Γαλλία: Συντριβή ενός Airbus A320 της Germanwings στις νότιες Άλπεις

Γαλλία: Συντριβή ενός Airbus A320 της Germanwings στις νότιες Άλπεις

Ένα Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, η οποία είναι θυγατρική της Lufthansa, συνετρίβη στις νότιες Άλπεις. Το σημείο της πρόσκρουσης βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντιν (Digne).

Ο υπουργός Συγκοινωνιών της Γαλλίας, Alain Vidalies, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε, πως το αεροπλάνο μετέφερε 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Το Airbus εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη- Ντίσελντορφ με αριθμό πτήσης 4U 9525.

Germanwings: Το αεροπλάνο έχανε ύψος επί 8 λεπτά πριν συντριβεί

Η εταιρεία Germanwings ανακοίνωσε ότι το Airbus A320 που συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις σήμερα Τρίτη άρχισε να κατεβαίνει ένα λεπτό αφότου έφτασε στο ύψος πορείας και συνέχισε να χάνει ύψος επί οκτώ λεπτά.

«Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings Τόμας Βίνκελμαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο την Δευτέρα 23 Μαρτίου το αεροπλάνο είχε περάσει όλους τους τεχνικούς ελέγχους.

Μεταξύ των επιβατών, όπως είπε υπήρχαν και δύο βρέφη

Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου - Βρέθηκε το «μαύρο» κουτί

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος ήταν καλές, ενώ σύμφωνα με τη Γενική διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Συντρίμια του αεροπλάβου βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ και Ντιβν σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Eσωτερικών περίπου 100 χλμ. βορείως της Νίκαιας.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης βρέθηκε το «μαύρο» κουτί από τις ομάδες των σωστικών συνεργείων και παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ.

«Ένα μαύρο κουτί που βρήκαμε λίγες ώρες μετά τη συντριβή θα εξεταστεί αμέσως ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα» είπε ο Καζνέβ από το Σεν-λεζ- Αλπ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Το αεροπλάνο κατέπεσε σε μια χιονισμένη, ορεινή περιοχή, στη οποία δεν έχουν πρόσβαση οχήματα, η οποία περιστοιχίζεται από βουνά με υψόμετρο 2.000 μέτρων. Τα συντρίμμια του Airbus εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του ελικοπτέρου που έκταση στην περιοχή και είναι διάσπαρτα σε μια έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Αλέν Βινταλί, «οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα κακές» τη στιγμή του δυστυχήματος.

Μέσα στην ημέρα, όμως, οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει τις προσπάθειες των ερευνητών, των πυροσβεστών και των χωροφυλάκων που έχουν σταλεί στο σημείο. Από αέρος, πολλά ελικόπτερα πετούν πάνω από το σημείο της συντριβής, όπως και πολεμικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.

Πρόκειται για τραγωδία

Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι 45 από τους επιβάτες ήταν Ισπανοί.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχουν επιζώντες» , ενώ επεσήμανε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται Γερμανοί, Ισπανοί και ως Ισπανοί, καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι».

«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο»

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναφερόμενος στη συντριβή, στις νότιες γαλλικές Άλπεις, ενός Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ενώ όπως είπε έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Ο Βαλς επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί στο σημείο της τραγωδίας και «επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιζώντες».

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό η Γερμανίδα καγκελάριος σπεύδει στη Γαλλία προκειμένου να μεταβεί, μάλλον την Τετάρτη στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.

«Θα μεταβώ εκεί αύριο Τετάρτη για να αποκτήσω εικόνα της κατάστασης και να μιλήσω με τους τοπικούς αξιωματούχους», δήλωσε νωρίτερα η Μέρκελ σε μια σύντομη ανακοίνωσή της προς τους δημοσιογράφους.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας βρισκόταν τη στιγμή της συντριβής στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο όπου είχαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο βασιλιάς Φελίπε και ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και ανέβαλαν τη συνέχεια της συνάντησης.

Δύσκολες στιγμές για τους συγγενείς

Την ίδια ώρα, συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, όπου έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς των επιβαινόντων.

Παράλληλα η Lufthansa και η Germanwings έδωσαν στη δημοσιότητα ένα τηλεφωνικό αριθμό προκειμένου οι συγγενείς των επιβατών να επικοινωνούν με τις δύο εταιρείες για ότι πληροφορία χρειάζονται.

Mαθητές μεταξύ των θυμάτων

Εν τω μεταξύ 16 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 14 έως 15 ετών και δύο Γερμανοί καθηγητές επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μαθητών και είχαν μείνει για μια εβδομάδα στο λύκειο του Linars del Valles στην Καταλονία. Κάποιοι από τους μαθητές, αναφέρουν ξένα πρακτορεία, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνουν την είδηση, έχασαν την πτήση επειδή ξέχασαν τα διαβατήριά τους.

Για το ίδιο θέμα το Reuters μεταδίδει πως μια εκπρόσωπος της πόλης Χάλτερν αμ Ζε, στη βορειοδυτική Γερμανία, δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι 16 μαθητές και δύο καθηγητές ενός σχολείου της πόλης επέβαιναν στο αεροσκάφος Airbus A320 της εταιρείας Germanwings.

«Υπάρχουν βάσιμες υποψίες» ότι οι μαθητές και οι καθηγητές ήταν μεταξύ των επιβατών του αεροπλάνου, δήλωσε η εκπρόσωπος της πόλης αυτής που βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

«Δεν έχουμε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση», πρόσθεσε η ίδια.

Νωρίτερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι 16 μαθητές και δύο καθηγητές του λυκείου Γιόζεφ Κένιγκ Γκιμνάζιουμ της Χάλτερν αμ Ζε επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Η τελευταία φορά που έπεσε airbus 320 στην Γαλλία ήταν τον Ιανουάριο του 1992, με απολογισμό 87 νεκρούς.

Ποιά είναι η Germanwings

H Germanwings είναι μια εταιρεία χαμηλού κόστους που ιδρύθηκε το 2002 και πλέον ανήκει εξολοκλήρου στη Lufthansa

Είναι δημοφιλής στους Γερμανούς που ταξιδεύουν απευθείας σε τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου.

Η εταιρεία έχει εξαιρετικό ιστορικό ασφαλείας και ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα. Ο μέσος όρος ζωής του στόλου της είναι τα εννέα χρόνια, ωστόσο το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 4U 9525 και συνετρίβη ήταν 24 ετών.

Η Lufthansa σχεδίαζε να αντικαταστήσει την Germanwings με την Eurowings.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ του συνδικάτου των πιλότων (Vereinigung Cockpit union) σχετικά με την πρόωρη συνταξιοδότηση των πιλότων, μάλιστα οι πιλότοι είχαν προχωρήσει σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο 2014.

Τόσο η Lufthansa όσο και η Germanwings μετά το αεροπορικό δυστύχημα και σε ένδειξη πένθους αφαίρεσε τα χρώματα από τα σήματά της με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο διαδίκτυο γκρίζα.

Δημοφιλή