Ικανοποίηση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Στάινμαϊερ για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας

Ικανοποίηση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας. Συνάντηση με Τσίπρα
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier, right, meets with Greek Prime Minister Alexis Tsipras in a hotel in Berlin, Germany, Tuesday, March 24, 2015. (AP Photo/Michael Gottschalk, Pool)
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier, right, meets with Greek Prime Minister Alexis Tsipras in a hotel in Berlin, Germany, Tuesday, March 24, 2015. (AP Photo/Michael Gottschalk, Pool)
ASSOCIATED PRESS

Το βελτιωμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει στην έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων για την επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, έπειτα από τις

συνομιλίες της καγκελαρίου Αγγ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την Τρίτη συνάντηση και με τον γερμανό ΥΠΕΞ.

«Είμαι ικανοποιημένος που η ατμόσφαιρα στις γερμανο-ελληνικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες άλλαξε και βελτιώθηκε σημαντικά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι «από μόνο του το γεγονός δεν θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά αναμφίβολα αποτελεί πρόκριμα για την έναρξη σοβαρών συνομιλιών τις ερχόμενες ημέρες».

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι ακόμη η λύση για τα προβλήματα οικονομικής πολιτικής τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είναι αναμφίβολα μια προϋπόθεση, ώστε τις επόμενες ημέρες να μπούμε σε σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας» τόνισε ο κ. Σταϊνμάγερ και εξέφρασε την ελπίδα οι δύο επισκέψεις, του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, «να συνέβαλαν ώστε η παραφωνία που υπήρχε στις διμερείς γερμανοελληνικές σχέσεις να μην μεταφερθεί στο μέλλον».

«Προσπάθησα σήμερα και στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνω σαφές ότι οι δυσκολίες οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας πρέπει να ξεπεραστούν μέσω μιας συνομιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και ότι δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η εντύπωση ότι όλα πρέπει να διευθετηθούν στις γερμανοελληνικές σχέσεις» συνέχισε ο γερμανός υπουργός, για να επισημάνει ότι δεν είναι έτσι.

«Θέλουμε, αντιθέτως, να φροντίσουμε ώστε οι γερμανοελληνικές σχέσεις να μην ζημιωθούν λόγω των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν. Για αυτό συμφώνησα -και σήμερα εδώ το επανέλαβα- ότι θέλουμε μαζί με την Ελλάδα να συστήσουμε μια Ομάδα Εργασίας στην οποία θέλουμε να συμφωνήσουμε για την κατάσταση των σχέσεων και να ερευνήσουμε πού θα μπορούσαμε αυτές τις σχέσεις να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός ενώ παραμένει στη Γερμανία και συνεχίζει τις επαφές του, μεταξύ των οποίων και με τον κ.Στάινμαϊερ έκανε μια ακόμη ανάρτηση στο Twitter, με ιδιαίτερο νόημα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή