Επίσπευση της προανακριτικής διαδικασίας για τη φωτιά στο Highspeed 5

Επίσπευση της προανακριτικής διαδικασίας για τη φωτιά στο Highspeed 5
Sooc

Να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για τα αίτια της πυρκαγιάς με έναν νεκρό τη Δευτέρα στο Highspeed 5 της Hellenic Seaways στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κερατσινίου, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

Στο πλαίσιο της ήδη αναγγελθείσας διαδικασίας από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας για το αν τηρήθηκαν οι όροι και οι συνθήκες που διέπουν την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός ναυτιλίας ζήτησε τις εξής ενέργειες:

  • Α) με μέριμνα του αρμόδιου Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά να διενεργηθεί έλεγχος των αν τηρήθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους όρους τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση των αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων.
  • Β) Με μέριμνα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
  • Γ) με μέριμνα του Διευθυντή Κλάδου Ελέγχου Πλοίων να διενεργηθεί έκτακτη επιθεώρηση αναφορικά με την πυρκαγιά στο «HIGH SPEED 5» , στον παρακολουθούντα από το πλοίο νηογνώμονα.
  • (Δ) την κατά προτεραιότητα υλοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Η προανάκριση για την υπόθεση από το τοπικό λιμενικό τμήμα συνεχίζεται, ενώ τη Δευτέρα, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερα 9 άτομα: ο τεχνικός Ασφαλείας, ο πλοίαρχος, ο Πρώτος Μηχανικός, καθώς και 6 υπεύθυνοι επισκευαστικών συνεργείων που εργάζονταν στο σκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά στο πλοίο εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κερατσινίου, και το πτώμα του άτυχου 49χρονου εντοπίστηκε στη διάρκεια κατάσβεσης από δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή