Ναυαρίνο: Η ναυμαχία που «ανάστησε» την Επανάσταση του '21 μέσα από 9 γκραβούρες

Ναυαρίνο: Η ναυμαχία που «ανάστησε» την Επανάσταση μέσα από 9 γκραβούρες

Συνήθως οι εθνικές εορτές όπως η σημερινή σημειώνονται στο ημερολόγιο όλων μας για έναν και μόνο λόγο: την αργία και την ξεκούραση. Κάνει καλό όμως, μια στο τόσο, να χρησιμοποιούμε τις εθνικές εορτές ως υπενθύμιση όχι μόνο του γεγονότος που αναβιώνουμε εκείνη την ημέρα, αλλά και των ιστορικών στιγμών που συνέβαλαν στο να ζούμε στη χώρα που ζούμε σήμερα. Κάτι σαν μικρό φρεσκάρισμα της μνήμης μας ώστε να θυμόμαστε το παρελθόν, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε μέλλον.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι μια τέτοια ιστορική στιγμή που θυμηθήκαμε σήμερα. Μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, όταν μετά την πτώση της Ακρόπολης στις 24 Μαΐου του 1827 η Επανάσταση του '21 είχε αρχίσει να πνέει τα λοίσθια και το μοναδικό κομμάτι της χώρας στο οποίο παρέμενε ζωντανή, το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, απειλούταν από τον στόλο του Ιμπραήμ. Ο Σουλτάνος είχε αρνηθεί την Συνθήκη Ειρηνεύσεως που είχαν υπογράψει Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και απέκρουε οποιαδήποτε επέμβαση στην επικράτειά του. Με τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του να έχει προσορμίσει στον Ναβαρίνο και τον στόλο των συμμαχικών δυνάμεων να υστερεί σημαντικά σε αριθμό απέναντί του, τα προγνωστικά δεν ήταν ευοίωνα για το μέλλον της Ελλάδας.

Χάρη στην ανυπακοή του Κόδριγκτον όμως στις αρχικές εντολές και την μεγαλύτερη δύναμη πυρός που όπως αποδείχτηκε κατείχε ο συμμαχικός στόλος, το απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου 1827 η λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου είχε γεμίσει με τα κατεστραμμένα πλοία του στόλου του Ιμπραήμ και νέα πνοή ζωής φύσηξε στην Επανάσταση.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας και, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα, η τέχνη εμπνεύστηκε άμεσα από αυτήν. Για κάποιες από τις δέκα γκραβούρες που ακολουθούν δε γνωρίζουμε κάν τον καλλιτέχνη, άλλες βρίσκονται σε σπάνια βιβλία και κάποιες σε προσωπικές συλλογές. Και οι 10 πάντως απεικονίζουν με τρόπο γλαφυρό μια από τις καθοριστικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης.

Φρέσκο στο Παλάτι Santa Cruz, στο Viso del Marques της Ισπανίας

Γκραβούρα του 19ου αιώνα

Γκραβούρα του J. Godfrey

Έργο αγνώστου

Έργο αγνώστου

Έργο αγνώστου

Έργο αγνώστου

Γκραβούρα του George Philip Reinagle, βρίσκεται σε προσωπική συλλογή

Φρέσκο στο Παλάτι Santa Cruz, στο Viso del Marques της Ισπανίας

Δημοφιλή