Το χρονικό της μοιραίας πτήσης της German Wings. 150 οι νεκροί

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης της German Wings. 150 οι νεκροί
CédricC/ActuSecours

Πρόκειται για την χειρότερη αεροπορική τραγωδία που έχει συμβεί σε γαλλικό έδαφος από τη συντριβή του Κονκόρντ, τον Ιούλιο του 2000.

Λίγο μετά τις 13.30, ο Υπουργός Συγκοινωνιών της Γαλλίας, Αλαίν Βινταλί διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένας επιζών . Είχε προηγηθεί η δυσοίωνη δήλωση του Φρανσουά Ολάντ που έλεγε ότι είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν επιζόντες.

Στην πτήση επέβαιναν 150 άτομα, 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. 45 ήταν Ισπανοί.Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, οι υπόλοιποι ήταν Γερμανοί και Τούρκοι και μάλλον δεν υπάρχουν Γάλλοι επιβάτες.

Την ίδια ώρα, συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, όπου έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς των επιβαινόντων.

Συντρίμια του αεροπλάνου βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ, στις χιονισμένες γαλλικές Άλπεις. Εντοπίστηκαν από ελικόπτερο που έσπευσε αμέσως στην περιοχή. Οι πρώτες μαρτυρίες έκαναν λόγο για σορούς ανθρώπων γύρω από το κέλυφος του αεροσκάφους, που βρέθηκε σχεδόν άθικτο. Στην περιοχή της συντριβής, που είναι εξαιρετικά δύσβατη, έσπευσαν 400 αλπινιστές, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζενέβ.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος. Την οδύνη τους εξέφρασαν και η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι, ενώ ο Ισπανός βασιλιάς ακύρωσε την επίσκεψη του στο Παρίσι.

Το airbus A320 της German Wings που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη- Ντίσελντορφ, χάθηκε από τα ραντάρ στις 12 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών της Γαλλίας, απογειώθηκε στις 10.55 και εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 11.45, αλλά το μόνο που κατάφερε να πει ο πιλότος ήταν «επείγον επείγον».

Αλγεινή εντύπωση έκανε το γεγονός πως αρχικά η German Wings δήλωνε άγνοια την τύχη του airbus.

Η εταιρεία είναι θυγατρική της Lufthansa και είχε αναλάβει όλες τις ευρωπαϊκές πτήσεις της Lufthansa, εκτός από αυτές που αναχωρούσαν από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου. Είναι μία από τις πιο παλιές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη. Τελικά ανακοίνωση εξέδωσε η ίδια η Lufthansa. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι συνέβη με την πτήση 4U 9525. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας τότε θα είναι μια «μαύρη μέρα» για μας. Ελπίζουμε να βρεθούν επιζώντες».

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια

Σίγουρα δεν έφταιγαν οι καιρικές συνθήκες, καθώς την ώρα της πτήσης ήταν πάρα πολύ καλές. Παρότι δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος ήταν ένα από τα παλαιότερα του ευρωπαϊκού στόλου. Πετούσε από το 1991, ήταν δηλαδή 24 ετών, ενώ η μέση ηλικία των αεροπλάνων της German Wings είναι τα 12,9 χρόνια και της Lufthansa τα 12,2 χρόνια. Είναι το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα εταιρείας χαμηλού κόστους.

Η γερμανική κυβέρνηση στέλνει στην περιοχή του δυστυχήματος εμπειρογνώμονες.

Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου της εταιρείας German Wings. Η εταιρεία, όπως και η μητρική της η Λουφτχάνσα, έκαναν το λογότυπο τους γκρίζο σε ένδειξη πένθους.

Δημοφιλή