματος Hans Blocker, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλότερα στρώματα αναγκάστηκαν να υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337% σε σχέση με το παρελθόν. Αντίθετα, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα υπέστησαν περαιτέρω επιβαρύνσεις της τάξεως μόλις του 9%.

Αλέξης Τσίπρας: «Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων για αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, και να διευρύνουμε την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Πρέπει να γίνουν μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα χτυπήσουν την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Η συζήτηση μας ήταν γόνιμη, ως προς το να προσδιορίσουμε κοινούς στόχους και διαφορές, αν δεν τις προσδιορίσεις δεν μπορείς να τις γεφυρώσεις».

Εκτός θέματος η ρευστότητα

Όσο για το θέμα της ρευστότητας, και οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι η συνάντηση δεν έγινε για να ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στο Eurogroup ενώ ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι δεν επισκέφθηκε το Βερολίνο για να ζητήσει από την κ. Μέρκελ χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις αλλά για να ζητήσει σεβασμό στους κανόνες και στη δημοκρατία. Και οι δύο ηγέτες ζήτησαν επίσης να καταρριφθούν τα στερεότυπα μεταξύ των δύο λαών.

Στο Μουσείο Ολοκαυτώματος την Τρίτη ο Τσίπρας

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία θα συναντηθεί με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Frank Walter Steinmeier στις 10:15 το πρωί ενώ στις 11:15 θα συναντηθεί με την συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping και τον πρόεδρο τη Κ.Ο. Gregor Gysi. Στις 14:30 θα έχει συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Sigmar Gabriel και στις 16:00 με τους προέδρους των Πράσινων Cem Oezdemir, Simone Peter και Ska Keller. Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στις 12:30 το πρωί.

Δημοφιλή