Η ετυμηγορία Πάγκαλου: Η παράνοια του μικροαστού κυριαρχεί στην Ελλάδα παρασύροντας και τις άλλες ομάδες

Η ετυμηγορία Πάγκαλου: Η παράνοια του μικροαστού κυριαρχεί στην Ελλάδα παρασύροντας και τις άλλες ομάδες
eurokinissi

Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε νέο άρθρο που δημοσιεύει στο ιστολόγιο του. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός, αυτοί που μα κυβερνούν «Θέλουν να μην πληρώνουμε τα χρέη μας, αλλά να βρίσκουμε πάντοτε πρόθυμους δανειστές με προνομιακούς όρους».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Θέλουν να δέχονται οι συνομιλητές μας τα πιο εξωφρενικά επιχειρήματα, που ανασύρουμε από το παρελθόν ή εφευρίσκουμε για το παρόν και τέλος θέλουν να μπορούμε ατιμώρητα και προκλητικά να υβρίζουμε και να συκοφαντούμε όλους τους άλλους, ενώ εκείνοι θα πρέπει με απροσμέτρητη ψυχραιμία να επιδεικνύουν το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό για εμάς, τα οικονομικά και κοινωνικά μας χάλια, τους παράφρονες που μας κυβερνούν και τις ασυναρτησίες που συγκροτούν το δημόσιο διάλογό μας».

'Όπως αναλύει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο άρθρο του, «η Ελλάδα είναι μια χώρα μικροαστική όσο καμία άλλη. Μικροαστοί ήταν βέβαια και οι μικροϊδιοκτήτες αγρότες, που καλλιεργούσαν τα κτήματά τους με τη βοήθεια της οικογένειάς τους και εποχικών εργατών και πουλούσαν στην αγορά οτιδήποτε πλεονάσματα είχαν πέρα από την οικογενειακή αυτοκατανάλωση.

Οι μικροαστοί αυτοί αγρότες χρησιμοποιούσαν το πρώιμο κοινοβουλευτικό σύστημα για να εκβιάσουν πελατειακές σχέσεις, που εξασφάλιζαν την κοινωνική κινητικότητα, αλλά και πιο πεζά και συγκεκριμένα ωφελήματα όπως καλύτερα αγροτικά δάνεια ή κρατικές υποδομές, που διευκόλυναν την παραγωγή και μεταφορά των προϊόντων τους και βελτίωναν τους όρους ζωής στις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέχεια της ανάλυσης του ο ίδιος υπογραμμίζει, ανάμεσα σε άλλα, πως «ο μικροαστός θέλει ανάλογα με τη συγκυρία να βρίσκει φθηνό ότι του χρειάζεται και ακριβές τιμές για ότι έχει την πρόθεση να βγάλει στην αγορά. Σε μεγάλους αριθμούς είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Σε μια χώρα που κυριαρχεί ο μικροαστισμός όπως η Ελλάδα, η παράνοια συγκροτεί τη βάση της κυρίαρχης ιδεολογίας, επικρατεί παντού και παρασύρει και τις άλλες κοινωνικές ομάδες».

Καταλήγοντας μάλιστα στο συμπέρασμα ότι «Αυτή η νοοτροπία είναι η βάση της ιδεολογίας των ανθρώπων που μας κυβερνάνε».

Δημοφιλή